Danas je 63. rođendan Torcide

Hajduk, Torcida, FK Lokomotiva, Torcida, rođendan, Torcida, rođendan, Hajduk, molitva, Hajduk, Torcida, Torcida, prosvjed,  stadion  Poljud, hajduk split torcida
...jedna je od najznačajnijih u stogodišnjoj povijesti Hajduka. To je prvenstvo Hajduk osvojio bez ijednog poraza, što nikome kasnije nije uspjelo. Te sezone je nastala i Torcida, postavši prva organizirana navijačka grupa u Europi.

- Na toj utakmici, to ti je bija isto ka ustanak Dalmacije. Cili svit je bija Torcida, i domaćice u kuću i one na Pazar, sve je to bilo za Hajduka. Dolazili su motorini, brodice, trabakuli, jedrenjaci, brodi, sve se to sleglo na tu utakmicu. Dolazili su i ljudi iz unutrašnjosti: iz Sinja, Imotskoga, Klisa, Drniša, Knina... - tim je riječima Ante Dorić, jedan od osnivača Torcide, opisao Split na dan utakmice Hajduka i Crvene zvezde.

Iako su pripreme počele znatno ranije, dan prije utakmice bilježi se kao datum osnivanja Torcide: tada su Hajdukovi navijači iz Zagreba, uglavnom studenti, organizirali masovni odlazak na splitsku utakmicu s nekoliko vlakova. U suradnji sa Sveučilišnim komitetom Narodne omladine Zagreba ta je skupina organizirala ekskurziju nekoliko tisuća studenata i drugih navijača Hajduka iz tog grada na derbi u Split. Zadnju skupinu, njih petstotinjak, u rano jutro tog 29. listopada oko tisuću Splićana je dočekalo na željezničkom kolodvoru, tu je bila čak i limena glazba. Grad je već bio na nogama, a navijači još i ranije - cijelu noć uznemiravali su Zvezdine igrače, radeći im buku ispred hotela u kojem su odsjeli, tako da ne mogu zaspati i budu umorni za predstojeću utakmicu.

Pred okršaj na Starom placu Zvezda je bila prva na tablici, Hajduk drugi s istim brojem bodova, ali lošijom gol razlikom. Beograđanima je u tom pretposljednjem kolu trebao neriješen rezultat u Splitu s kojim bi praktički postali prvaci Jugoslavije. Drugim riječima, Hajduku je igrala samo pobjeda.

- Ma dosta mi je više i toga Partizana i Dinama i Zvezde! Triba dobit tu utakmicu! Moramo se mi organizirat, to mora bit navijanje od prve do zadnje minute! - rekao je tada Vjenceslav Žuvela, inicijator osnivanja Torcide.

Žuvela je bio u kontaktu sa splitskim "kolegama", pričalo se o potrebi osnivanja navijačke grupe - Torcide, te ih upoznao s planom dolaska velikog broja hajdukovaca iz Zagreba na utakmicu.

Da se bolje shvati kontekst: prvak Jugoslavije 1947. godine bio je Partizan, 1948. Dinamo, pa opet Partizan 1949. Došla je 1950. godina i Svjetsko prvenstvo u Brazilu na kojemu su od igrača Hajduka nastupili Božo Broketa, Vladimir Beara i Bernard Bajdo Vukas. Upravo je legendarni Bajdo pričao splitskim navijačima o atmosferi na brazilskim stadionima...

- Tko uđe u to grotlo teško može dobiti utakmicu, jer ti navijači, a zovu se Torcida, navijaju od prve do 90. minute, tako da je protivničkim igračima jedan šušur u glavi i nikako se ne mogu snaći. Zbog toga domaće momčadi uglavnom dobivaju utakmice - bile su Bajdine riječi.

Hajduk je utakmicu pobijedio 2:1, publika je kraj susreta dočekala u terenu i uslijedilo je veliko slavlje, igrači su na ramenima odneseni sa Starog placa. Idućih dana počeo je medijski rat Beograda i Splita jer su zvezdaši bunili zbog "neregularnih uvjeta na Starom placu".

A Torcida? Uslijedili su teški dani, komunističkoj vlasti nije bilo po volji organiziranje navijača, osnivač Torcide Vjenceslav Žuvela završio je u zatvoru... No, preživjelo se, i zato se danas slavi veliki 63. rođendan. Nijedna grupa u Europi nema toliko godina!

dalmacijanews