Cico: Želio sam biti izbornik BiH, ali me u Sarajevu nisu željeli

Nije prošao, jer su ga neki u Izvršnom odboru NSBiH tretirali «neizlječivim alkoholičarem».

Kranjčar je tako umjesto u Sarajevu završio u Podgorici. On je danas stručnjak o kojem piše cijela Europa. Izbornik je crnogorske reprezentacije, koja je remijem sa Englezima najugodnije iznenađenje kvalifikacija za EP. Crna Gora je sa deset bodova na prvom mjestu sa velikim šansama da se plasira na EP 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj.

- Lijepo je biti ispred Engleske, jer smo mi mala, ali ponosna i talentirana nacija - izjavio je za «San Sport» Zlatko Kranjčar, kojeg smo «presreli» dok se vraćao iz Engleske za Podgoricu.

Bio je susretljiv.

- Želio sam biti izbornik BiH, ali me u Sarajevu nisu željeli. Očekivao sam poziv, a onda su mi javili da su izabrali drugog. Nisam se ljutio, makar je bilo nekorektnih natpisa, ali sam to zaboravio. Eto, Vašem Savezu nije valjao ni Blažević, koji je ostvario odličan rezultat. Vratite vi njega, a ja imam svoj posao.

Kako ste nadmudrili Fabia Capella?

- Englezi jesu bili izraziti favoriti, ali sam danima proučavao njihovu igru. Zaustavio sam protok lopti na bokove, odakle su obično snajperski precizno sijevali centaršutevi. Srećom Runi nije bio posebno opasan, a prizemljili smo Chrouc-a. Bilo mi je najvažnije da u začetku spriječim njihove napadačke akcije. Čak smo mogli i pobjediti.

Popularni Cico nije zlopamtilo, iako se sjetio kritika na njegov račun.

- Mene podržavaju svi novinari i svi mediji u Crnoj Gori, osim lista «Dan» koji je prosrpski orjentiran. Oni žele politiku uvući u sport. Sada je i njima jasno da Crna Gora ima sjajnu nogometnu perspektivu.

Nakon sjajnih utakmica Nike Kranjčara na Otoku, Englezi su upoznali i seniora Kranjčara.

- Nadam se da remijem nisam «otežao život» Niki. On ima svoj put, on se godinama dokazuje i potvrđuje da ima kvalitet. Zar bi ostao tolike godine u Engleskoj da nije pravi.

Na kraju je Cico komentirao kvalifikacije.

- Želja mi je da izborim nastup moje Crne Gore na EP, ali želim da se plasiraju i moja Hrvatska i Bosna i Hercegovina - izjavio je za «San Sport» Zlatko Kranjčar, nesuđeni bh. izbornik.

Za list san  hrvatski stručnjak sjetio se jedne zgode iz jugoslovenske lige.

- Sjećam se jednog Dinamovog gostovanja Želji na legendarnoj Grbavici. Ja sam tek počinjao, a Željinu su odbranu činili prekaljeni «vukovi» poput Katalinskog, Hadžiabdića, Jelušića... U jednom trenutku Škija kaže: Hadžija pripazi ovu djecu, odoh ja gore u napad». Željo je tada bio superioran - ispričao nam je Kranjčar.

san.ba