Da se može kapitalizirati ljubav, Hajduk bi bio bogatiji i od Reala i od Chelseaja!

Hajduk i njegovi navijači, to nije samo Split, Dalmacija i Hrvatska nego cijeli svijet, od Punta Arenasa u Čileu pa sve do Australije, svugdje gdje ima naših ljudi kojima srce kuca za Hajduka. Hajduk je pravi fenomen. Ne samo da želim da Hajduk živi vječno nego sam siguran da će živjeti vječno - istaknuo je predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić u emotivnom govoru na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u prigodi stotog rođendana Hajduka.

Puno emocija, pa i poneka suza u oku, na trenutke ganutljiva atmosfera pratila je okupljanje brojnih generacija Hajdukovih nogometaša, funkcionera, simpatizera i prijatelja kluba.

Sretni i ponosni

Pala je i pjesma, prava hajdučka i navijanje, uz Alena Nižetića, Vinka Cocu i Olivera b koji su sve podigli na noge. Iako je dojam da je ova svečanost u teatru mogla biti i glamuroznija (bilo je slobodnih mjesta, nekolicina klupskih legendi nije došla) oni koji su bili tu, bili su sretni i ponosni.

- Ova je bila spontana fešta. Ne mogu se režirati osjećaji, a upravo su osjećaji ono što nas sve navijače Hajduka neraskidivo veže uz klub s kojim smo se rodili i s kojim živimo cijeli svoj život - dodao je Bebić.

- Ovakve trenutke čovjek pamti cijeli život. Sretan sam što sam opet vidio drage prijatelje, svoje bivše igrače, a ponosan sam što sam upisao svoje ime u povijest Hajduka - priznao nam je nekadašnji trener Hajduka Joško Skoblar.

Hajdukovci su čestitke primili i od HNS-a, Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i Ante Pavlović bili su gosti u Splitu protekla dva slavljenička dana. I Vlatko Marković, bez obzira na sve polemike, rekao nam je da povratak u Hajduk, gdje je bio trener, uvijek budi osobite osjećaje.

- Osjećam se dijelom Hajdukove obitelji. Posebnim sam emocijama vezan za Split i svoje vrijeme provedeno u Hajduku, jer sam u tom razdoblju doživio najveću tragediju, izgubio sam sina. Sjećam se kako je na stadionu nastala tišina kada je objavljeno da je moj sin poginuo. Poslije su mi s tribina zapjevali "Bila je košulja hajdučkoga sina".

Počasni gost na Hajdukovoj fešti u ime Dinama bio je predsjednik Mirko Barišić koji je otvoreno priznao:

- Mi ovakvu feštu s Dinamom ne možemo ponoviti. Grad Split i Hajduk prati drugačiji mentalitet i na drugačiji način doživljavaju velika slavlja.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ima svoju navijačku prošlost. Nekada je puno češće išao na utakmice, vezan je uz generaciju iz sedamdesetih godina. Prijatelj je s mnogima, pa mu je zbog toga teško bilo izdvojiti najdražeg nogometaša.

- Želio bih istaknuti profesora Srećka Vidakovića Sriću koji se brinuo o školovanju generacija igrača Hajduka, odgojio je mnogo mladih.

Mnogi nisu došli

U slavljeničkoj atmosferi evociraju se uspomene, no Kerum se dotaknuo i budućnosti kluba.

- Bojim se da nema zainteresiranih ulagača za kupnju većinskog paketa dionica. Vidjet ćemo hoćemo li uopće ući u taj proces.

Službeni, protokolarni dio fešte počeo je u nedjelju ujutro misom u katadrali Svetog Duje, neslužbeni, navijački traje već danima. Navijači, ali ne samo oni nego svi hajdukovci, nadmašili su sami sebe i taj će ugođaj biti teško ponoviti. Hajdukova fešta ostala je u lokalnim okvirima. Veliki jubilej svakako je zaslužio glamurozniji dekor, pa i to da se Hajduku poklone najviše uglednici ne samo sporta nego i države. A izostali su i predsjednik Ivo Josipović, nije došla ni premijerka Jadranka Kosor, niti predstavnici Uefe.

Nažalost nisu došli ni neki od legendi, od Tomislava Ivića (bolestan je), Blaža Slišković, Igora Štimca (gostovao na TV), Alena Bokšić, Luke Peruzović, Bore Primorca, dojučerašnji predsjednik Joško Svaguša.

izvor: jutarnji list