Blaž Slišković: Saudijska Arabija nudi ogromne mogućnosti

Novopečeni član profesionalne lige Saudijske Arabije Al-Ansar pod palicom mostarskog stručnjaka traži svoje mjesto u elitnom društvu, četvrti put u svojoj povijesti uspjeli su izboriti plasman u profesionalnu ligu, a Sliškovićev zadatak jest održati ih na toj razini.
- Krenuli smo s pripremama nešto ranije od ostalih klubova, 30. lipnja, iz razloga što je pred nama razdoblje u kojem moramo izgraditi momčad sposobnu ravnopravno se nositi s ostalim jakim momčadima u profesionalnoj ligi Saudijske Arabije, a vjerujte ima doista dobrih klubova s kvalitetnim igračima, a pogotovo s trenerima. Inače, ovdje su pripreme bazirane potpuno drukčije nego u Europi, a glavni razlog je klima, započeo je 51-godišnji trener razgovor za Dnevni list iz svoga stana, koji je dobio na korištenje u Medini. Klima je takva da Baka ne može igrače izvesti na teren dva puta dnevno, već samo jednom i to u kasnim noćnim satima.
- Dnevne temperature su nesnošljive, od 40 do 50 stupnjeva, tako da treninge držimo tek iza osam sati navečer, a i tada nije lako jer termometar pokazuje vrelinu, od 35 do 40 stupnjeva. Nije lako raditi, zaista. Takva klima u biti ovdašnjim igračima ne dopušta da dostignu razinu fizičke spreme kakvu godinama grade nogometaši, primjerice, u Europi. Igrač, da bi u 18.-19. godini mogao maksimalno podnositi fizičke napore na profesionalnoj razini mora već od 14./15. godine odrađivati pripremna razdoblja s dva-tri treninga dnevno. Oni ovdje nemaju tu mogućnost, tako da na tom polju malo kaskaju.

Treninzi u ponoć

Od danas treninzi se pomjeraju na još kasniji termin. Razlog je ramazan.
- Naš klub je smješten u velikom svetištu Medini i svi se pridržavaju vjerskih načela. Kolovoz je mjesec ramazana i svi poste do nekih sedam-osam sati navečer, a potom se dobro najedu. Dakako, ne mogu igrače punih stomaka poslati na travnjak, pa smo im dali tri-četiri sata da malo ‘dođu sebi', a treninge ćemo morati održavati u ponoć. To možda zvuči čudno, ali ovdje je normalno, pojašnjava Slišković.
Saudijska Arabija ulaže ogroman novac u nogomet, zemlja bogatih šeika ne škrtari, proračuni najjačih klubova su ogromni, primjerice, treneri tamošnjih elitnih momčadi plaćeni su po dva milijuna eura godišnje. Sliškovićev Al-Ansar nije na toj razini, no naš strateg se ne žali.
- Velike su financijske mogućnosti jakih profesionalnih klubova, koji mogu praktički platiti i igrača i trenera kojeg god hoće iz bilo kojeg dijela svijeta. Međutim, nisu svi takve platežne moći. Kao i u drugim državama, postoje strašno bogati klubovi, oni osrednji i oni s nešto slabijim mogućnostima. Mi spadamo u tu posljednju kategoriju jer smo tek ušli u najjači rang, ali to ne znači da sam nezadovoljan. Naprotiv, prezadovoljan sam sa svime, a pogotovo načinom na koji su nas primili ovdašnji ljudi.
Kuran je ustav, a vrhovni zakon je šerijatski. Kako se Slišković snalazi u novom podneblju?
- Treba proći malo vremena da se privikne na takav način života. Velika je razlika u njihovoj i našoj kulturi, drukčiji su običaji i, općenito, način života. No, u Medinu nisam došao uživati, nego raditi i za mene je najvažniji nogomet, tako da sam usredotočen na uspjeh s klubom. Nije mala, a ni lagana stvar dokazati se na ovom tržištu, koje, možda će zvučati čudo, ali je tako, može trenerima otvoriti vrata Europe.
Saudijci obožavaju nogomet, stadioni su velebna zdanja koja primaju s kapacitetima i po 70 tisuća gledatelja, mediji su jaki...
- Interes je velik, novinari su stalno prisutni, nogomet se prati maksimalno i već sada mogu reći da nisam pogriješio što sam odabrao dolazak u Saudijsku Arabiju.
Ipak, Europa je nogometno najrazvijenija...
- Nisam odustao od Europe. Naravno, Europa je i meni kao treneru cilj, tko ne bi volio raditi u solidnom europskom klubu. Međutim, zašto bih pristao raditi u nekoj lošoj sredini na europskom tlu? Ponuda Al-Ansara je bila najbolja i spreman sam se okušati kao trener na ovom tržištu, koje je itekako zanimljivo. U profesionalnoj ligi radilo je, a i sada radi dosta uglednih trenera stranaca. Primjerice, aktualnog prvaka vodi njemački stručni stožer na čijem je čelu Thomas Doll, koji je vodio klubove poput HSV-a i Borussije Dortmund. Najzanimljivije je što je Doll ovdje nepoznat i mora se dokazati kao stručnjak bez obzira na odlične reference. Ovdje radi i Michel Preud'homme, Belgijanac koji je vodio Standard, Gent, Twente..., ima i dosta naših ljudi poput Branka Ivankovića, Zlatka Dalića, ima i Argentinaca, Talijana... Šareno društvo na zanimljivom tržištu. Iskreno, ako ne dođe kakva dobra ponuda iz Europe, nemam ništa protiv ostanka u Arabiji na duže vrijeme.
Vlasnici klubova u Saudijskoj Arabiji uglavnom ‘kupuju' čitav stručni stožer iz iste države, odnosno treneru daju maksimalnu slobodu pri izboru suradnika. Tako je Slišković sa sobom poveo još četiri pomoćnika iz BiH, trojicu iz Mostara. Riječ je o njegovom sinu, mladom treneru Vladi Sliškoviću, potom Denisu Zovki, Nenadu Džidiću i fizioterapeutu Dariju Zrniću iz Zenice.
- S njima sam prezadovoljan i nisam ih bez razloga poveo sa sobom. Lakše nam je zajedno, tako vrijeme prolazi puno lakše, nego da, primjerice, nemam s kim na našem progovoriti. Ono što je nedostatak jest što imamo previše slobodnog vremena jer, ponavljam, treninge održavamo po noći.

