Celtic i Rangersi vode Zrinjski i Široki u HNL?

zrinjski-tre pennaea 4-1

Piše: Marko Novaković

Na prvi pogled posve nepovezani događaji, ali koji bi u konačnici mogli stvoriti situaciju u kojoj bi kombinacija suspenzije NS BiH, kao i presedana koji bi bio stvoren prelaskom Rangersa i Celtica u engleski Premiership, širom otvorila vrata Zrinjskom i Širokom za prelazak u HNL, ako se postigne suglasnost sa HNS-om.

Nogometni znalci su dobro upoznati sa činjenicom da u Europi postoji pregršt klubova koji se natječu u ligama van domicilne države i matičnog nogometnog saveza. Najpoznatiji primjer je lihtenštajnski Vaduz, koji se natječe u švicarskoj nogometnoj ligi, u sezoni 08-09 su čak nastupali u Swiss Super League. FIFA je odobrila ovu situaciju jer Lihtenštajn nema domaću ligu, a neovisno o mogućem uspjehu Vaduza u švicarskoj ligi, jedini put do Europe je kroz Kup Lihtenštajna. AS Monaco nastupa u francuskoj Ligue 1, opet naravno radi nepostojeće lige Monaca, no ono što je zanimljivo je činjenica da je FIFA dugo tolerirala nastupe prvoligaša sa Cipra u prvoj ligi Grčke.

Britanski otok je također krcat primjerima nastupa u ligi van sistema matičnog nogometnog saveza. Tako se trenutno u Škotskoj natječe jedan engleski klub (razlog: blizina granice), jedan škotski klub u Engleskoj, 1 engleski klub u Walesu i čak 5 velških klubova u engleskim ligama. Ono što je posebno zanimljivo je nastup katoličkog kluba iz sjeverne Irske u ligi Republike Irske, i to po prvi put radi političke nestabilnosti i etničkih sukoba 70-ih. Svaka slučajnost sa Bosnom i Hercegovinom je namjerna.

Popis klubova se nalazi OVDJE

A zanimljiv i sveobuhvatan pregled prelazaka klubova iz jedne lige u drugu (često uvjetovan promjenama granica) se nalazi na ovom LINKU

No to su sve manji klubovi koji nastupaju u nižim ligama, i bez ambicija nastupa u europskim natjecanjima. Ono što se traži je prelazak klubova koji slove kao institucije čime bi se kreirao presedan i otvorile mogućnosti za slične prelaske širom Europe.

Glasgow Rangersi i Celtic su klubovi sa dugom i uspješnom tradicijom, sa ambicijama koje su odveć prerasle slabašne mogućnosti škotskog premiershipa koji svojim četverokružnim sistemom nudi četiri utakmice godišnje vrijedne gledanja, osim poneke sezone gdje se u trku ubaci netko drugi, otprilike svake prijestupne godine, baš kao i u HNL-u. Rangersi i Celtic su dugo o toj mogućnosti pričali stidljivo, a onda kao grom iz vedra neba, u listopadu prošle godine izjava FIFE da "Rangersi i Celtic teoretski mogu preći u engleski Premiership", kao odgovor na komentare vlasnika ova dva kluba da sebe dugoročno vide samo u engleskom Premiershipu.

Rangers vs Celtic

Nakon toga je došlo do zatišja koje se opet aktualiziralo trenutnim financijskim problemima Rangersa. Vlasnik Rangersa Sir David Murray je nakon mizernih ponuda za kupnju kluba (očito ima nešto u onim vicevima o poslovičnoj škotskoj škrtosti), povukao Rangerse sa tržišta, naravno bez rješenja za dug od 27 milijuna funti. Ugledni škotski nogometni analitičar Chris Brady je nakon svega ovoga izjavio da je prelazak u engleski Premiership nužan i neminovan.

Kako bi to izgledalo sa praktičnog aspekta? Vrlo jednostavno. Dovoljna je suglasnost škotskog i engleskog nogometnog saveza uz potvrdu FIFE kojoj statut dopušta mogućnost odobrenja ovih transfera iz jedne lige u drugu. FIFA se pokazala vrlo "fleksibilnom" organizacijom kada su u pitanju želje bogatijih klubova, te ne treba sumnjati da će oni biti prepreka ovom spektakularnom transferu.

Relevantnost ovog postupka za ostatak Europe je postavljanje presedana, i mogućnosti tužbe FIFE relevantnim institucijama ukoliko ne odobre identične zahtjeve ostalih klubova i nogometnih saveza širom Europe. Konkretno, u našem slučaju bi bila potrebna suglasnost HNS-a i NS BiH. Na prvi pogled se pristanak NS BiH-a čini nemoguć, no tko zna, kada se u obzir uzme maćehinski odnos NS-a, državne TV, i šire javnosti prema klubovima sa hrvatskim predznakom. Ne bi trebalo bi zanemariti lobi ostalih bošnjačkih klubova, kojim bi se otvorila dodatna mjesta u Premier Ligi ukoliko istupe hrvatski klubovi. A ako dođe do suspenzije NS BiH, 2 listopada, moguć je i odlazak hrvatskih klubova bez suglasnosti nogometnog saveza, no to je već u sferi legalnih zavrzlama. Tu je i dodatni korak uvjeravanja HNS-a da prihvati i Široki i Zrinjski, no čini se da je dizanje kvalitete HNL-a u interesu svih, osim naravno 2 klubova koji bi izgubili svoje mjesto.

Jasno je da se mnoge stvari moraju poklopiti da bi se odigrao jedan ovakav scenario, no priznat će te da se ne čini tolikim Sci-Fi skriptom nakon dodatnog objašnjenja. No, ipak se mora priznati da je svima koji "osluškuju" regionalne signale također jasno da se priprema teren za Balkansku Nogometnu Ligu, projekt koji će također trebati podršku i odobrenje FIFE, no sa obzirom na činjenicu da se radi o politički poželjnom projektu (bar gledajući iz perspektive EU), ne treba sumnjati da će i to dobiti zeleno svjetlo.

hercegbosna.org