Činilo se da će mladi napadač iz Hercegovine sigurno u Ljubljanu, ali onda su se pojavili novi 'udvarači'

nk sesvete, NK Olimpija, NK Maribor

Proteklih dana diglo se podosta medijske prašine zbog činjenice da je mladi napadač Mario Vasilj potpisao novi dvogodišnji stipendijski ugovor s Dinamom.

Potez maksimirskog kluba analiziran je u kontekstu podosta stvari koje nemaju direktno veze sa zelenim travnjakom, no kako medalja uvijek ima dvije strane, svakako vrijedi otkriti i kako je izgledalo posljednjih nogometnih godinu dana u karijeri Marija Vasilja, provedenih na posudbi u sesvetskom drugoligašu.

Klub za uspon

Sesvete su možda drugoligaš na papiru, ali isto tako i klub odavno ustrojen na prvoligaškim razinama. U osam drugoligaških sezona mnogi igrači upravo su u Sesvetama odigrali sezonu ili dvije nakon kojih su mirne duše mogli kazati da su karijeru okrenuli na pobjedničke staze, a Vasilj nije ni prvi, a sigurno ni posljednji, kojem je to uspjelo.

Najbolji primjer je sezona 2014/2015. kada su Sesvete imale kvalitetom najbolju momčad u povijesti kluba koju je predvodio kamerunski napadač Franck Ohandza, a upravo je golovima u sesvetskom dresu Ohandza skrenuo pozornost na sebe i prešao kao zvijezda u Hajduk.

No, i u toj najboljoj momčadi Sesveta bilo je igrača koji po kvaliteti nisu ništa bolji od Vasilja, ali kada na trenerskoj klupi imate jednog od najboljih hrvatskih trenera, profesora Valentina Barišića, onda i prosječan igrač vrlo brzo postane igrač prvoligaških kapaciteta.

Mario Vasilj je igranje u Sesvetama iskoristio na najbolji način i za sebe i za klub. Prošlu sezonu je zaključio na najljepši način, golom za bod Sesveta u posljednjem kolu protiv prvaka Varaždina. Postigao je Vasilj ukupno sedam golova i na klupskoj listi strijelaca zauzeo drugo mjesto iza Marka Tolića.

No, učinak je mogao biti sigurno i veći da je, primjerice, Vasilj pucao jedanaesterce ili da nije bilo neugodne ozljede ramena zarađene u siječanjskoj prijateljskoj utakmici protiv prvoligaša Gorice, koja je sesvetskog napadača izbacila iz kadra na nekoliko proljetnih utakmica. Uostalom, i Bruno Petković je potpisao ugovor s Dinamom nakon što je lutao Europom i 650 minuta nije zabio gol, a onda je igrama došao do reprezentativnog statusa.

Iako se Olimpija spominje kao sigurna nova destinacija Marija Vasilja, transfer još nije potvrđen jer su u igri također slovenski prvoligaši Maribor i Mura. Vasilj je sumirajući učinak u Sesvetama itekako naznačio da ima štofa za igranje na prvoligaškoj razini, a kako će se dalje razvijati njegova karijera, pokazat će vrijeme, koje je najbolji sudac...

Sportske novosti