Dan kad je cijeli svijet upoznao Vatrene, ali i hrvatske huligane

italija-hrvatska, palermo

Na današnji dan prije 25 godina hrvatska je reprezentacija ostvarila jednu od najvećih pobjeda u povijesti, svoj prvi veliki skalp. U Palermu je svladala Italiju 2-1.

A na isti dan prije pet godina u Milanu je odigrala 1-1

Prije toga navijestila je Hrvatska kakva je nogometna sila izašla iz raspada Jugoslavije pobjedama nad Meksikom 3-0 i prije svega u Valenciji nad Španjolskom 2-0. No, bile su to prijateljske utakmice, a znate kako se na njih gleda...

A onda je došao i prvi nastup Hrvatske u kvalifikacijama, bila je to borba za Euro 1996. godine, i nakon pobjede u Estoniji (2-0) i nad Litvom kod kuće (2-0), prva velika natjecateljska utakmica "vatrenih". Palermo, 16. studenoga 1994. i svjetski doprvak Italija

Utakmicu je vodio Tomislav Ivić jer Ćiro Blažević bio je kažnjen zbog incidenta na utakmici Auxerrea i Dinama. Pamti se kako se jedan talijanski medij ismijavao  Slavena Bilića i njegovog mucanja, napisavši "Ba-Ba-Baggio", ali još se više pamte dva gola Davora Šukera i pobjeda 2-1. Pobjeda nakon koje je nogometni svijet upoznao "vatrene"! 

Šuker je golove zabio u 32. i 57. minuti, a Dino Baggio pogodio je u 89. za krajnjih 1-2.

A pogledajte koliko se svjetskih asova sučelilo na terenu:

Italija: Pagliuca, Negro, Panucci, Albertini (od 54. Di Matteo), Costacurta, Maldini, Lombardo, D. Baggio, Casiraghi, R. Baggio, Rambaudi (od 46. Donadoni).

Izbornik Arrigo Sacchi

Hrvatska: Ladić, Brajković, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki (od 57. Mladenović), Šuker, Boban, Jurčević (od 89. Kozniku).

Izbornik Tomislav Ivić

Istoga dana prije pet godina Italija i Hrvatska odigrali su i kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2016. u Milanu. Niko Kovač bio je izbornik, završilo je 1-1 uz Perišićev gol, Modrićevu ozljedu zbog koje je pauzirao više mjeseci, ali i ispad šačice huligana na tribini s hrvatskim navijačima. Zbog njih utakmica je bila prekinuta na desetak minuta, osramotili su Hrvatsku, a HNS je kažnjen s 80.000 eura i zatvaranje dijela tribine.

U toj su utakmici 16. studenoga 2014. Talijani poveli golom Candreve u 11. minuti, izjednačio je Perišić u 15., a igrali su:

Italija: Buffon, De Sciglio, Darmian, Ranocchia, Chiellini, Pasqual (od 28. Soriano), Candreva, De Rossi, Zaza (od 63. Pelle), Marchisio, Immobile (od 52. El Shaarawy). Izbornik Antonio Conte

Hrvatska: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Pranjić, Modrić (od 28. Kovačić), Brozović (od 83. Badelj), Rakitić, Perišić, Olić (od 68. Kramarić), Mandžukić.

Izbornik Niko Kovač

24sata.hr