Ćiro: Svaka čast Malešu, Marković je najodgovorniji za kriminal u hrvatskom nogometu!

Miroslav Ćiro Blažević legenda, Hajduk, Miroslav Ćiro Blažević legenda, kina, Miroslav Ćiro Blažević, Zdravko Mamić, Miroslav Ćiro Blažević, Dinamo, HNS, Miroslav Ćiro Blažević, Vlatko Marković, kriminal, Miroslav Ćiro Blažević, Ćiro, Severina
Neka Željko Jovanović pohvata komarce i zaboravi na isušivanje močvare. Ta močvara od hrvatskog nogometa uključuje i broncu sa Svjetskog prvenstva, zar naš budući ministar misli sve potamaniti? Ne diraj naše svetinje!" grmi Ćiro Blažević iz

S Ćirom sam razgovarao u četvrtak popodne, pola sata nakon što je njegov Mes Kerman izgubio prvenstvenu utakmicu u Zob Ahanu golom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. S drugog kraja svijeta "trener svih trenera" zvučao je gnjevno, ali dojam je nižepotpisanog da iz Ćire Blaževića nije govorio poraženi trener kojega do kraja sezone čeka mučna borba za opstanak u prvoj ligi. Prije je to bio poraženi hadezeovac.

- Jovanović bi morao učiti od svojega stranačkog šefa Milanovića jer svima imponira manira kojom on ovih dana preuzima vlast u državi. Međutim, Jovanović je bombaš, on je u Saboru izgradio imidž bombaša, agresivca, i sada ne želi odstupiti s tog kursa. Poručujem mu da je takav borbeni duh trebao pokazati u ratu, ali tamo je, nažalost, bježao od fronte i borbe, odbio je bacati bombe, o čemu me je obavijestio moj prijatelj Hebrang. Čovjek želi satrati uspjehe hrvatskog nogometa koji je toliko pomogao afirmaciji naše države - dodaje Ćiro.

Guram se na trenutak u ulogu Jovanovićeva odvjetnika pa tumačim Ćiri Blaževiću da javnost vapi za oštrom akcijom protiv kriminala u nogometu. Retorika riječkog doktora mnogima je naporna, ali pogađa u metu. Naš je nogomet danas ćumez i leglo kriminala...

- Svejedno. Neka istjeruje komarce, nema pravo trpati sve u isti koš.

Zaboravimo na trenutak Jovanovića i vratimo se tjedan dana unatrag. Kako ocjenjujete akciju Hajdukova predsjednika Hrvoja Maleša?

- Čestitam mu na hrabrosti, zapravo na građanskoj savjesti koju je pokazao. Poznajem Maleša i imam visoko mišljenje o njemu. Pohvalio mi se na sprovodu Tomislava Ivića kako mu majka stalno ponavlja da od gospodina Blaževića uči kako se treba ponašati. Zaslužuju komplimente i on, i Uskok, i svi koji su pokazali spremnost da se uhvate u koštac s tom društvenom nemani od korupcije. I, molim te, svakako napiši da u 40 godina karijere nikada i nigdje nisam ukaljao sport i fair-play.

Nećete nas valjda uvjeravati kako niste znali da ova "društvena anomalija" godinama bez problema preživljava u nogometu?

- Znaš što je tragedija? Znali smo svi. Znao si i ti, sine. I oguglali smo nakon nekog vremena. Svima nam je to na kraju postalo gotovo normalno, a najžalosnije je da je to kao normalno uzimao i predsjednik HNS-a Vlatko Marković. On je apsolutno najodgovornija osoba za ovaj nered i kriminal. Nije poduzimao ništa, sve je tolerirao i zapravo je sudionik cijele priče. Što sam pokušao mijenjati? Jednom sam molio Markovića za pomoć kada sam osjetio da me suci perfidno zakidaju za tuđi račun. Odgovorio mi je da se javim sutra, a sljedeći put je rekao da upravo ulazi u tunel. I tada sam digao ruke od istjerivanja pravde...

U redu, Marković je odgovoran po zapovjednoj odgovornosti, premda u stvarnosti djeluje samo kao marioneta u rukama Zdravka Mamića.

- Teško mi je negativno govoriti o Mamiću. Moram te podsjetiti da je Mamić u Dinamu napravio rezultate, osigurao klubu visoki standard, uveo ga u Europu, na koncu čak i u Ligu prvaka. Na koncu, vjeruj mi da će se sve ovo na kraju raspetljati do kraja, sve će isplivati u javnost pa ćemo vidjeti tko je za što kriv.

Izvor: jutarnji list