Blatter i Platini na završnoj proslavi 100. rođendana HNS-a

Proslava tog značajnog jubileja započela je još tijekom ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i to 13. lipnja kada su hrvatski reprezentativci i čelnici HNS-a u Poznanju u slavljeničkom raspoloženju nakon pobjede nad Irskom od 3:1 evocirali uspomene na 13. lipnja 1912. godine kada je dr. Milovan Zoričić bio izabran za predsjednika sekcije za nogomet pri Hrvatskom športskom savezu što se smatra danom osnutka HNS-a.

U pozdravnom govoru predsjednik HNS-a Davor Šuker istaknuo je da se hrvatski nogomet mora približiti europskim standardima. "Nogomet je privlačan komercijalnim, medijskim i političkim krugovima i zato svi, od igrača i trenera, pa do navijača na tribinama, moraju pokazati odgovornost. Sljedeće godine Hrvatska ulazi u Europsku uniju i naš nogomet se mora približiti europskim standardima. To je naš jedini mogući put", kazao je Šuker, apeliravši na izvršnu vlast da pomogne hrvatskom nogometu u borbi protiv nasilja i korupcije.

Prvi čovjek Uefe Michel Platini podsjetio je na uspjehe hrvatskog nogometa i nogometne legende, dodavši kako je hrvatski nogomet čuvar nacionalnog identiteta i promicatelj imidža Hrvatske u svijetu. No, upozorio je i na probleme, a posebno na huliganizam.

"Ne želim kvariti slavlje, ali bilo bi neodgovorno da ne spomenem probleme koji su svima poznati, i nudim vam našu pomoć u njihovu rješavanju. Razočarani smo rezultatima u borbi protiv huliganizma, tu ste bili loš učenik. Također, vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. Pozdravljam sve što je napravio Vlatko Marković, ali neke stvari nisu prihvatljive i moraju se riješiti. Vjerujem u tebe Davore (Šukeru) da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, a u tome će mu biti potrebna snažna podrška hrvatskih vlasti", rekao je Platini.

Predsjednik Fife Sepp Blatter istaknuo je da je Hrvatska napravila velike stvari za svjetski nogomet i izrazio je nadu da će tako biti i u budućnosti.

Na proslavi su bili nazočni brojni hrvatski reprezentativci, treneri i nogometni dužnosnici, a prikazan je i 20-minutni film o povijesti hrvatskog nogometa.

Fena