FOTO  Dario Zadro: Mi smo HŠK Zrinjski i od nas se očekuje rezultat

Predpioniri Zrinjski Branitelj

Dario Zadro trenutno obnaša funkciju trenera predpionira HŠK Zrinjski. Njegova momčad je superiorna u županijskoj ligi i praktički nema konkurenta.

Za početak čestitke na sjajnim rezultatima predpionira koje vodite?
 
"Hvala na čestitkama, a iskoristio bih prigodu da se zahvalim Vama i vašem portalu na nesebičnoj podršci i praćenju svih kategorija HŠK Zrinjski , od najmlađih do seniora". 
 
Kao trener radio si i to veoma uspješno s mlađim kategorijama Zrinjskog. Možeš li za one koji ne znaju nabrojati koje si uspjehe postigao?
 
"Jeste , u Zrinjskom sam trenirao sve kategorije. U omladinsku školu sam došao 2005. godine. Voditelj škole je tada bio g. Franjo Džidić kojega moram spomenuti jer je otvoreno nama trenerima prenosio svoje bogato znanje i iskustvo. Velika je stvar kad imaš na početku savjetnika kao što je naš 'Franja'. Poslije g. Džidića je došao g. Dragan Perić koji je školu podigao na visoki nivo stručno, profesionalno, organizacijski i infrastrukturalno. Bilo je tada rezultatskih uspjeha i neuspjeha. Znate, svi treneri u školi rade s gotovo svim generacijama , pa je rezultat i uspjeh jedne generacije plod rada svih trenera. Eto, mene je da tako kažem 'zapalo' da osvojimo Kup BiH i vicetitulu s juniorima , nekoliko županijskih prvenstava i kupova s pionirima , predpionirima i juniorima". 
 
Nakon Zrinjskog radio si jedno vrijeme i u seniorskom nogometu?
 
"Nekakav prirodan trenerski put. Uz rad s djecom sam se educirao postupno, te položio za UEFA B i UEFA A licencu, da bi na koncu 2012. godine diplomirao i na UEFA PRO programu. Slijedom stvari sam krenuo u seniorski nogomet. Bio sam u Gošku iz Gabele kao pomoćni trener g. Slavenu Musi i g. Ivanu Kataliniću , pa kao glavni trener u Gošku , Čapljini , Neretvancu u Hrvatskoj. Volim ovaj posao i bilo mi je lijepo svuda. Rezultatski, negdje je bilo više, negdje manje uspjeha. Nisam nigdje dobio otkaz".
 
Vratimo se u sadašnjost: sedam utakmica. Sedam pobjeda i gol razlika 45:1. U čemu je tajna ove sjajne generacije?
 
"U omladinskoj školi su rezultati relativna stvar jer je osnovni cilj edukacija i obuka mladih igrača za profesionalni nogomet. Ipak , mi smo HŠK Zrinjski i očekuje se i rezultat. Bilo je i prije dobrih generacija. Ova spada u tu skupinu. Nema tajni, talent igrača na prvom mjestu te stručan rad mojih prethodnika, mene i mojih sadašnjih kolega daje te rezultate. Trenutno smo s ovom generacijom direktno uključeni u rad : Vladimir Skočajić - Taramba kao šef , Draženko Bogdan - Draški specijalista za trening tehnike , Ivan Dominiković magistar sporta zadužen za razvoj opće motorike, Vinko Martinović specijalista za vratare, moja malenkost za metodologiju treninga i praktičnu primjenu te Dragan Perić za korekcije i smjernice u radu. Iz izloženoga vidite da ništa nije prepušteno slučajnosti. Šest trenera je u direktnom radu s ovom generacijom. Tako je sa svim generacijama, s tim da neka ima više talentiranih igrača, a neka manje. U suštini rad je isti. Iz iskustva znam da pubertet koji slijedi ovoj generaciji može biti mali problem , ali to je prirodan tijek, i ja i moje kolege ćemo sve uraditi kako treba da što veći broj ovih dječaka dođe pred vrata prvoga tima. To je nama trenerima najveća satisfakcija i nagrada za naš rad, kada netko od ove djece zaigra za seniorski prvi tim".
 
Da li si ti kao trener zadovoljan učinkom svoje momčadi?
 
"Kako kažu, uvijek može bolje. I istina je. Neću glumiti lažnu skromnost. Normalno da sam zadovoljan rezultatom, ali mi treneri gledamo i neke druge stvari. Nekada, na primjer, loše primanje lopte, udarac glavom, slabo pozicioniranje na terenu, loša odluka u kombinatorici i tako dalje, inicira gubljenje posjeda lopte ili ne postizanje pogotka i druge situacije. Eto ti posla za trenera. Trenerski posao je demonstracija pravilne izvedbe , ispravljanje grešaka kod igrača, te ispravno  ponavljanje radnje od strane igrača što više puta na treningu. E to ti je tajna uspjeha".
 
Neki u šali kažu da ovoj momčadi skoro da ne treba vratar, jer protivnici rijetko pređu i centar?
 
"Istina. Na treningu ima daleko više posla. Nisam stručnjak specijalista za vratare, ali zapišite Josip Šego. To je naš vratar i treneri Drago Bokšić i Vinko Martinović koji rade individualno s njim mu predviđaju svijetlu budućnost. Slažem se s njima. Napomena. I njegov otac je uspješno branio u omladinskoj školi HŠK Zrinjski". 
 
Iako je nezahvalno ipak možeš li nam reći tko su najveći talenti u ovoj generaciji?
 
"Na to pitanje je odgovor da prepišite zapisnike s utakmica".
 
HERCEGOVINA.info