Club Brugge - Dinamo 0:2

Što mu nije pošlo za rukom u Zagrebu prije dva tjedna, Dinamo je ostvario u Belgiji, na Jan Breydelstadionu. Nakon lošeg prvog poluvremena, modri su u nastavku doživjeli renesansu i u razdoblju od samo četiri minute dvaput matirali domaćeg vratara. Pogoci Sammira i Igora Bišćana održali su modre na pravom putu, u posljednja dva kola sami će krojiti svoju sudbinu.

Halilhodžićeva zamisao da na belgijsku obranu pošalje tek Fatosa Beqiraja nije se pokazala dobrim izborom, barem što se tiče prvih 45 minuta. Crnogorac je čitavo poluvrijeme proveo posve izoliran od ostatka momčadi, za što dobar dio odgovornosti snosi i gotovo nepostojeći vezni red.

Dinamo se nikako nije uspijevao nametnuti belgijskom veznom redu i sačuvati loptu, a u takvom odnosu snaga domaći je vratar mogao je mirno promatrati utakmicu. Iako je očekivani pritisak Club Bruggea izostao, modri u prvih 45 minuta nisu stvorili niti jednu izglednu priliku, a nisu niti zapucali prema vratima Geerta de Vliegera.

Uz malo prostora i striktno pokrivanje s obje strane, na prvu priliku čekali smo sve do sredine prvog poluvremena, kada su Belgijci umalo iskoristili veliku pogrešku Leandra Cufrea. Argentinac je loše procijenio let lopte, ona je došla do Karela Geraertsa, no njegov udarac srećom pogađa tek vanjski dio mreže.

Jedna dobra prilika ohrabrila je Belgijce, pa su osam minuta kasnije lijepom kombinacijom nakon slobodnog udarca prevarili Dinamovu obranu, a u posljednji trenutak situaciju je očistio Šime Vrsaljko. Već u 39. minuti ponovno je Geraerts pobjegao danas vrlo slabom Adrianu Callelu, dočekao povratnu loptu, ali i pucao daleko iznad gola.

Niti tu nije bio kraj prilikama domaćina, četiri minute prije odmora Cufre je morao "gasiti požar" i u posljednji tren izbiti loptu ispred Wilfrieda Dalmata. Na odmor se otišlo početnim rezultatom, kojim je prije svega mogao biti zadovoljan Dinamo jer igrom kakvu su prezentirali u prvom poluvremenu više od toga nisu ni zaslužili.

Već početne minute drugoga dijela dale su naslutiti pozitivne promjene u redovima hrvatskog prvaka, ponajviše zahvaljujući igračima koji su u prvom dijelu najviše ostali dužni, Milanu Badelju i Sammiru. Upravo je Badelj u 54. minuti sjajno prošao kroz trojicu, podvalio loptu za Beqiraja, a ovaj iz okreta slabo pucao.

Nije prošla ni minuta, a Badelj je novom sjajnom loptom uposlio Sammira, ovaj izašao sam pred vratara Club Bruggea i koncentrirano poentirao, iskupivši se za promašaje iz Zagreba. Dinamo je poveo 1:0, domaći su navijači utihnuli, a samo četiri minute kasnije čekao ih je novi šok. Prekršajem je zaustavljen Luis Ibanez, a iz slobodnog udarca sjajno je ubacio Sammir te u šesnaestercu pronašao potpuno zaboravljenog Bišćana, kojemu nije bilo teško glavom povisiti na 2:0.

Dvadesetak minuta prije kraja Dinamo je zbog ozljede ostao bez Šime Vrsaljka, a Belgijci to iskoristili za dva brza prolaza po lijevoj strani, no bez krajnjeg rezultata. Modri su potom umrtvili igru i strpljivo čekali priliku iz kakvog kontranapada. U 76. minuti nakon kornera moglo je biti i 3:0, no loptu u petercu promašuju Bišćan i Badelj.

Pokušavali su i Belgijci, u 78. minuti Ivan Perišić je iskušao danas odličnog Ivana Kelavu, no Dinamov vratar se ispružio i sačuvao svoju mrežu. Minutu kasnije Dinamo ima situaciju tri na dva, ali Sammir je previše neodlučan i uspijeva na kraju izboriti samo korner.

Modra je obrana do kraja bez većih problema uspjela sačuvati prednost, a posljednji sučev zvižduk Dinamu je donio ogromnu pobjedu i vodstvo u skupini nakon četiri odigrana kola.

izvor: Marin Vuković, Antonija Pavlić / sportnet.hr