Liga tek u rujnu

Liga starta tek 9. rujna, tako da će pripreme praktički trajati 70 dana.
- Vrućine jednostavno ne dopuštaju drukčiji sustav rada. Bili smo desetak dana u Turskoj na bazičnim pripremama, sada slijedi slaganje kadra i uigravanje. Oni ovdje imaju lijepo tehnički potkovane igrače, ali moraju puno raditi na taktičkom planu, to je najveći razlog zbog kojeg dovode trenere iz Europe. Inače, nogomet nije toliko loš, Saudijska Arabija bila je četiri puta na Svjetskom prvenstvu, a, recimo, BiH nijednom. I to nešto govori.
Kada smo već kod BiH, kako gledate na rezultate bh. klubova u Europi?
- Svidjelo se to nekome ili ne, rezultati su realni. I Borca i Širokog i Željezničara i Sarajeva. Netko je pokazao malo više, netko malo manje, ali to je to. Realnost našeg nogometa je jedno-dva pretkola. Dalje se u onakvoj zemlji ne može. BiH je prepuna problema, od politike do ekonomije, i jednostavno nema dovoljno ulaganja u sport, posebno u mlade kojima se trebaju stvoriti preduvjeti za bolju budućnost. A to znači da se stvari moraju mijenjati iz temelja. Dok se to ne shvati, neće biti napretka.
Ivica Osim i njegovi suradnici u Nogometnom savezu BiH donijeli su neke pozitivne promjene.
- Jesu, treba ih podržati, ali to također nije dugoročno rješenje. Ne može se Osim sam izboriti za boljitak bh. nogometa. Savez ne ovisi samo o njemu, nego o puno vanjskih subjekata.
Možda bi jedan uspjeh reprezentacije odškrinuo vrata boljem sutra?
- Daj Bože da se to dogodi. Odlazak na veliko natjecanje sigurno bi donio dosta toga pozitivnog, ali to bi se trebalo znati iskoristiti. Navijam da se Sušić izbori barem za to doigravanje, a onda uz malo sreće i plasman na EP. Bilo bi to fantastično.

Doveo Viškovića

Slišković je zasada doveo jednog stranca u momčad. Riječ je o Srbinu Despotu Viškoviću.
- Njega sam primijetio još dok sam radio u Rumunjskoj i bio je moj izbor. Po pravilima mogu doći još tri stranca, s tim da jedan mora biti iz Azije. Vidjet ćemo, još tragamo za pojačanjima, ponude stižu svaki dan, ali imamo dovoljno vremena, kaže Slišković.

Spor s Hajdukom

Slišković s Hajdukom još nije riješio sudski spor. Od splitskog kluba potražuje 270.000 eura plus zatezne kamate od dana kada je dobio otkaz.
- Sutkinja je pronašla neke nepodudarnosti u izjavama Igora Štimca i Branka Grgića, tako da ih je pozvala na sučeljavanje koje bi trebalo biti u listopadu. Nadam se dobrom rješenju za mene, to bi bila jedina normalna presuda, poručio je Slišković.

Voda skuplja od goriva

Ovaj dio svijeta bogat je naftom, pa je benzin jako jeftin, otuda i ogroman broj automobila na cesti. Recimo da je litra goriva negdje oko 20 feninga. Ali, tamo nedostaje voda, pa je ona u odnosu na benzin mnogo skuplja.

Dobri uvjeti

Nogomet na Bliskom istoku rapidno napreduje, a Europljani ostanu iznenađeni kada vide s kolikom strašću navijači tamo pristupaju nogometu. Strani treneri i igrači u Saudijskoj Arabiji mogu jako dobro zaraditi, pogotovo ako već imaju izgrađeno ime. Recimo, Milovan Rajevac je igrao polufinale Svjetskog prvenstva, tražilo ga je pola Afrike i Europe, a on je stigao u Al-Ahli i to za milijunski ugovor.

Dnevni-list.ba