Dinamo će na gostovanju kod Atalante imati rekordnu potporu navijača

Bad Blue Boysi, koreografija, Dinamo, Atalanta

Po nekim neslužbenim podacima, ali koji se u usmenoj predaji smatraju vjerodostojnima, najveću je podršku svojih navijača na gostovanjima u ovom stoljeću Dinamo imao u Stuttgartu.

Bilo je to prije sad već punih 15 godina, u Dinamovu prvom nastupu u skupini nekog europskog natjecanja. Pobjeda na tadašnjem Gottlieb-Daimler stadionu mogla je Modrima donijeti europsko proljeće, no upisali su poraz (1:2).

Po nekim je procjenama tada na tribinama bilo sedam-osam tisuća Dinamovih navijača, a možda i još malo više, “u civilu”. U Ligi prvaka 2015. na Allianz Areni kad je Dinamo igrao s Bayernom bilo ih je oko pet tisuća.

S obzirom na to kakav interes u Zagrebu i Hrvatskoj vlada još od ždrijeba skupina Lige prvaka, a pogotovo zadnjih tjedana kad je postalo očito da dvoboj s Atalantom čuva ključeve Dinamove europske sezone, vjerojatno bi u Milanu Dinamovi navijači srušili taj rekord iz Stuttgarta da je Dinamo dobio više ulaznica za svoje navijače. No, možda ga na kraju svejedno sruše...

Oprezna policija

Kako smo čuli, Atalanta nije imala ništa protiv da poveća kontingent ulaznica za Dinamove navijače, ali talijanska policija nije imala sluha. Sjećaju se Talijani dobro nekih prijašnjih gostovanja Dinamovih i hrvatskih navijača u Milanu i Italiji; previše su se opekli da bi olako shvatili tu “prijetnju”. Pamti se ta 1990. i obračun u Bergamu, zatim 2000. i neredi na milanskoj Piazzi del Duomo, kao i utakmica reprezentacije na San Siru 2014., kad su Hrvati bakljama zasuli travnjak i prekidali susret. Stoga su Talijani podignuli rampu na nešto više od 4000 ulaznica za Dinamove fanove i, naravno, s velikim oprezom iščekuju njihov dolazak. Znamo da su te ulaznice planule u samo dva dana i da će Bjelica i igrači na terenu imati veliku podršku s tribina.

Kažemo, bilo bi ih i više da su mogli nabaviti ulaznice, a ima i onih koji su odustali od odlaska u Milano kad su vidjeli da ne mogu kupiti ulaznice za neku drugu, a ne samo navijačku tribinu. Jer bilo je navijača koji su željeli u Milano s obitelji, koji ne spadaju u one vatrene ultrase i ne žele u “kavez”. Međutim, Dinamo je dobio iznimno malo takvih ulaznica pa su čak i igrači morali za svoje bližnje i prijatelje uzeti karte za “navijačku tribinu”. Kao i uvijek, ima navijača koji su se snašli, koji su strani državljani, recimo Švicarske, Austrije, Njemačke..., oni su mogli na internetu kupiti ulaznice i za neku drugu tribinu. Kao i uvijek, bit će i onih koji su u Milano otišli bez ulaznica, s nadom da će pronaći neki način da uđu na stadion, da “prevare sustav”.

Pomoć sa strane

Priča se i da bi na tribini s Dinamovim navijačima mogli biti i navijači Rome (koji se baš ne ljube s Atalantinima), s kojima u zadnje vrijeme Bad Blue Boysi imaju prijateljski odnos, navodno bi mogli doći i bratski navijači grčkog Panathinaikosa pa bi cijeli taj navijački šušur mogao dobiti još i širu dimenziju i povećane tenzije. Dinamo će po svemu sudeći ipak imati podršku više od te 4000 navijača koje dolaze iz Hrvatske, dio njih već će u ponedjeljak zaposjesti milanske kafiće i trgove. A nadamo se da ćemo ovo njihovo gostovanje pamtiti samo po sjajnom navijanju i domaćinskoj atmosferi za Modre, da se neće ponoviti scene s prijašnjih gostovanja u Bergamu i Milanu.

Sportske novosti