Tajni popis njemačke policije: 15 lažiranih utakmica HNL

kladionica, pljačka, pljačka kaladionica, nogomet, namještaljka, kladionice, namještanje utakmica, sud, pljačka, kladionica, Mostar, pljačka, kladionica, namještanje utakmica, kladionica, Grude, pljačka, kladionica, kladionice, uhićenje, ovisnost, kocka, Mostar, kladionica, dobitak, Posušje, škola, kladionice, kladionice, BIH, sda, kockar, kockarnice

Dok UEFA-u potresa skandal vezan za šefa tima koji se bori protiv namještanja nogometnih utakmica Petera Limachera te njegova glavnog istražitelja Robina Bokšića, tužiteljstvo u Bochumu, koje provodi istragu protiv kladioničarske mafije, nema sličnih problema, piše jutarnji list.

Šapina sve ispričao

Tužiteljstvo je u proteklih mjesec dana, nakon gotovo jednogodišnje istrage podiglo prve dvije optužnice protiv četvorice osumnjičenih iz vrha kladioničarske mafije. Jedno suđenje počinje već 6. listopada.

Ugledni Der Spiegel objavio j kako je i glavni osumnjičeni, pritvoreni berlinski Hrvat Ante Šapina, pristao na suradnju s istražiteljima. Priznao je, piše Spiegel, namještanje 170 utakmica i ilegalnu zaradu na kladionicama, ponajprije u Aziji, veću od dva milijuna eura. Je li se Šapina u iskazima pobliže dotaknuo i okolnosti vezanih za sporne nogometne utakmice u Hrvatskoj, za sada nije bilo moguće doznati. No, navodno je istražiteljima spomenuo i manipulirane utakmice u Hrvatskoj za koje istražitelji ranije nisu imali podatke.

Nijemci su prisluškivali osumnjičene zbog sumnje na kazneno djelo prijevare. U Hrvatskoj se, pak, za prijevaru ne mogu provoditi posebne mjere praćenja i prisluškivanja, tako da ni snimke razgovora iz Njemačke ne mogu biti dokaz na sudu u Hrvatskoj.

Policija i tužiteljstvo u Bochumu naveli su kako postoji sumnja da je kladioničarska mafija namjestila ili pokušala namjestiti 14 nogometnih utakmica klubova iz 1. HNL-a. U međuvremenu je taj popis proširen i za jednu utakmicu 2. HNL-a.

Ono što bi se moglo koristiti su izjave svjedoka, ali i okrivljenika. U Njemačkoj se već dugo spominje da tužiteljstvo raspolaže i iskazima zaštićenih svjedoka, pisalo se o spremnosti većine pritvorenih na suradnju, a sada je očito da je i Ante Šapina o svemu progovorio. Jedino s tim iskazima, ovisno o njihovu sadržaju, naše tužiteljstvo ima šansu rasvijetliti sve okolnosti spornih utakmica iz 2009. godine i potom potvrditi moguću osnovanost sumnji njemačkih istražitelja.

Uložili i izgubili

Jutarnji list objavljuje kompletan popis 15 spornih utakmica iz Hrvatske. Riječ je o utakmicama iz proljeća i jeseni 2009. i nisu obuhvaćene istragom u USKOK-ovoj akciji Offside koja se odnosi na namještanje utakmica u proljeće ove godine. U podacima njemačkog tužiteljstva, koji su prosljeđeni i nadležnim hrvatskim organima, uz svaku utakmicu spominju se i imena osoba za koje se sumnja da su povezane s namještanjem. Primjerice, u vezi s utakmicom Šibenika i Zadra koja je završila 0:0 u travnju 2009. spominju se imena petorice igrača Zadra te Reno Sinovčić. Nadzirani osumnjičenici u Njemačkoj kladili su se na tu utakmicu, uloživši 100.000 eura na kombinaciju s ogledima u mađarskoj i slovenskoj ligi. Novac su izgubili.

Ozbiljni dokazi

U prisluškivanim razgovorima, a to se odnosi i na druge sporne utakmice Zadra, pa i neke druge klubove, najčešće se pojavljuje ime Jakova Suraća, osumnjičenog i u akciji Offside, kao osobe koja je dojavljivala za dogovorene utakmice te kako se kladiti. Reno Sinovčić se izravno ne spominje, nego su ga istražitelji označili kao osobu koja se krije iza Suraća. Iz snimljenih razgovora proizlazi i da su neki igrači, primjerice Zadra i Sesveta, tražili od Šapine određene iznose za sebe i kolege kako bi odigrali “prema dogovoru”, što je za Šapinu bilo preveliko “ulaganje” te je odustao. Nijemci su, nadzirući braću Šapina, Marija Cvrtka i ostale osumnjičenike, zabilježili razgovore koji pokazuju da je namještanja bilo i u Hrvatskoj. Za neke utakmice postoje i ozbiljni dokazi, a u nekim se slučajevima radi o mogućim manipulacijama.

Popis sumnjivih utakmica iz 2009.:

1. - 12. travnja Šibenik - Zadar (0:0)

2. - 14. travnja Segesta Sisak - Slavonac CO (0:0) (2.HNL)

3. - 22. travnja Hajduk - Croatia Sesvete (5:0, poluvrijeme 2:0)

4. - 22. travnja Dinamo - Zadar (2:0)

5. - 26. travnja Zadar - Hajduk (0:3, poluvrijeme 0:1)

6. - 10. svibnja Zadar - Cibalia (3:1, poluvrijeme 1:1)

7. - 10. svibnja Croatia Sevete - Inter-Zaprešić ( 0:3, poluvrijeme 0:1)

8. - 13. svibnja Dinamo - Hajduk (3:0, poluvrijeme 2:0)

9. - 24. svibnja Zadar - Croatia Sesvete (1:1, poluvrijeme 0:0)

10. - 31. svibnja Zagreb - Zadar (3:1, poluvrijeme 2:1)

11. - 8. kolovoza Zadar - Šibenik (2:1, poluvrijeme 1:0)

12. - 8. kolovoza Croatia Sesvete - Dinamo (2:5, poluvrijeme 2:3)

13. - 8. kolovoza Varteks - Lokomotiva (2:1, poluvrijeme 1:1)

14. - 12. rujna Zadar - Croatia Sesvete (2:0, poluvrijeme 1:0)

15. - 2. listopada Međimurje - Lokomotiva (0:3, poluvrijeme 0:2)