Doris Bačić: Od Neuma do Juventusa

Doris Bačić
Doris Bačić danas iza sebe ostavlja 24 godine života. Rodni Neum, u kojem je prvi put stala na nogometni gol, zamijenila je Torinom i danas nosi dres slavnog Juventusa.

Za Doris su se otimali najbolji klubovi kao što su Chelsea, Bayer Leverkusen, a ona je u svojoj sjajnoj karijeri nakon dresa SFK 2000 Sarajevo, branila i za Anderlecht, Arsenal, švedski Rosengard..., piše SportAvaz.

Preokret u životu

Iz Neuma je prvo otišla u Dubrovnik, a nedugo nakon toga pozvali su je u SFK 2000 Sarajevo, gdje je, kako je svojevremeno kazala, najviše naučila.

Jednu sezonu bila sam tu, osvojili smo prvenstvo i Kup, igrali Ligu prvaka. Tada sam najviše napredovala, kada sam počela raditi s Esom Ibrahimovićem. To mi je bio najveći preokret u životu, jer me on svemu naučio, poručila je Bačić 2013. godine, kada je stala među stative londonskog Arsenala.

Osim Ibrahimovića, njenoj uspješnoj karijeri doprinijeli su Samira Hurem, Džemal Šerbo i Nermin Čengić.

Nermin je napravio kontakt s predsjednikom Arsenala, on je sve organizirao, čim smo saznali da se Arsenal raspituje za Doris, kazao je jedne prilike otac uspješne golmanice Davor.

Londonski klub bio je jedna od nogometnih stepenica koje su Doris vodile u redove "Stare dame" u Torinu, a dio ekipe ovog kluba postala je u srpnju prošle godine.

U engleskom klubu kao početnica mjesečno je zarađivala 5.000 funti, a visina zarade u Juventusu sigurno je mnogo veća. No, to već spada u domenu poslovne tajne.

Sudeći prema izjavama Doris u stranim medijima, dres Juventusa je ostvarenje njenog sna. Jedan od razloga je i taj što u muškom nogometnom klubu igra Cristiano Ronaldo, kojeg želi upoznati.

Preselili su se u novi trening centar. Ali, uopće ne sumnjam da ću ga ubrzo upoznati, to mi je želja, poručila je Bačić.

Pogrešan korak

Dok danas uživa status zvijezde ženskog nogometa, Doris je svojevremeno samo jedan pogrešan korak dijelio od prekida karijere.

Po povratku iz Nizozemske oboljela je od mononukleoze, pa je imala pauzu od šest mjeseci. Bolest joj je kasno otkrivena i bila je veoma blizu odluke da prekine karijeru. Ipak, roditelji su insistirali da nastavi igrati nogomet.

Danas Doris punim plućima uživa u životu i na zelenom terenu. O tome svjedoče i brojne fotografije na društvenim mrežama, a one su uglavnom sa stadiona u Torinu.

Tata Davor nekadašnji vlasnik "Libertasa"

Davor Bačič, otac uspješne golmanice, u Sarajevu je svojevremeno imao restoran "Libertas", a već godinama je vlasnik poznate "Humske kuće" u Neumu.

Tata je bio boksač u sarajevskom Željezničaru. Ali, nikad nije otišao na nekakvo veliko natjecanje, ispričala je jedne prilike Doris.

Svaki dan sam ručala s Walcottom

Dok je igrala u Arsenalu, Doris se družila i sa zvijezdama muškog nogometnog kluba.

S Theom Walcottom ručala sam skoro svaki dan. Super sam bila i s Olivjeom Žiruom (Olivier Giroud), kazala je Bačić.

Kada je branila gol Arsenala, važnije utakmice igrala je na stadionu Emirates, gdje se skupljalo i 50.000 gledatelja.