Džarovski: Zdravko Mamić je „naštimao“ utakmicu sa Lyonom!

Džarovski: Zdravko Mamić je „naštimao“ utakmicu sa Lyonom!

...pet godina, istakao je bez imalo sumnje za Sport Centar kontraverzni Makedonac Velibor Džarovski, kralj namještanja utakmica u bivšoj SFRJ.

Kako sa sigurnošću možete tvrditi da su utakmice u Zagrebu i Dormundu „naštimane“?

Mogu, jer sam ih naštimao na stotine u svom životu. Kad Vam kažem, bile su namještene  i iza toga čvrsto stojim. Molim te, da Lyon da šest golova u drugom poluvremenu u Zagrebu, i to na onako lagan način. U Dotrmundu dva gola u dva minuta, kako bi Marseille prošao dalje, a ispao Olympiakos.

Pa, zar se to nije moglo dogoditi i da utakmice nisu „naštimane“?

Jeste, ali vidjelo se da jesu. Pa, igrači Dortmunda su se sklanjali da Francuzi daju gol. O Zagrebu neću ni da pričam. Onaj Vida namiguje protivničkim igračima, diže palac gore kada daju gol. To je to, utakmica je namještena i gotovo.

Zbog čega bi Dinamo namjestio rezultat utakmice sa Lyonom?

Zbog para.

OK, ali su se osramotili. Zar ne?

Ti si baš neka poštenjačina. Ma, ko te pita za sramotu i obraz. Uzmi lovu i šuti. Pitaj ovdje u Makedoniji da sam znao dan prije utakmice da će u Zagrebu biti pet plus golova. Zdravko Mamić je namjestio utakmicu. Uzet će novac. Mora. Izgubio mu je njegov HDZ na izborima, treba mu para, a para od države više neće biti.

Ali, to nisu dokazi?

Vidjet ćeš da jesu...

  Da li je onda „štela“ i utakmica Inter – CSKA? Rusi su dobili u Italiji i prošli dalje?

Vjerojatno, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi kao za mečeve u Zagrebu i Dortmundu. Recimo, Napoli je čisto dobio Villareal, a iznenadila me i pobjeda Reala u Amsterdamu protiv Ajaxa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je sve tako kako kažete, zašto UEFA ništa konkretno nije poduzela?

Zato što je Michel Platini predsjednik UEFA-e. Nije normalno da njegova dva francuska tima u dva dana prođu dalje na način na koji sam već spominjao. Sjetimo se kako su Francuzi otišli na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku, pa kako su vas izbacili sa EURA 2012.

Što biste Vi učinili da ste predsjednik UEFA-e?

Kako sam rekao na početku razgovora, proveo bih detaljnu istragu i na osnovu čvrtih dokaza izbacio Dinamo, Lyon, Dortmund i Marseille pet godina iz svih takmičenja. Ako Planiti sada ne poduzme nešto te nastavi raditi kao do sada, nogomet se uopće više ne treba igrati. Pa, rezultati utakmica iz Zagreba i Dortmunda su Vam isto kao da Belišće pobijedi Sarajevo u najboljim danima kada je za klub sa Koševa igrao Safet Sušić!?

 Zbog namještanja utakmica u bivšoj državi bili ste i u zatvoru. Jeste li namjestili susret u kojem je igrao tim iz BiH?

Baš si me nasmijao sada. Naravno, više njih. Dva puta su me zatvarali. Jednom tu kod vas i u Splitu. Bilo je gadno. U Splitu su mi sudili za namještanje 22 utakmice.

 I?

 Zaj... li su se. Namjestio sam ih tada 23. Sudija mi na dušu nije stavio meč Hajduk - Sloboda Tuzla. Ja namjestio da bude i bilo je 1:1 na Poljudu. Ali za taj režirani susret nisu mi sudili. Kako je nekoliko godina kasnije rekao sudac koji je vodio proces, da mi je sudio ne bi sutradan smio izaći na rivu. Sa sjetom se sjećam naše zajedničke države. Bilo je lijepo, pa i nama koji smo varali.

Kojim se prevarama na sportskim borilištima možete najviše pohvaliti?

Jedan od najvećih skandala izazvao sam kada sam davnih dana „naštimao“ meč tada četvrte nogometne lige u Ohridu. Bilo je 134:0 za domaće. Ma, ipak uvjerljivo najveći skandal u bivšoj Jugi izazvao sam kada sam 1977. godine dogovorio da ligaška rukometna utamica u tada makedonskoj ligi završi 0:0. Inspektori su krenuli da me uhite. Odveo sam ih na večeru, malo smo popili, malo sam im platio i nije bilo nikavih problema.

www.scsport.ba