Boysi: Uvučeni smo u stupicu! Hvidra: Ovo je napad na branitelje

- Istina je. Transparenti su kod mene! Došao sam na Dinamov stadion, predstavio se imenom, prezimenom i nadimkom i uzeo ih. Ja i mojih petnaestak prijatelja ne bojkotiramo Dinamove tekme i ne vidim razlog zbog kojeg bi oni neiskorišteno stajali. Isto tako, ne mislim ih držati samo za sebe, dat ću ih svakome tko želi ići na utakmice. Cilj mi je bio isprovocirati militantnu skupinu navijača koja se protivi sadašnjoj upravi Dinama i vidjeti dokle su spremni ići da zabrane drugo mišljenje - kazao je jučer Goran Hajduković Čupko, nekoliko puta osuđivani bivši vođa BBB-a kojeg su dan prije Boysi optužili da stoji iza obračuna podijeljenih navijača Dinama u Sesvetama koji je policija spriječila.

 

Piše: Marijana Zrinjski/VLM

Čak 85 pripadnika navijačkih frakcija BBB-a, dijela Agrama i No Profita u nedjelju poslijepodne naoružani su krenuli u prostorije Hvidre u Sesvetama kako bi se sukobili s navijačima iz novoosnovane "Udruge navijača Dinama sudionika Domovinskog rata" koju podržava i Čupko. Glavna je razlika između njih što ovi u Sesvetama podržavaju upravu kluba, a ovi iz centra joj se protive. Do obračuna nije došlo jer su prostorije bile prazne, odnosno jer je policija nakon dojave uhitila cijelu skupinu čim se pojavila na periferiji. Kod trojice uhićenih nađene su palice i bokseri tako da su protiv njih podnesene prekršajne prijave zbog ilegalnog nošenja oružja. Riječ je o 32-godišnjem J. B. P., 22-godišnjem Z. K., policiji poznatima po nasilničkom ponašanju, i 21-godišnjem I. Š. Ostali su navijači pušteni.

Mamićev posjet udruzi

O tome zašto je zamalo došlo do sukoba postoje dvije verzije, ovisno o tome iz koje skupine dolaze.

Izvori bliski privedenim navijačima za sve okrivljuju Čupka jer ih je, tvrde, s prijateljem iz Sesveta Grgom Prskalom ucjenjivao, tražeći da mu za transparente daju 25 tisuća kuna, kao i da ih su nekoliko dana prije nesuđenog obračuna u udruzi Hvidra u Sesvetama dočekali s kalašnjikovima, a nakon toga zatražili obračun. Oni su pristali, a do obračuna je, tvrde, trebalo doći u nedjelju.

Boysi iz centra grada kažu da su ih, kako ih nazivaju, Mamićevi plaćenici, u Sesvetama izigrali i postavili im stupicu. Bijesni navijači, branitelji u Sesvetama, pak oštro demantiraju takve optužbe. Tvrde da je glavni razlog sukoba činjenica da je Zdravko Mamić prije dva, tri tjedna posjetio Hvidru u Sesvetama, čiji je potpredsjednik Stjepan Kezerić član Skupštine Dinama i Mamićev prijatelj. Neposredan povod bilo je, tvrde, Čupkovo uzimanje transparenata.

- Nakon Mamićeva posjeta, u Hvidru su došla dvojica navijača koji su se nešto bahatili jer mi podržavamo Mamića - kaže Prskalo, dodajući da su Boysi iz centra bili u udruzi i nakon što je Čupko uzeo transparente, no da im nisu ničime prijetili, a kamoli kalašnjikovima, već su im samo pokazali prostorije udruge. Uostalom, tvrdi Prskalo, oni su znali da su transparenti kod Čupka.

Podržavaju upravu i klub

- Ako su već došli radi transparenata, zašto nisu otišli do Čupka, nego ovamo? Pa svi znaju gdje mogu naći Čupka. No, oni nemaju hrabrosti pojaviti se pred njim - kaže Prskalo, a Ante Tandara, predsjednik nove navijačke udruge, tvrdi:

- Upravu Dinama podržavamo jer je klub prvi i ima dobre rezultate. Ako se pokaže da je uprava umočena u kriminal, mi ćemo biti prvi koji ćemo napasti Mamića - kaže Tandara.

Goran Hajduković Čupko kategorično demantira da je Mamićev plaćenik.

- Dosta mi je te boljševičke manjine iz Draškovićeve. Za njih je demokracija dopuštena jedino kad njima ide u prilog. Ako imaš drukčije mišljenje, automatski si plaćenik - ljuti se Čupko, deklarirani nacist koji je više puta osuđivan zbog krvnih delikata poput pokušaja ubojstva, a koji Mamića podržava jer je Dinamo prvak. Zadovoljan je i sadašnjom organizacijom kluba.

Demantira da je dojavio policiji za naoružanu skupinu navijača u Sesvetama. On je, tvrdi, u to vrijeme bio kod Dinamova stadiona i bavio se posve drugim stvarima. Poput dečki iz Sesveta, i Čupko smatra da ga se navijači, klinci iz Draškovićeve, boje.

- Lani sam im predlagao da se svi nađemo na livadi i to obavimo, ali odbili su me - kaže Čupko, koji inicijativu Zajedno za Dinamo zove "Zajedljivo za Dinamo".

Mirko Ljubičić, predsjednik zagrebačke Hvidre, komentirajući masovno privođenje navijača kazao je: - Ovo je prvi takav napad na ratne vojne invalide. Znakovito je da se to događa sada kad je aktivan slučaj Purda i kad se čekaju presude generalima u Haagu. Treba dobro istražiti tko stoji iza svega ovoga i kako je moguće da 80-ak huligana šeta gradom - kaže Mirko Ljubičić.

Boysi šutjeli o nesuđenom sukobu u Sesvetama
Privedeni navijači u policiji, neslužbeno doznajemo, nisu bili spremni govoriti. Boysi iz dviju udruga u centru grada koji ne podržavaju Mamića i njegov način vođenja kluba tvrde da im je cijela priča u Sesvetama namještena kako bi oni ispali crne ovce. S druge strane, nova udruga navijača iz Sesveta spontano se oformila u sesvetskoj Hvidri lani u prosincu.