Dalibor Šilić: Šanse podjednake, ne primiti gol na Pecari

Dalibor Šilić nogometaš Širokog Brijega
Na Pecari su spremni i odlučni ponovno stati u ring sa slovenskom Olimpijom, koja je ove godine bolja u tolikoj mjeri da kapetan Širokog Dalibor Šilić ističe da su šanse podjednake..., a prošle godine bilo je 5:0.

Da su Zmajčeki bolji, moglo se vidjeti i u njihovoj generalci s Partizanom, koju je i Šilić gledao i ostalo donekle iznenađen.
- Igraju totalno drukčije od onoga što smo mogli vidjeti prošle godine. Rekao bih nešto slično onomu što je od nas trener Slišković tražio na kraju prošle sezone. Ne nabijaju loptu, žele je svaki puta iznijeti i igrati od noge do noge, a za to imaju i igrače. Dobra su ekipa. Bez obzira što je to bila samo prijateljska utakmica, bili su jako agresivni, kao da je riječ o prvenstvu. Sve ovo pomalo je alarmirajuće, no Šilić ističe da Široki i dalje ima dobre šanse vidjeti 2. pretkolo Europske lige.
- Rekao bih da su nam šanse podjednake. Pitanje je u kojoj će mjeri oni u dvije utakmice igrati tu igru koju smo vidjeli?

Prošlosezonskih 5:0 također je neki čimbenik, barem psihološki...
- Nama se tada otvorilo u prvoj utakmici, pa smo u drugoj mogli igrati zatvorenije, na kontre, braniti prednost. Ne treba zaboraviti da u uzvratu nismo realizirali i penal, ali možda je ta ukupna pobjeda bila malo prevelika.
Olimpija je možda dosta drukčija, no Široki je poprilično isti. To, po Šilićevom mišljenju, nije neka posebna prednost, iako nije ni mana.
- Pa rekao bih da smo manje-više isti u posljednje dvije sezone. Mislim da je najvažnije da u danom trenutku budemo raspoloženi, a ako to bude slučaj, možemo napraviti željeni rezultat.
Da je ekipa u potpunosti ista - baš i nije. Promjena se dogodila na vratima, gdje sada stoji povratnik iz Irana Boris Baćak, a zanimljivo da je trener Mario Ćutuk u generalki protiv Splita (4:1 za Široki) u udarnoj postavi na desnog beka gurnuo neiskusnog Dinu Ćorića. Šilić zna da što je europsko iskustvo, a spomenuta ga dvojica nemaju.
- Baćak je godinu dana branio u Iranu i ne dvojimo da je dobar, baš kao i Ćorić. Možda je njihova jedina mana neiskustvo igranja europskih utakmica, ali ne bih rekao da je to hendikep cijelog tima, jer radi se samo o njima dvojici.
Razumljivo, kapetan Širokobriježana nije htio prognozirati rezultat.
- Ne bih prognozirao, ne želim to činiti. Najvažnije je da u prvoj utakmici ne primimo gol, jer u tom sustavu s dvije utakmice gost time dvostruko profitira.

Povratak na lijevo krilo

Šilić je krajem prošle sezone, točnije u razdoblju u kojem je momčad vodio Blaž Slišković, povučen prema natrag u zadnju liniju. Ćutuk ga ponovno gura naprijed, na lijevo krilo, na kojem je daleko opasniji za protivnika.
- Trener Slišković me vratio natrag jer smo u tom razdoblju primali dosta golova, trebalo je pokriti tu stranu u zadnjoj liniji. Isto tako, mislim da je bolje da u ovim utakmicama igram više prema naprijed, kao i to da je najvažnije da sam u formi. Jer da nisam, ne bi uopće bilo bitno gdje igram.

Konačno Irska

U razgovoru za Dnevni list uoči prošlosezonskog ždrijeba Europske lige Šilić je imao jednu istaknutu želju - protivnika iz Irske. Želja mu se sada ostvarila. Doduše, tu je jedna mala prepreka...Olimpija.
- Istina, ja sam uvijek priželjkivao Irsku. Ali mislim da bi sada bilo glupo od mene pričati o 2. pretkolu. Prvo idemo odraditi posao s Olimpijom, prokomentirao je kapetan Širokog ždrijeb, koji je njegovoj momčadi u 2. pretkolu Europske lige donio Bohemians iz Dublina.
Ipak, rekao je i riječ dvije o tom srazu, ako do njega dođe. Dijelom se složio s konstatacijom da će možda biti lakše s Ircima nego sa Slovencima.
- Vjerujem da bi nam više odgovarao njihov nogomet s dosta duela i dugih lopti. Inače nam to više odgovara nego igra s ekipama iz regije...

U lovu na četvrti europski pogodak

Šilić na svom kontu ima 27 europskih utakmica u dresu Širokog Brijega za vrijeme kojih je postigao tri pogotka. Zabio je jedan albanskom Partizaniju te po jedan Bešiktašu i Strumu. Kako je jednom izjavio u razgovoru za naš list, ova dva posljednja najdraži su mu pogoci karijere.

Dnevni-list.ba