Dinamo bez Mandže slabiji od Hajduka s Ibričićem

Prodajom Marija Mandžukića Dinamo nakon dugo vremena, zapravo nikad otkako je HNL-a, ulazi u domaću sezonu bez ijednog igrača koji je barem na klupi neke A-reprezentacije. Hajduk ipak ima od proljetos standardnog Strinića, zatim pričuvnog vratara Subašića te stalnog startera u 11 BiH, Senijada Ibričića, dok Morales, Slepička i Chago nisu niti to u Čileu, Češkoj, odnosno Kamerunu, a Badelj je još u mladoj HR-vrsti i samo na širem A-popisu piše jutarnji.hr.

Zadrži li Hajduk današnju igračku ružu, koja se od lani razlikuje za iskusnog Josipa Skoku, što nije neznatan manjak u sredini, ali ipak manji nego Dinamu Mandžukić, blizu smo prekida petogodišnje dominacije “plavih” u domaćim natjecanjima.

Subotnji Superkup bit će putokaz, ali čak nas i bliska prošlost uči da ishodi derbija većinom nisu presudni za osvajanje HNL-a. Presuđuju pobjede protiv manjih suparnika, a u recesiranom HNL-u takvi su većina.

Za 3. mjesto će se boriti obnovljeni Slaven Belupo, Osijek, Rijeka, Šibenik, Cibalia i pojačani novi prvoligaš Split, koji bi mogao ponoviti prošlosezonski uspjeh Karlovca (5. mjesto). Svi ostali borit će se za ostanak u Ligi koja se sa 16 smanjuje na 12.

Među petoricom koja će ispasti većinu treba tražiti između Hrvatskog dragovoljca, Zadra, Istre, Varteksa, Intera, Lokomotive i Karlovca.

Vratimo se Dinamu i Hajduku, čiju je međusobnu podjelu prvenstvenih naslova razbio samo Zagreb 2002.

U početnih 11 Zajecove momčadi samo su četvorica Hrvata; gle čuda, mladi reprezentativci Kramarić, Tomečak, Antolić i Vrsaljko iskazuju iste boljke kao i kod prethodnog trenera Jurčića, no otkriće sezone mogao bi biti donedavni kapetan Šibenika Ademi, Badelj je nezamjenjiv u vezi, a po tko zna koji put vjeruje se u kontinuitet “desetke” Sammira.

Sezona braće Sharbini?

Kod Hajduka ključan je ostanak Ibričića i kapetana Andrića, a očekuje se opravdanje potencijala Anasa Sharbinija. I dalje je enigma stariji Sharbini, Ahmad, a ovo bi trebala biti sezona pune afirmacije Marina Ljubičića, Čopa, Oremuša, Tomasova i Vukušića.

jutarnji.hr