Ćiro: Prosinečki je nadaren trener, ali ga nogometaši nisu slijedili

Miroslav Ćiro Blažević, Ćiro, Miroslav Ćiro Blažević

"Negdje smo pogriješili jer ovaj koncentrat talenta koji ima BiH, morali su se prošetati. Protiv Italije su pokazali što su u stanju, trebali su pobijediti Italiju, velikana svjetskog nogometa", rekao je bivši izbornik BiH Miroslav Ćiro Blažević poraz reprezentacije BiH od Armenije i ostavku Roberta Prosinečkog sa mjesta izbornika reprezentacije. 

Blažević je kazao kako se nada da će Izvršni odbor nagovoriti Prosinečkog da ostane izbornik.

"Ja poznajem Roberta Prosinečkog, on je ponosan i odgovoran. Ako bi oni napravili pametan potez i uvjerili ga da može čudo napraviti, on bi ostao, siguran sam", kazao je.

Ćiro je istaknuo kako je razgovarao s Prosinečkim prije utakmice te da je, sada već bivši izbornik, bio siguran da će pobijediti utakmicu.

"Negdje smo pogriješili jer ovaj koncentrat talenta koji ima BiH, morali su se prošetati. Sada, ne znam što treba njima reći da bi pokazali želju kako bi izvadili sve od sebe i postigli rezultat. Kad bi dali sve od sebe, onda nema problema. Italija im je bila motiv po imenu, a ovo su skloni da podcijene, a to je uvijek fatalno", smatra Blažević.

"Jako sam žalostan jer sam od početka tvrdio da je on čovjek na pravom mjestu i da će donijeti radost napaćenom bh. puku", dodao je. Naglasio je kako reprezentacija mora promijeniti pristup prvo prema sebi. 

"Najdivniji ljudi na svijetu su naši ljudi. Ta dobrota njihova i ono "lako ćemo". K**ac ćemo lako, nema u ovom nogometnom poslu lako. Nema podcijeniti protivnika, nego uvijek moraš nadmašiti svoje kapacitete. Ti si privilegiran da možeš obradovati i rastužiti narod. Gdje im je svijest, gdje im je odgovornost prema takvoj ulozi?", poručio je bivši izbornik BiH Ćiro Blažević.

Odgovornost

"Kao nasljednika Prosinečkog vidim Begića. Predsjednika, Dinu Begića. Dino Begić neka preuzme ekipu, jer je puno grešaka napravio pa neka sada napravi još jednu", kazao je Blažević misleći kako se reprezentacija nije dobro vodila u vitalnom dijelu.

"Ja da sam dao njima da se petljaju nikad ne bih ništa napravio. Onda kad su se počeli petljati sa strane, Portugal me zaj*ebao na jedan način nešportski. Ja sam imao privilegiju da sam vodio jednu toliko nadarenu momčad. Toliko smo nadareni da nismo smjeli ostati nezapamćeni", objasnio je Blažević i kazao: "On ne može izbjeći tu odgovornost. On je jedan divan čovjek i onda je dobio funkciju pa se počeo praviti kako mu je funkcija pamet dala i prebacila ga pamet".

Ćiro je naveo da mu godine više ne dozvoljavaju nikakvu ambiciju na novim angažmanom u bh. reprezentaciji. ''Znam da još nisam star iako to godine nalažu, ali to bi bilo deplasirano da razmišljam o tome da se negdje aktiviram. Iako sam jako vezan za reprezentaciju BiH i s ponosom kažem da sam "bosančeros" i bosanski izdanak kao i Dalić. Prosinečki je toliko nadaren trener, ali ga nisu slijedili. Ne može se s nogometašima ako nisi tiranin", kazao je Ćiro u razgovoru za N1.