Bilić u promašenom izletu u Tallinn ipak vidio tko ne može

Bez napadača, bez smislene igre i s puno slabih pojedinaca nogometna reprezentacija Hrvatske u Tallinnu protiv Estonije odigrala je neodlučeno 0:0.

Piroja spasio

Kiša je ohladila ionako hladni Tallinn (5 stupnjeva), a dvadesetak hrvatskih navijača je došlo podržati Bilić boyse na stadion La Coq arenu, gdje je Hrvatska pod ravnanjem Otta Barića i drugi put Slavena Bilića slavila u kvalifikacijama za velika natjecanja.

Bilić je krenuo u dvoboj u 4-2-3-1 rasporedu kao i na prethodne dvije utakmice. Igrali smo kao Roma kada nema Mirka Vučinića, kada je najbliži suparničkim vratima Francesco Totti bez klasičnog napadača, a taj jedan isturen bio je Ivan Rakitić, koji je u posljednje vrijeme, pa i u nedjelju protiv Walesa igrao na poziciji zadnjeg veznog. I baš se Rakitić našao i pravoj, idealnoj poziciji u 10. minuti, no kapetan domaćih Piroja bio je budan, spasio je svoju mrežu.

Odmah nakon toga u jednom pritisku kockastih na plavo - crna vrata, Danijel Pranjić je s 30 metara uputio jak udarac, a lopta je umjesto u mreži završila na vratnici i otišla na tribinu.To je bio početni entuzijazam, no ne može se govoriti o organiziranoj igri. Vrlo brzo je Estonija uspostavila ravnotežu. Igrali su domaćini kao i uvijek s deset igrača iza lopte, vrlo organizirano, bez većih pogrešaka. No, takva igra je zapravo bezopasna, pa je i ova poptuno šarena reprezentacija Hrvatske izgledala ipak bolje, ne i opasnije.

U nastavku je Rakitić definitivno igrao na poziciji veznog igrača, sve smisleno u ovoj utakmici zapravo je kretalo od jučerašnjeg kapetana kockastih. Imali smo dvije-tri poluprilike, no one su bile plod pogrešaka domaćina i lucidnosti Rakitića.

Dobar Dujmović

Što nam je ponudila ova utakmica? Subašić nije imao posla, u posljednjem redu je Vida desno bio suzdržan, Čale je želio, ali nije uspijevao probiti, a njegova zamjena Strinić je u nastavku bio slab, puno slabiji no protiv Austije i Walesa.

Lovren i Schildenfeld nisu imali previše posla. Dujmović je bio dojmljiv, pravovremen, Pokrivač također pokretljiv. Drago Gabrić je bio potpuno nekonkretan,  a od Badelja smo očekivali da se više nametne, da bude hrabriji. Jer u Dinamovom dresu je bolji.

Danijel Pranjić je na lijevom krilu tražio loptu, igru, imao je jedan dobar udraca. No, od njega se očekuje više. Najbolji naš čovjek bio je Ivan Rakitić, što se od njega i očekivalo. Bilić je na kraju ipak imao pravo da ova utakmica služi svrsi. Saznao je da jedan dobar dio igrača ne može igrati u ‘kockastoj’ majici u kvalifikacijama za Euro 2012.

Estonija - Hrvatska 0:0

ESTONIJA: Pareiko 6 - Šišov 6, Rähn 6, Piroja 6.5, Sidorenkov 5.5 - Dmitrijev 6, Vasiljev 6, Vunk 6 (od 78. Post) - Puri 5.5, Kink 5.5 (od 78. Purje) - Oper 5 (od 60. Saag 5).

Izbornik: Tarmo Rüütli

HRVATSKA: Subašić 6 - Vida 5.5, Lovren 6 (od 46. Vučko 5.5), Schindenfeld 5.5 - Čale 6 (od 46. Strinić 5) - Dujmović 6.5 (od 80. Vukojević), Pokrivač 6 - Gabrić 5.5, Badelj 6 (od 88. Buljat), Pranjić 6 - Rakitić 6.5.

Izbornik: Slaven Bilić

Igrač utakmice: Ivan Rakitić

Žuti karton: Milan Badelj

sportal.hr