Dragan Perić: Radujem se suradnji s Baždarevićem

Dragan Perić

U rujnu 2009. godine Dragan Perić je proveo petnaest dana u francuskom Grenobloeu, gdje je obavio potrebno stažiranje za UEFA Pro licencu. Trener nogometnog kluba tada je bio Mehmed Baždarević, nedavno izabrani nasljednik Safeta Sušića u A reprezentaciji, a zanimljivo kako će jedan od asistenata novom izborniku u stručnom stožeru biti upravo Perić, piše Dnevni list.

- Prije svega moram reći kako sam iznimno zahvalan NS-u BiH i Mehmedu Baždareviću, koji su mi ukazali veliko priznanje priključivši me novom stručnom stožeru A reprezentacije. To je vrhunac karijere za svakog trenera, tako da na ovo gledam kao na veliko priznanje dosadašnjem radu u bh. nogometu, izjavio je Perić.
- Od stažiranja u Francuskoj s Mešom me veže i prijateljstvo, tako da se jako radujem suradnji koja je pred nama. U Grenobleu sam upoznao i Stephanea Gillija, koji će također biti u stožeru, a on mi je također pomogao u školovanju za PRO licencu, dodao je Perić.

Za razliku od Baždarevića, Periću suradnja sa Savezom nije ništa novo, budući da je od tri godine bio u stručnom stožeru U21 reprezentacije koju je vodio Vlado Jagodić.
- Ovo je ipak jedna nova uloga, jer smo u mladoj reprezentaciji radili s igračima koji su tek bili na početku svojih karijera, dok ćemo sada raditi s već formiranim igračima s bogatim iskustvom.

Perić se u svojoj dosadašnjoj karijeri specijalizirao za ulogu asistenta, budući da je osim Jagodiću asistirao i velikom broju trenera u Zrinjskom, prvo Franji Džidiću, a onda zatim i Blažu Sliškoviću, Draganu Joviću te Marijanu Bloudeku. U svibnju 2012. napokon je dočekao priliku samostalno voditi Zrinjski, a na klupi Plemića se zadržao sljedećih deset mjeseci, odnosno do trenutka kada je prvu momčad prepustio Branku Karačiću. Nakon toga je nastavio rad u Školi nogometa mostarskog kluba, gdje će ostati i nakon imenovanja jednim od Baždarevićevih asistenata.

Svjestan je Perić da novi stručni stožer čeka jako težak posao, s obzirom kako je BiH u prve četiri kvalifikacijske utakmice osvojila samo dva boda.
- Nemoguće je jamčiti plasman na Euro, ali u svakom slučaju to će biti cilj od kojeg se neće odstupati. Situacija jest teška, to je jasno svima, ali plasman na Euro ipak nije nemoguća misija. Naime, pred nama je još šest utakmica, u dvije od njih ćemo biti izraziti favoriti, naravno protiv Andore, u dvije ćemo igrati na domaćem terenu, protiv Izraela i Walesa, dok na u gostima čekaju vrlo neugodna Belgija i na samom kraju kvalifikacija Cipar. Ukratko, bit će teško, ali je plasman u Francusku i dalje moguć, dok će na stručnom stožeru na čelu s Baždarevićevim biti izvući maksimum.
Naravno da je Perić već obavio razgovor s novim izbornikom, ali konkretne zadatke još nije dobio.

- Tek u subotu sam imenovan članom stručnog stožera, tako da je to bio kratki razgovor u kojem smo se samo dogovorili da s pravim radom krećemo odmah u prvim danima 2015. godine, zaključio je Perić.

Zahvalan Baždareviću

"Baždarevićeva studioznost u radu, pristup treninzima te analiza utakmica i sljedećih protivnika je nešto što me oduševilo", izjavio je Perić u rujnu 2009. godine nakon povratka iz Grenoblea, a sada se još jednom prisjetio stažiranja u Francuskoj.
- Kao što sam govorio i tada, teško je pronaći riječi koje bi bile dovoljne kako bih izrazio zahvalnost Baždareviću na susretljivošću i gostoprimstvu tijekom tih petnaest dana, kazao je Perić.