Ćiro: 'Modrić je naš najveći ambasador u svijetu, ovakvim stavom spram njega uništavamo sami sebe!'

Miroslav Ćiro Blažević legenda
Hrvatska večeras igra posljednju utakmicu u skupini na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Uoči 3. kola protiv Islanda, Vatreni su mirni. Pobjedama protiv Nigerije i Messijeve Argentine osigurali su drugi krug - scenarij je to koji se ponovio prvi put nakon dugih 20 godina. Tada je na kormilu bio legendarni Miroslav Ćiro Blažević koji je kasnije uzeo svjetsku broncu.

Kod Ćire nema mjesta za skromnost. Ako njega pitate, i ovog ljeta sve nekako miriše na tu davnu i povijesnu '98.

"Već znate što ću vam reći kad me pitate o našoj reprezentaciji. Svojim predstavama u dvije dosadašnje utakmice sami su sebi stavili ogromni teret na leđa i pokazali su da imaju kapacitet za veliki rezultat. To sam govorio prije prvenstva, to ću vam reći i sada."

Legendarnom Ćiri za spektakl SP-a nije potrebna glamurozna kulisa ili navijačka euforija. Susret Hrvatske i Islanda će, tvrdi on, gledati kod kuće.

"Ja utakmicu volim pogledati u miru. Spustit ću rolete u svojoj sobi i u tami uživati u predstavi naše reprezentacije večeras, tim više što su nam već sada priuštili veliki uspjeh kojem se svi trebamo veseliti."

O kvaliteti našeg izbornika nema nikakvih dvojbi - Ćiro je uvjeren da Dalić može ponoviti njegov uspjeh, pa i više od toga.

"Imamo jednog izuzetnog izbornika koji je i u završnim utakmicama kvalifikacija i sada na Svjetskom prvenstvu pokazao da zna što radi, igrači mu vjeruju i to je najvažnije."

Dalić je za večerašnji susret najavio veliku rošadu u momčadi - na teren u Rostovu trebalo bi istrčati čak devet igrača koji se protiv Argentine nisu našli u prvoj postavi. Kapetan reprezentacije ipak, prema medijskim glasinama, ostaje u početnoj postavi.

"Modrić će sam najbolje znati je li bolje da odigra ili odmori ovu utakmicu. Da sam na Dalićevom mjestu, ja bih ga pokušao nagovoriti da odigra i ovu utakmicu. On je igrač izuzetne nogometne inteligencije, i s obzirom na njegove kapacitete, još jedan impuls i kontinuitet nastupa na turniru svakako bi bio dobra stvar za cijelu momčad."

Utječu li na Modrića sve optužbe i osude domaće javnosti zbog 'slučaja Mamić'?

"Gledajte, mislim da nacija prije svega mora shvatiti da je on najveći ambasador Hrvatske u svijetu, jer nogomet je stvar koja inače spaja i ujedinjuje ljude, posebice kad je u tijeku Svjetsko prvenstvo. Ukoliko ga na ovaj način nastavimo uništavati, onda uništavamo sami sebe i u tom slučaju ni ne zaslužujemo takvog igrača u reprezentaciji."

Modrić na polušpici svojevrsna je novotarija u reprezentaciji otkako je ona u Dalićevim rukama. Je li pametnije da ga se vrati na zadnjeg veznog ili je ova opcija zadovoljavajuća?

"Na zadnjem veznom imamo jednog Rakitića koji je isto dobar u organizaciji igre. Ja sam za formulu u kojoj je Modrić bliže golu, vidjeli smo kakvu je golčinu zabio Argentini, a i nitko ne zna podvaliti loptu napadačima ili sam otići u završnicu poput njega."

Ostale ekipe na prvenstvu - tko je oduševio, tko je razočarao i tko je najveći favorit za naslov?

"Favoriti su standardni, Brazil, Španjolska, Francuska. Međutim, nitko nije odigrao ništa posebno. Samo je Hrvatska igrala fenomenalno i Hrvatska je najviše pokazala. Zato ih smatram favoritima i moramo im dati do znanja i uvjeriti ih da imaju kapacitet otići do kraja!"

vijesti.hr