FOTO  Džaka i Šaćiri pogađali za veliku pobjedu Švicarske protiv Srbije

svjetsko prvenstvo svicarska - srbija
... nogometnog prvenstva u Rusiji.

Od samog početka Srbija je prijetila i to po desnoj strani. Već u 5. minuti Orlovi su došli do vodstva kada je Dušan Tadić poslao idealan centaršut u peterac, a tamo loptu dočekao Aleksandar Mitrović i odlično pogodio glavom pod prečku za vodstvo od 1:0.

Švicarci su pokušavala kratim pasovima doći u poziciju za šut, međutim Srbijanci su bez većih napora zatvarali sve defanzivne rupe. Najbolja šansa na meču za Švicarsku bila je u 30. minuti kada je Cuber je idealno proigrao Džemailija na ivici kaznenog prostora, ovaj sa ivice peterca pokušao da gurne loptu u bliži ugao, ali je Vladimir Stojković fenomenalnom intervencijom sačuvao vodstvo Srbije.

Švicarci su bivali sve opasniji ali do odlaska na odmor, mogli su primiti još jedan gol kada je Tadić sačekao odbijenu loptu na ivici kaznenog i uhvatio divan udarac, ali je lopta na sreću Švicaraca otišla tik pored okvira gola. Na odmor se otišlo sa zasluženim vodstvom Srbije od 1:0.

U nastavku je Srbija promjenila pristup u obrani, nešto dalje je izlazila na protivnika a to ih je koštalo već u 51. minuti kada je Džaka fenomenalnim udarcem, sa oko trideset metara pogodio dalji ugao gola Stojkovića i donio poravnanje rezulata na 1:1.

Samo sedam minuta kasnije mogli su Švicarci naprave totalni preokret. Šaćiri je lijepo gađao dalje rašlje sa ivice kaznenog prostora, a lopta se od stative odbila iza gola Stojkovića. Nakon primljenog gola, Srbija je ponovo zaigrala visoki presing, čuvala loptu i stvarala šanse.

Švicarci su svoju šansu čekali iz kontri, a jednu takvu su imali u 77. minuti kada je Šaćiri napravio slalom kroz obranu Srbije, ali Srbijanci su ipak uspjeli odnjeti loptu. Embolo je u 82. minuti za Švicarsku propustio dobru priliku kada je šutitao sa ruba šestnaesterca, ali je vratar Srbije odličnom obranom spriječio ovaj pokušaj.

U 90. uslijedio je šok za Srbiju kada je Šaćiri prekrenuo rezultat, primio je sjajan pas koji ga je izbacio u situaciju jedan na jedan s vratarom. Mirno je poslao loptu u mrežu pored vratara Stojkovića i time postavio konačan rezultat 2:1 za Švicarsku.

Foto: AFP