Danijel Subašić bolji od Courtoisa, Casillasa i Buffona!

Danijel Subašić , nogomet, golman, Monaco, Danijel Subašić , Danijel Subašić , Monaco, Danijel Subašić , golman, Danijel Subašić , golman, Danijel Subašić , Monaco, Danijel Subašić , Monaco, uefa liga prvaka
Već je dobro poznato kako je hrvatska reprezentativna jedinica statistički najbolji golman tekuće sezone Lige prvaka, ali analiza njegovog učinka u Ligue 1 otkriva kako trenutačno nema boljeg golmana u Europi i kad je riječ o prvenstvenoj formi.

"Uvijek sam govorio da će biti veliki golman, drago mi je zbog njega, prošao je kroz moje ruke i nadam se da sam mu pomogao," rekao je Subašićev trener u Hajduku Tonči Gabrić za Goal.

Splitski trener golmana u svojoj karijeri trenirao je Stipu Pletikosu, Danijela Subašića, Vjeku Tomića i Lovru Kalinića.

"Sjećam se, prigovarali su mi kad sam ga forsirao u Hajduku. U vrijeme dok smo bili u Europskoj ligi, inzistirao sam da brani iako je bio lakše ozlijeđen i bio je odličan te sezone."

U usporedbi s najboljim golmanima u Premiershipu, Serie A, Bundesligi i La Ligi, Subašić ima najbolje "brojke".

"Primio je najmanje golova u Ligi prvaka, umalo je srušio francuski rekord po broju minuta bez primljenog gola. On je među najboljih pet golmana u Europi u ovom trenutku."

Golman Monaca tekuće sezone sačuvao je svoju mrežu netaknutom čak 14 puta u prvenstvu. U prošlom kolu nije primio od PSG-a, a ove sezone njegova je mreža ostala netaknuta i nakon utakmica protiv Lyona i Marseillea. Protiv najbolja četiri kluba na tablici Ligue 1 nije uspio "spustiti roletu" jedino protiv St. Etiennea.

"Gledao sam ga baš protiv PSG-a i fascinantno je kako imponira mirnoćom, ima sjajnu "glavu", što je jako bitno i odlično igra nogom," kaže bivši golman Hajduka i hrvatske reprezentacije.

Iako vjerojatno ima više posla od Buffona, Neuera, Courtoisa i Casillasa, bolje ga i obavlja. Dosad je u prvenstvu skupio ukupno 59 obrana, najviše u ovom društvu, a po postotku uspješnosti jedino je sjajni Bayernov golman i vjerojatno najbolji čuvar mreže na svijetu u ovom trenutku, Manuel Neuer, bolji."Što je najvažnije on je još mlad za golmana, iako već ima 30. Pred njim su najbolje golmanske godine."

"Za razliku od Stipe Pletikose, kojeg sam također trenirao, Suba brani za jedan od najboljih klubova u Europi. Plete nikad nije napravio takvu inozemnu karijeru. Govorio sam i uoči SP-a u Brazilu da Subašić mora braniti za reprezentaciju već tad."

Suba je drugi i po broju prvenstvenih utakmica bez primljenog gola u ovom uglednom društvu, bolji od njega opet je Neuer, ali s 14 utakmica u kojima nije morao u mrežu po loptu, ima bolji učinak od Buffona, Casillasa i Courtoisa.

Stigao je u tekućoj sezoni obraniti i dva jedanaesterca, jedan više od Buffona, Neuera i Casillasa, te dva više od čuvara mreže Chelseaja, koji jedini među najboljim golmanima u ligama petice nema ni jednu obranu s bijele točke otkad je preselio u Premiership.

Bivši golman Hajduka već je postavio rekord ove sezone, u Ligue 1 nije primio 842 minute zaredom, što je najduži niz bez primljenog gola u Europi u tekućoj sezoni. Taj niz je gotov, ali novi je možda počeo jučer protiv PSG-a (0:0).

goal.com