Dragan Perić: Meša je zaslužio još jednu priliku

Dragan Perić, HŠK Zrinjski, Dragan Perić, HŠK Zrinjski, HŠK Zrinjski, Dragan Perić, HŠK Zrinjski, Dragan Perić, omladinska škola, Dragan Perić, obnovljene prostorije, Dragan Perić, Mehmed Baždarević
Njih dvojica su dovršili izvješće koje će sutra biti predstavljeno na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Realnost

Nije Perić želio reći detalje izvješća, ali kroz razgovor smo vidjeli što misli o cijeloj situaciji o najboljoj bh. nogometnoj vrsti.

- Iza nas je težak ciklus kvalifikacija. Treba biti realan i ocijeniti cijelu situaciju. Naš realni domet u ovoj je skupini bilo 2. ili 3. mjesto. Možda smo mogli napraviti više, a možda i manje. Definitivno smo svoju priliku propustili prije zadnje dvije utakmice. Ne treba biti puno pametan i reći kako smo mi priliku za dodatne kvalifikacije imali protiv Grčke i Cipra. Ipak, sve smo utakmice do kraja kvalifikacija odradili kako smo najbolje mogli u danom trenutku. Sada je na ljudima u Nogometnom savezu da ocjene naš rad i vide što ćemo dalje - kazao je na početku razgovora Dragan Perić.

Izostanak plasmana BiH u dodatne kvalifikacije u javnosti je ocijenjen kao neuspjeh. Perić tvrdi kako razumije takvo mišljenje, ali kako se na slaže s time u potpunosti.

- Razumijem kako naš plasman u našoj skupini izgleda nekima kao neuspjeh, to je očekivano, ali smatram kako je urađeno i puno dobrog posla. Realno, nismo imali ni te sportske sreće, posebno protiv Grka koje smo morali pobijediti s nekoliko pogodaka viška. Ipak, ne zazivam sada sreću, nju smo morali prvo zaslužiti. Meni je više zasmetalo nekoliko nepoštenih sudačkih odluka na toj utakmici, odluka koje su, vidjelo se na kraju, presudile na našem putu prema dodatnim kvalifikacijama. Iskreno, ni mi nismo bili na najvišoj razini na nekim utakmicama. Svi redom imamo svoju odgovornost i normalno mi je kako na kraju ovog ciklusa kvalifikacija tu odgovornost trebamo preuzeti i vidjeti što i kako dalje, dodao je.

Perić je jasnog mišljenja kako Mehmed Baždarević zaslužuje još jednu priliku na izborničkoj klupi.

- Smatram kako je Baždarević u ovom trenutku najbolji izbor za reprezentaciju BiH. Pogotovo što on i dalje ima veliku želju voditi reprezentaciju. O njemu osobno mogu, prije svega, reći kako je veliki čovjek koji je ovu priču prihvatio iz velike ljubavi. Kao trenerski stručnjak, sigurno ima više renomea nego brojni drugi kandidati koji se spominju u medijima, tvrdi njegov pomoćnik.

U medijima se spominjalo i to kako će reprezentacija BiH u budućnosti biti lišena nacionalnog ključa kada je u pitanju izbor pomoćnika u toj vrsti. Perić ima jasno mišljenje i na tu tezu.

- Takvo nešto je nemoguće iz razloga što živimo u specifičnoj zemlji, živimo u zemlji u kojoj bi se svi međusobno morali uvažavati. Zbog toga, po mom mišljenju, svi narodi u BiH moraju biti zastupljeni u bh. nogometu. Ja sam osobno ponosan što sam bio kandidat iz hrvatske komponente za pomoćnika u reprezentaciji. Nakon ispadanja od Irske u dodatnim kvalifikacijama, došao sam pred izbornika i ostale pomoćnike kako bih stavio svoj mandat u stožeru na raspolaganje, a ukoliko Baždarević dobije novu priliku, prije svega ću tako ponovno napraviti budući da je to moralna stvar. Ukoliko ja osobno ne zadovoljim kriterije, tada neka na moje mjesto dođe netko drugi iz hrvatske komponente. Ima tu ljudi koji mogu časno i stručno obavljati taj posao. Ja sam se već ‘91. borio za ovu zemlju, kao vojnik sam karijeru završio s činom brigadira i time se ponosim. Nikom ne dam da ovu zemlju voli više od mene. Samim tim ne podržavam tu ideju o tome kako se i u bh. nogometu treba zanemariti nacionalnost. Ja ću, ukoliko opet dobijem priliku u reprezentaciji, ponovno dati sve od sebe kako bismo napravili sportski uspjeh.

Pomlađivanje bh. vrste

Perić tvrdi kako je reprezentaciji BiH potrebno pomlađivanje u novom ciklusu.

- Jedan broj igrača zbog svojih godina više ne može pomoći reprezentaciji kao prije. Tim se igračima treba zahvaliti te okrenuti se pomlađivanju reprezentacije. Materijala za takvo nešto ima i u mladoj reprezentaciji. Sada je dobra prilika za takvo nešto, jer slijedi nam serija prijateljskih utakmica u kojima se može dati prilika nekim mlađim igračima koji bi u novom ciklusu uz Džeku, Pjanića, Kolašinca, Višću i ostale imali priliku afirmirati se do novih kvalifikacija.

Perić tvrdi kako je veliki problem bh. javnosti taj što realno ne sagledava nogometnu zbilju.

- Mora nam biti jasno kako mi nismo nogometna velesila, ponekad nismo realni u procjeni svojih mogućnosti. Mi ismijavamo jednu Estoniju, a ta Estonija ima stadion koji je bolji od svakog na kojem smo mi igrali u BiH. Zanima me koji bi izbornik mogao obećati plasman na veliko natjecanje... mislim ni jedan. Ono što mogu obećati je veliki rad i predanost ukoliko Baždarević i mi ostali pomoćnici s njim u stožeru dobijemo novu priliku - tvrdi Perić.

Ovaj nogometni stručnjak tvrdi kako i Nogometni savez mora dati jasnu podršku kandidatima koji će u budućnosti voditi BiH.

Čelnici NS-a BiH su međusobnim razgovorima hvalili naš rad. Osobno bi mi drago bilo da i javno obznane tu podršku ukoliko dobijemo novu priliku voditi reprezentaciju BiH, zaključio je Perić.

Vecernji list