EL CLASICO Više od 1.000 policajaca i zaštitara pred stadionom Camp Nou

EL CLASICO Više od 1.000 policajaca i zaštitara pred stadionom Camp Nou

Više od 1.000 policajaca i pripadnika privatnih zaštitarskih firmi raspoređeno je u srijedu ispred stadiona Camp Nou u Barceloni kako bi osigurali da prosvjedi katalonskog separatističkog pokreta ne prekinu jedan od najgledanijih nogometnih susreta na svijetu.

Lider Španske lige Barcelona domaćin je svom ljutom suparniku, drugoplasiranom Real Madridu, a separatisti žele iskoristiti globalnu medijsku pokrivenost utakmice kako bi promovirali svoju kampanju sticanja nezavisnosti od Španije.  

Utakmica, poznata kao El Clasico, bila je odgođena 26. listopada zbog strahovanja da bi je separatisti, koji su tada bili u jeku tjednih nasilnih prosvjeda, mogli prekinuti.  

Barcelona je regionalna prijestonica bogate sjeveroistočne regije Katalonije. Španjolska se protivi svakom pokušaju secesije u zemlji.

Organizatori prosvjeda tvrde kako se više od 25.000 ljudi dogovorilo da se okupi oko stadiona i da će pokušati ući u sportski objekt. Očekuje se da susretu prisustvuje skoro 100.000 navijača.

Organizatori nisu naveli u kakvoj će formi prosvjedi biti izvedeni, a policija je priopćila da ne može odbaciti pokušaj demonstranata da prekinu meč.

"Najbitnije u svemu je da se odigra meč" – izjavio je u utorak trener Real Madrida Zinedine Zidane.

Satima prije početka meča u 20 sati, policija je uspostavila koridor s pokretnim metalnim barijerama oko stadiona. Poseban naglasak policijske akcije bit će na tome da se osigura da autobusi koji prevoze dva tima i sudije stignu u vrijeme početka susreta, prenosi Associated Press.