Blaž Slišković: Nisu igrači krivi za transfere

Bio je boem, ne “rudar”, nije zanemarivao noćne avanture, žene, cigarete, uvijek se znao podvrgnuti svojim radostima – prigovaralo se da je prečesto na fliperu, u kasinu ili pred šalterom kladionice da bi štogod uplatio na virtualne utrke konja, to smeta?
- Teško je govoriti. Da sam više noći proveo u krevetu, valjda bih više i dao. Čovjek uči postupno. U Dragovoljcu sam uklizavao prvi put u životu u 36. godini, Spajić se križao, na trening bih dolazio prvi, odlazio zadnji.

Puši i danas? - Ne pretjerano. Odgovara mi Davidoff.

Zašto se muči aktualni Hajduk?
- Zato što zbog loših procjena nema kvalitetnu momčad. Ima “dolje” svega i svačega. Nije kriv Reja, koga znam iz Pescare jer je bio pomoćnik Galeaniju. Ne, nismo se sreli otkad je u Splitu, izbjegavam se pojaviti da netko ne podmetne kako se nudim budući da ga “smjenjuju” iz dana u dan. Tako se šuška i o Hiddinku, koji je osvanuo u Torinu kad je Ferrari krenulo loše... Nazvao sam Edoarda čim je preuzeo Bijele, poželio mu sreću.

Koje nema i nema, superiorni Dinamo bježi čak 11 bodova?
- Dinamo pažljivije kupuje. Prigovara se Sammiru i Slepički, premda su mnogo bolji u odnosu na Cernata i Paraibu. Dinamu se ne mogu dogoditi dramatični potresi kakvi se događaju Hajduku, klubu kojeg svi vole rušiti, i upravljači, i navijači.

Trenutačno Bile potresa famozno kresanje ugovora?
- Nije u redu, zar je igrač kriv što mu je netko omogućio zaraditi 400-500 tisuća eura u sezoni? To je propust sportskog direktora ili nekog drugog. Onda suspendiraju nezadovoljnika Vejića, kazne i njega i sebe. Čemu to vodi? Mamić je mudriji.

Izvršni dopredsjednik Modrih?
- Meni se sviđa. Potreban je takav kakav jest. Mislim da ponajprije voli klub. Jasno da voli i novac, ali da mu netko ponudi Ligu prvaka ili 3 milijuna eura, uvjeren sam da bi odabrao Ligu.

Hajduk nema “Mamića”?
- Nema. Svi se busaju u prsa, no kad je stani-pani svi se i povuku, sakriju. Zbog toga je Dinamo prvak u seriji, dovoljno je da to poželi, a želi stalno. Ipak, ni Maminjo nije bez felera: trebao bi poslati skaute u Južnu Ameriku, Afriku i Aziju, omogućiti da tamo borave godinama, snimajući i predlažući najtalentiranije klince. Ovako plaća preskupo, nerijetko mu gotov proizvod i podvale. Na stranu to što sjajno prodaje pa ima čime platiti. Ali nije prošao u Ligu prvaka, i neće.

Nogometaš koji Sliškovića podsjeća na njega?
- Ne gledam na taj način, ne proučavam. U paralelu su mi stavljali Cernata – morao sam se nasmijati. Pa on je spor, tako igrati mogu i ja, odmah. Majka ga rodila 25 godina prekasno!

Zanimljiv je Ibričić?
- Sviđa mi se jer nije priučen nego nadaren. Mora poraditi na suradnji. Mora dignuti glavu dok vodi loptu, ovako nema pregled ni odigravanje.

Blaževiću je zamalo uspio povijesni pothvat – plasman na veliko natjecanje?
- Da, bio je vrlo blizu. Da je u baražu izvukao Francusku umjesto Portugala, prošao bi sto posto!

Što je presudilo da ne prođe, osim snažnog protivnika?
- Oscilacije. Pobijediš Estoniju 7:0, dvaput i slabu Belgiju, no od 18 bodova iz susreta sa Španjolskom, Turskom i Portugalom uzmeš tek jedan, to je premalo.

Nijanse su ujesen 2003. od slave dijelile i šefa Sliškovića?
- Trebali smo pobijediti Dansku i izborili bismo nastup na EP u Portugalu. Na žalost, odigrali smo 1:1. Na širokom Koševu, iako smo po običaju trebali igrati na skučenom Bilinom Polju, ali je predsjednik Pušina meni iza leđa sredio da Zenicu zamijenimo Sarajevom. Osjećao sam da će nas tu Danci razvući.

Malo je nedostajalo i dvije godine nakon ?
- Ulaznica za SP u Njemačkoj parafirala se u Beogradu. Izgubili smo 0:1. Ništa neočekivano.

Čiji je uspjeh veći, Ćirin ili Bakin?
- Obojica smo zastali na korak do cilja. Pustimo usporedbe. Zasmetalo mi je što je prisvojio misiju ujedinjavanja BiH, a imao je tek po 10 posto Hrvata i Srba, čak 80 posto Bošnjaka!

Zašto ga nisu prihvatili Hercegovci?
- Baš zato. Što nije uzeo Bartulovića, hajdukovca iz Kaknja koji igra u Ukrajini? Nije ga se sjetio. Sjetio se Mirvića i Medunjanina, pročitao njihova prezimena deset puta u novinama pa pozvao. Blažević, po tradiciji, nije pronašao vremena da bi nekoga osobno pratio i otkrio.

Čija je momčad bila bolja?
- Njegova, to je sigurno. Moja je bila stara, s Konjićem, Hibićem, Piplicom, Akrapovićem, Bolićem, Baljićem “na izdisaju”, počinjali su Džeko, Ibišević i većina koja je na raspolaganju bila Blaževiću.

Bi li Blaž s postojećom reprezentacijom napravio više?

- Ne bih! Ne bi nitko. Neće ni Sušić, ne poklope li se okolnosti, ne bude li povoljan ždrijeb za Euro 2012. Ipak je Ćiro motivacijski prvak, on je momke uvjerio da su najbolji.

Tko je danas jači, Hrvatska ili BiH?
- Povuci-potegni. Otvoreno. Neizvjesno.

sportske novosti