Branitelj može biti primjer mnogima na ovim prostorima

Uz trenera Slavena Musu, koji je vodio momčad jesenas, do 22 pobjede, te po 3 remija i poraza (gol razlika 92:25), poglavito u proljetnom dijelu svoj doprinos je dao i drugi šef struke, Denis Zovko.
- U klubu sam bio od početka kao koordinator suradnje između Zrinjskog i Branitelja te radio zajedno s Musom. Sustavni rad Branitelja je pravi put za funkcioniranje jednog sportskog kolektiva i mislim da može biti primjer mnogima na ovim prostorima, kaže Denis Zovko.
I prethodnih sezona vrlo često je klub bio na pragu ulaska u viši rang, ali će među prvoligaše po prvi puta u povijesti tek od iduće sezone.
- U Branitelju su se odlučili na paralelno podizanje na svim razinama, radili su polako na infrastrukturi, gradili seniorsku momčad i mlađe kategorije. Ove godine je jednostavno došlo vrijeme, klub je sazrio za plasman u Prvu ligu, što smo u konačnici i ostvarili.
Prvi tim je Zovko preuzeo zimus nakon odlaska Slavena Muse na mjesto šefa struke Zrinjskog.
- Bilo je teško jer nas je očekivao dosta zahtjevniji proljetni dio natjecanja, a osobito u situaciji kada smo ostali bez dvojice igrača iz zadnje linije, Franje Delića i Tonija Gagre. Imali smo dosta problema ponovno sklopiti momčad.

Držali kontinuitet

Uz to je cilj bio igrače već pripremati za iskušenja koja ih očekuju u višem rangu.
- Već u pripremama smo radili kao prvoligaš, a nastojao sam istestirati nogometaše i pripremiti ih za ono što ih čeka u Prvoj ligi. Mislim da sam uspio.
Dok su druge momčadi pokazivale različitu formu i prema stanju u svojim sredinama poprilično oscilirali, Branitelj je držao kontinuitet.
- Iako je bilo dosta dobrih ekipa, kao jedini pravi konkurent se isticala Sloga s kojom smo odigrali u gostima utakmicu na premierligaškoj razini i u vrlo korektnoj atmosferi. Pokazali smo da smo kvalitetnija momčad, a igrači poslije toga već dijelom mislima bili u Prvoj ligi.
To je utjecalo i na padove u igri te rezultate koji su u posljednjoj fazi natjecanja bili iznenađujući.
- Zbog odgoda nekih utakmica dogodilo nam se da odigramo 5 mečeva u 13 dana i onda vjerojatno uz zasićenje dođemo u poziciju biti poraženi od Kupresa (3:2). Da smo i utakmicu sa Slogom imali nešto kasnije, vjerojatno se ni Kupres ne bi dogodio.
Suvereni pohod i organizacija s kakvom funkcionira Branitelj zalog su za uspješnu prvoligašku egzistenciju.
- Uz ovakav rad Branitelj sigurno ima odličnu perspektivu i u Prvoj ligi FBiH.

Izazov u Medini

Po okončanju sezone, kako smo već najavili, Zovko će ipak napustiti klub te karijeru kao pomoćnik Blaža Sliškovića nastaviti u Al Ansaru, prvoligašu iz Medine (Saudijska Arabija).
- Žao mi je jer sam se vezao za Branitelj i ljude unutar tog kolektiva. Bilo je zadovoljstvo tu raditi. Ako budem u mogućnosti, nastojat ću se odužiti klubu, a želja mi je nekad se i vratiti. Ukoliko Branitelj nastavi ovim putem i tempom, čini se da ću se vratiti kad budu igrali Ligu UEFA.
25. lipnja Blaž Slišković i Denis Zovko putuju u Medinu, a pripreme s Al Ansarom će započeti početkom idućeg mjeseca.
- S Bakom sam radio i ranije u Zrinjskom, puno toga naučio, a veže nas i što imamo sličnu viziju o trenerskom poslu te načinu rada. Čast i zadovoljstvo će mi biti voditi Al Ansar s takvom nogometnom veličinom.
Al Ansar je klub koji se prošle sezone plasirao u elitni rang i sada ima vrlo ozbiljne ambicije duže se zadržati u društvu najboljih.
- Prihvatio sam ponudu jer i sam želim napredovati. Klub je ambiciozan, sada rade i na proširenju stadiona u kapacitetu od 25.000 mjesta, a očito u isto vrijeme ulažu i u struku te igrački kadar. Cilj je stabilizirati se u Prvoj ligi, a mi smo suradnju dogovorili na godinu dana. Početnu fazu priprema ćemo obaviti u Češkoj Republici, rekao je Denis Zovko.

Vukoja najveća potpora

U situaciji kada je dvojio hoće li napustiti Branitelj i zaputiti se u Saudijsku Arabiju, Zovko je poslušao savjet člana Uprave Ivana Vukoje.
- Zahvaljujem se svima s kojima sam radio, ali pogotovo Ivanu Vukoji koji mi je bio najveća potpora. Divim se ljudima kao što je on, koji ulažu u nogomet, a da za to nemaju svoj financijski interes. Da je više takvih, i naš bi nogomet sigurno bio na puno višoj razini, izjavio je Zovko.

Trenerski "savjeti"

Iako se radi o Ligi gdje se nogomet igra na amaterskoj razini, nerijetke situacije i u bh. drugoligaškoj konkurenciji su nesportski startovi i grubosti.
- Treneri se educiraju da budu pedagozi, međutim, ove sezone su nam se događali slučajevi gdje protivnički trener igraču govori da namjerno udari protivnika. Ne razumijem kako se takvi kasnije nazivaju stručnjacima. Možda se radi o boksačkim trenerima..., govori Zovko o iskustvima iz Druge lige FBiH Jug.

Stažirao u Rangersu

Od pretprošle godine Denis Zovko je u programu za UEFA profi trenersku licencu. Obvezno petnaestodnevno stažiranje je prošao u Rangersu (Glasgow), ostalo mu je još samo završiti diplomski rad.
- Zahvaljujem se Saši Papcu i njegovoj obitelji, koji su mi pomogli to napraviti u Škotskoj, rekao je Zovko.

dnevni list