Dan D: Hoće li pasti nogometna mafija u Hrvatskoj?

Vlatko Marković, foto: nacional.hr
Od točaka dnevnog reda najznačajnijom se doimlje ona zadnja - domjenak.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić već je napunio vrećice s poklonima i pripremio prigodničarski govor u kojemu dominira riječ - čestitam. Naizgled, Skupština kao i sve prethodne...

No, svečarsko ozračje nepovratno je narušeno. Za sve je kriv onaj Hrvoje Maleš. Hajdukov predsjednik, u suradnji s USKOK-om, prokazao je sudačku organizaciju. Osim što je u mladosti nosio zanimljive kape, Maleš je vjerojatno gledao i svojevremeno popularnu kazališnu predstavu - ''Jel istina, drugovi, da smo svi mi lopovi?'' Izgleda kako mu se nije svidjela...

Posve je izvjesno da Skupštini HNS-a neće nazočiti Željko Širić i Stjepan Djedović. No, njihov će duh zacijelo biti prisutan na skupu. Kao i nelagoda na licima okupljenih. Iza svakog bi pogleda moglo biti skriveno pitanje: tko je slijedeći?

Skupština bi međutim trebala ukazati na trenutačno stanje stvari u nogometnoj organizaciji. I odgovoriti na dvojbu - koliko je uhićenje Djedovića i Širića narušilo monolitnost HNS-a?

Naime, nakon prošlogodišnjeg raskola i podrške Igoru Štimcu, većina se županijskih središta vratila pod skute aktualne vlasti u Kući hrvatskog nogometa. Uostalom, ''sveti'' Zdravko Mamić, zaštitnik Vlatka Markovića, javno je obznanio kako će aktualni predsjednik svoj položaj zadržati do Eura 2012 u Poljskoj i Ukrajini.

Tomu bi trebala pogodovati i predložena izmjena postojećeg Statuta HNS-a. Ukoliko se ista usvoji, ubuduće bi za sazivanje Izvanredne skupštine bila potrebna nadpolovična većina (27 zastupnika), a ne kao do sada - trećina (18).

Ali, mnoštvo u Skupštini HNS-a nije uvijek lako kontrolirati (uostalom, upravo je trenutačni predsjednik HNS-a Vlatko Marković zastupnike svojevremeno nazvao - ovcama).

Ukoliko netko (Maleš npr. kao delegat NS Splitsko-dalmatinske županije) postavi za govornicom pitanje odgovornosti aktualne vlasti za nepodnošljivo stanje u hrvatskom nogometu, ishod glasovanja mogao bi biti krajnje neizvjestan. Mnoge ovce ionako misle kako se njihov pastir odavno izgubio.

Glas za nepovjerenje vrhu HNS-a mogao bi se pravdati ''osjećajem građanske odgovornosti''. Mada je većini zapravo cilj osobno pozicioniranje u nekom novom poretku. Bez Markovića. I bez Mamića...

A što Statut HNS-a predviđa za slučaj ''naprasnog svrgavanja predsjednika''? Ukoliko Vlatku Markoviću zastupnici Skupštine HNS-a, u srijedu, izglasaju nepovjerenje (potrebno je 27 ruku za takvo što), prema nogometnom Ustavu, odnosno Poslovniku o radu Skupštine, Izvanredna bi se sjednica trebala održati unutar 30 dana, odnosno do 21. siječnja 2012. Tada bi se raspisali izbori (minimalni rok za proceduru iznosi 30 dana).

Možda je predočeni scenarij isuviše pretenciozan. Možda smo svi previše nervozni, isfrustrirani i željni ad hoc rješenja.

Možda će se zastupnici ponašati kao i svih ovih godina. Uzeti će Srebrićeve poklone, sudjelovati u domjenku i razići se - u miru.

Izvor: slobodna dalmacija