Čeka nas otvorena i borbena utakmica

... kada je jedini mostarski derbi završio bez pogodaka.

Oba puta vrata Zrinjskog je čuvao Igor Melher, koji se nada da ni u sutrašnjem derbiju neće morati vaditi loptu iz mreže.

- To su jedina dva derbija u kojima sam branio u Vrapčićima, tako da ispada da u dresu Zrinjskog još nijednom nisam svladan na tom stadionu. Naravno, nadam se da neću ni u nedjelju, govori Melher, koji vjeruje da će predstojeći derbi biti zanimljiv.

- Mi ćemo tražiti pobjedu s kojom bismo nastavili lov na Europu, dok će Velež tražiti prekid serije loših rezultata zbog kojih je došao blizu zone ispadanja. Dakle, mislim da nas čeka obostrano otvorena i borbena utakmica, dodao je Melher.

Za razliku od većine prethodnih mostarskih derbija o kojima se puno pričalo, predstojeći ne privlači toliku pažnju. Razloga je nekoliko, od zabrane odlaska gostujućih navijača koja je i dalje na snazi, zbog čega se ovaj mostarski derbi ne može okarakterizirati utakmicom visokog rizika kao gotovo sve prethodne, do proljetnih rezultata mostarskih rivala.

Naime, ni jedni ni drugi se ne mogu pohvaliti proljetnom formom - Velež u drugom dijelu sezone igra jako loše, dok su rezultati Zrinjskog također daleko od onih kakve su priželjkivali Pod Bijelim brijegom.

- Mi smo definitivno očekivali više iz osam proljetnih kola. Bez obzira što nam je nedostajalo i sreće, svejedno smo morali više, pogotovo u utakmicama protiv Čelika (1:1) i Slobode (2:3), ali nadam se da smo izvukli pouke i da nam se takvi kiksevi više neće događati. Puno puta je ponovljeno da imamo mladu momčad, a kojoj je ova sezona sigurno velika škola.

To iskustvo koje Zrinjskom nedostaje bit će potrebno i u Vrapčićima, jer je recept za pobjedu u ovakvim utakmicama odavno poznat - hladna glava i veliko srce.

- Ni Velež u svojim redovima nema puno igrača koji imaju iskustvo igranja ovakvih utakmica. Maksimum ćemo sigurno dati, ali važno je i da koncentracija bude na željenoj razini od prve do posljednje minute. Iako su nam bodovi neophodni u borbi za Europu, domaćin će, kao i uvijek, biti pod većim pritiskom, a to će u ovom slučaju biti Velež.

Iako Zrinjski u borbi za Europu koju vodi sa Sarajevom, Borcem i Olimpicom ima objektivno najmanje izglede, daleko od toga da su isti samo teoretski, budući da je četvrtoplasirani Borac na samo tri boda prednosti.

- Ako želimo u Europu, nešto ćemo definitivno morati napraviti u gostima, naravno, pod pretpostavkom da osvojimo maksimalnih devet bodova u tri domaće utakmice koje nas čekaju do kraja.

Ne trebamo se baviti kalkulacijama, ali jednostavno smo svjesni da pomak ne možemo napraviti bez gostujućih bodova. Prvu priliku za to imat ćemo već protiv Veleža, a zatim i protiv Sarajeva, zaključio je Melher.

Gradski derbi dovoljan motiv

U sutrašnjem derbiju na klupi Veleža će debitirati Asmir Džafić, ali Melher ne vjeruje da on može nešto značajno promijeniti u igri Veleža.

- U nekoliko treninga ne može se ništa promijeniti u stilu igre. Naravno, dolazak novog trenera obično u prvoj utakmici prodrma momčad, ali gradski derbi je sam po sebi dovoljan motiv.

Dakle, domaći igrači će sigurno napraviti sve kako bi prekinuli seriju loših rezultata, ali i mi ćemo biti jednako motivirani, izjavio je Melher.

Piše: Mario Pandža / Dnevni list