Danko Šulenta: Europa je egzistencijalni cilj, a s pravom se nadamo trofeju

Danko Šulenta

Plemići su,podsjetimo, protekle jeseni igrali u tri natjecanja, a u svakom su ostvarili zacrtani cilj.

- Ljetos smo u slaganje momčadi krenuli s tri rezultatska cilja. U Europi smo znali da ćemo imati ulogu nositelja u prvom pretkolu Europske lige i zbog toga smo prolaz prvog protivnika zacrtali kao prioritet, iako u tom trenutku nismo znali tko će nam biti protivnik. U Kupu smo, logično, za cilj postavili prezimljavanje, odnosno ostanak u igri za osvajanje trofeja, a i u prvenstvo smo krenuli s velikim ambicijama. Nismo mogli reći: "Cilj je titula", ali željeli smo selektirati momčad za koju će se moći tvrditi da je konkurentna ostalim klubovima s najvišim ambicijama, izjavio je na startu razgovora Danko Šulenta, jedan od dvojice dopredsjednika Zrinjskog - drugi je, naravno, Davor Martinović.

- Dakle, može se reći da smo ostvarili sva tri cilja, iako žalimo za boljim bodovnim učinkom u prvenstvu, jer smatramo da smo morali osvojiti nekoliko bodova više. Koliko? Barem četiri, ne iz razloga što bi u tom slučaju bili bodovno poravnati sa Željezničarom, nego zato što smo kao cilj bili zacrtali osvajanje nekih 38 do 40 bodova, dodao je Šulenta.

- U nekim utakmicama smo dobili više nego što smo možda objektivno zaslužili, u nekima smo izgubili, ali kada se sve zbroji i oduzme, žalimo za neka četiri boda koja smo izgubili, prije svega, zbog naših slabosti. Istina, u dvije utakmice smo oštećeni sudačkim greškama, ali ne bih u tome tražio razlog zašto imamo manje bodova. Opet ponavljam da su glavni razlog naše slabosti.
Ambicije na proljeće ostaju iste, odnosno nepromijenjene od onih sa starta sezone.
- Plasman u Europu je prioritet, zapravo, rekao bih naš egzistencijalni cilj, jer ne želimo ni razmišljati o sljedećoj sezoni bez nastupa na međunarodnoj sceni, naglasio je Šulenta.

- Naravno, nastavit ćemo se boriti za trofeje, jer pogled na ljestvicu, kao i naši rezultati u prvom dijelu sezone, potvrđuju da smo tu, ravnopravni ili bolji od naših konkurenata. Ukratko, osvajanje trofeja je želja, cilj kojem ćemo stremiti, dok je plasman u Europu apsolutni prioritet.
U ovom trenutku navijače Zrinjskog najviše zanima igračka križaljka, a Plemići će opet, baš kao i u prethodna dva prijelazna roka, biti dosta aktivni po tom pitanju, potvrdio je Šulenta.

- Bit će odlazaka, to je sigurno, a kada su u pitanju pojačanja, zanimaju nas samo provjerena imena. O imenima nije želio, ali potvrdio je profile igrača kakve će Zrinjski tražiti.  - Treba imati na umu da nas na proljeće čeka puno manje utakmica nego u prvom dijelu sezone. Jesenas smo, naime, odigrali ukupno 26 utakmica, dok nas na proljeće čeka 13, 15 ili 17 utakmica, ali u napornijem ritmu, jer će proljetni dio trajati samo dva i pol mjeseca. O svemu tome ćemo voditi računa, a kada su u pitanju novi igrači, razmišljamo o desnom boku, jer nismo imali pravu alternativu za Zorana Brkovića, zatim o centralnom veznom igraču, jer će pozicija biti oslabljena odlascima, a voljeli bi se dodatno pojačati i na lijevoj strani veznog reda, kao i u napadu, zaključio je Šulenta.

Karačić siguran

Jedanaest klubova je protekle jeseni mijenjalo trenere, ali ne i Zrinjski, iako se dva put ozbiljno spekuliralo smjenom Branka Karačića, prvi put na startu sezone, a drugi put nakon tri vezana remija na domaćem travnjaku.
- Karačić će voditi Zrinjski i na proljeće. Zacrtani ciljevi nisu kompromitirani, tako da status trenera nije upitan. Zadovoljni smo njegovim radom i Karačić ima potporu kluba, izjavio je Šulenta.

Miličević kao pouka

Na slučaj Filipa Arežine Danko Šulenta se nije želio vraćati, no iznio je stav kluba na slučaj Hrvoja Miličevića, 20-godišnjeg veznjaka koji je ljetos bio najvrjedniji igrač Zrinjskog na tržištu, a koji će postati još jedan u nizu onih koji će Zrinjski napustiti bez odštete, budući da je nakon utakmice protiv Travnika postao slobodan igrač. - O Arežini je sve rečeno i na to se ne treba vraćati. Želim mu puno sreće u nastavku karijere, izjavio je Šulenta.

- Što se tiče Miličevića, tu, jasno, nismo sretni kako se sve završilo. Zrinjski je prema njemu bio maksimalno korektan, ali ta korektnost trebala je biti obostrana. Nažalost, to nije bio slučaj. Očito smo se trebali postaviti čvršće i braniti interes kluba, što smo mogli vrlo lako napraviti, ali mi smo se, što i dalje smatram normalnim, uvijek postavljali korektno, tako da je izigrana naša ljudskost. Iz toga ćemo svakako izvući pouku, dodao je Šulenta.

Dnevni list