Blaž Slišković: Žao mi je što ranije nisam došao u Kinu

Baka Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Hajduk, Blaž Slišković, Igor Štimac, Hajduk, Blaž Slišković, Hajduk, Baka Slišković, Hajduk, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Blaž Slišković, NS BIH, Baka Slišković, NK Široki Brijeg, Premijer liga BiH, Blaž Slišković, medina, zinadin zidane, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Branko Grgić, Igor Štimac, Blaž Slišković, namještanje utakmica, Qingdao Jonoon, Blaž Slišković, Blaž Slišković, kina, HŠK Zrinjski, Hajduk, Krunoslav Lovrek, Blaž Slišković, NK Široki Brijeg, Blaž Slišković, Blaž Slišković, HŠK Zrinjski, razvodi, ceca kitić, Blaž Slišković, Blaž Slišković, djed, Blaž Slišković, HNK Hajduk, Hajduk, Blaž Slišković, novi pazar, Blaž Slišković, Miroslav Ćiro Blažević legenda, Blaž Slišković, Blaž Slišković, Sjeverna Koreja, Blaž Slišković, baka, Blaž Slišković, Split, Mostar, Hajduk, Blaž Slišković, blaž baka slišković, Stadion
„Inače, obožavam snijeg, ne baš u takvoj mjeri kakav je trenutačno u Hercegovini, ali svejedno mi je žao što nisam doživio tako bijeli Mostar. Ispada da sam na vrijeme otišao i izbjegao kolaps, kroz smijeh kaže Slišković.

Ipak, snijeg nije prioritetna priča s nekadašnjim bh. izbornikom. Novi klub, novi izazov?
„U karijeri sam proputovao svijet, ali u Kini nisam nikada boravio. Sad mogu reći - nažalost! Doista sam pozitivno iznenađen, ne samo klubom u kojem sada radim, već i životom, kulturom, ljudima... Zasada je sve iznad mojih očekivanja.

Trogodišnja suradnja

Qingdao Joonon? Našim čitateljima, osim onim baš zagriženim nogometnim fanovima koji prate svaki djelić svijeta gdje se lopta kotrlja, ta je kineska momčad potpuna nepoznanica.
„Prošle godine završili su na 6. poziciji, što im je najveći uspjeh u povijesti. Međutim, do tog uspjeha Qingdao je došao i djelomično zbog toga što su najjače momčadi malo podbacile i nisu imale dobru sezonu. Ove godine bit će dosta teže doći u gornji dio ljestvice, s obzirom da su se sve financijski jake momčad poput Guangzhoua, Guoana... ojačale.

Slišković kaže da Uprava nema nerealne ambicije...

„Do osmog mjesta sve je dobro, cilj je da se ne strahuje za ostanak u eliti, a s obzirom na dosad viđeno, optimističan sam. Mislim da ćemo imati momčad koja će se moći ugurati u prvih pet pozicija. Imam solidnu momčad, važno je da je klub zadržao čitav kadar iz prošle sezone, koji je ostvario veliki uspjeh, tako da uz dobre pripreme i dobar start prvenstva koji očekujem možemo ostvariti solidan rezultat.

Zanimljivo, Kina je zemlja u kojoj se treneri mijenjaju dosta brzo. Ne baš brzo kao u BiH, ali rijetko tko se zadrži duže od jedne sezone.

„Potpisao sam trogodišnju suradnju, što za Kinu jest malo neočekivano. Ali, dogovorili smo dugoročan proces koji bi klub podigao na višu razinu. Recimo, jedan od zadataka koji sam dobio jest da ove godine isforsiram par mladih igrača. Imam u kadru dosta talenta, recimo prošle sezone Qingdao je imao najboljeg mladog igrača Lige, ali i asistenta. Imam i jednog kineskog reprezentativca. Također, radim na mijenjanju stila igre. Trener koji je bio prije mene imao je potpuno suprotno viđenje nogometne igre u odnosu na mene. Preskakanje igre, dubinske lopte, nije vodio računa o posjedu, kombinatorici... U tom dijelu imam problema jer nije lako u relativno kratkom vremenu promijeniti čitavu filozofiju momčadi.

Dobra kvaliteta

Kvalitetu koju je zatekao Slišković smatra zadovoljavajućom.
„Kvaliteta je dobra, Kinezi su tradicionalno radišan narod, žele učiti i trude se maksimalno, tako da s te strane nemam problema. Bili smo 12 dana na pripremama na jugu Kine gdje je klima dosta ugodnija nego u Qingdaou, dobro smo radili, odigrali i neke kontrolne utakmice... Kažem, nije loše. Jedini problem predstavlja mi što su se dva stranca, Brazilac i Nigerijac, kasno priključili pripremama pa nisu baš potpuno spremni.

Zrinjski, Hajduk, Tirana, Unirea, Al Ansar... Je li Qingdao najjači klub kojim je kormilario Slišković?

„Ispada da jest. Od organizacije do kvalitete.

Hajduk?

„Hajduk odavno nije ono što je nekada bio. Od onog Hajduka koji je redovito igrao u Europi s velikim protivnicima ostalo je samo ime. Baš tako. Hajduk je sada ime i legenda. Teško je uspoređivati Hajduk i Qingdao, nema to smisla. Mogu reći samo da sada u Qingdaou imam kvalitetniji igrački kadar nego u Hajduku.

Prije odlaska u Kinu Slišković je spominjan u kontekstu novog trenera Dinama. Što se ispriječilo u realizaciji tog posla?

„Dinamo je bio realna opcija, iako, da budem iskren, nisam obavio nijedan razgovor s onim ljudima iz Dinama koji odlučuju o svemu, s Mamićima. S moje strane bio sam spreman voditi Dinamo, a ljudi koji su radili na tom poslu obavijestili su me da sam u užem krugu kandidata. No, vodstvo kluba odlučilo se za drugu opciju za koju smatra da je najbolje rješenje. Anti Čačiću i Dinamu želim sve najbolje.

Dnevni list