Bilić: Idemo doma uzdignuta čela!; Španjolski Beusan: Stark nam je oprostio dva 11-erca

l- Bila je ovo jedan herojska utakmica u kojoj su moji igrači dali sve od sebe. Znali smo da možemo parirati Furiji, šteta, da je Rakitić zabio iz one prilike sad bi bili u četvrtfinalu. Mogli smo mi zabiti i u prvom poluvremenu, ali nismo uspjeli probiti njihov blok. U drugom dijelu smo stvarno proigrali, ali nije išlo.

Izbornik nije bio zadovoljan suđenjem:

- Njima se sve sudilo. U jednom trenutku mi je i Modrić prišao i zamolio me da kažem sucu da tu i tamo nešto dosudi i za nas, ali sve u svemu slaba nam je to utjeha. Mi smo ovdje došli osvojiti turnir i taj cilj nije ostvaren, nedostajalo nam je malo sreće, kazao je Bilić.

Kada je budućnost reprezentacije u pitanju izbornik Bilić nije u strahu:

- Ostavljamo iza sebe fantastičnu generaciju. Neki novi momci će u budućnosti sigurno dobiti više prilike, za Hrvatsku definitivno nema straha. Ova generacija još nije dostigla svoj vrhunac.

Na presici nakon utakmice Slaven Bilić je kazao:

- Napravili smo plan da neutraliziramo svjetske prvake. U drugom dijelu smo postavili visoko liniju i ugrozili Španjolce. Imali smo šansu utakmice preko Rakitića. Casillas je postao španjolski junak. Plan nismo ispunili mada mislim da smo zaslužili više. Znali smo da će Španjolce hvatati nervoza ako bude dugo 0:0. Idemo doma uzdignuta čela. Imao sam sličan dojam kao i protiv Italije da protivnik ima sudačku pomoć. Jednanaesterac na Ćorluki. Ne treba svjetskim prvacima permanentna sudačka pomoć do sitnih detalja.

- Nisam sretan, ali to sada više i nije bitno. Nisam očekivao da ćemo ispasti. Znam da imam odličnu skupinu igrača. Nisam navikao na oproštajne govore. Zahvala HNS-u. Neskromno mislim da smo napravili odličan posao. Ostavili smo reprezentaciju koja je u usponu i tek će za dvije godine doseći vrhunac. Uživao sam vodeći hrvatsku reprezentaciju. U svakom ću poslu dati maksimum, ali biti izbornikom svoje zemlje najljepše je što se jednom treneru može dogoditi.

Vincente Del Bosque, španjolski izbornik:

- Teška pobjeda, trpili smo cijelu utakmicu, ali ni Hrvatskoj nije bilo lako. Hrvatska je odigrala dobru utakmicu iako smo mi kontrolirali veći dio susreta. Bilo je teško i zahvaljujući hrvatskom načinu igre. Gubili smo na brzini, intenzivnosti. Ipak, zadovoljan sam epilogom utakmice. Osvojili smo prvo mjesto u skupini. Nije lako cijeli turnir odigrati na visokoj razini. Drago mi je da smo Talijanima pokazali kako nije bilo razloga za sumnje. Nogomet je pošten sport.

- Nažalost nismo uspjeli, čeka me puno noći bez spavanja. Dali smo sve od sebe, trčali smo jedan za drugoga, trudili se maksimalno, ali nije išlo. Svi smo jako umorani, a mene će trebati netko odnijeti sa stadiona, jer sam mrtav. Ovim putem htio bih se zahvaliti navijačima koji su nas sve ovo vrijeme bodrili ovdje, možemo biti ponosi što smo bili dio ovog velikog prvenstva, kazao je Raketa.

- Šta reći, previše smo im prepuštali dominaciju, a svoje šanse nismo iskoristili. Iskreno, kod njihovog pogotka mislim da je bilo zaleđe. Ali eto, Španjolci su zasluženo pobijedili, ali da je završilo drugačije, bilo bi takođerrealno. Šteta one Rakitićeve šanse, da smo to zabili možda bi sve bilo drugačije, kazao je Jelavić.

- Jako nam je teško, pružili smo tri odlične utakmice, borili smo se maksimalno, ali nismo iskoristili svoju šansu. Da je Raketa zabio sve bi bilo drugačije. Odigrali smo dobar turnir, mislim da smo opravdali povjerenje najvijača. Nedostajalo nam je malo sreće. Ova Hrvatska je bila spremna za velike stvari, pokazali smo to na ovom Euru, ali nažalost ne idemo dalje. Možemo biti ponosni na sve što smo napravili, kazao je Ognjen Vukojević.

- Igrali smo protiv odlične momčadi, Hrvatska je bila ravnopravna. odigrali su izvrsno u obrani, pokrivali kvalitetno svaki dio terena. Teško smo dolazili u priliku, ipak jednu smo iskoristili i zasluženo stigli do pobjede - kazao je strijelac jedinog pogotka Jesus Navas.

- Jako jako teška utakmica i teško izborena pobjeda. Hrvatska je imala svoje šanse, srećom nisu ih iskoristili. Bili smo u neugodnoj situaciji, mogli smo samo s jednom pogreškom ispasti s turnira. Dugo smo čekali svoju priliku i uspjeli smo pobijediti - kazao je igrač utakmice Andres Iniesta.

- Njemački sudac Wolfgang Stark izravno je utjecao na rezultat nogometne utakmice Španjolske i Hrvatske u Gdanjsku, smatra sudački ekspert madridske Marca Juan Andujar Oliver...

Jasno je u svojoj analizi tijekom utakmice u radijskom programu najpopularnijega španjolskog sportskog dnevnika Andujar ustvrdio da je njemački sudac Španjolcima oprostio dva čista 11-erca.

Prvi je bio start Sergija Ramosa nad Marijem Mandžukićem u 28. minuti, a drugi povlačenje Sergija Busquetsa obadvjema rukama nad Vedranom Ćorlukom u 86. minuti.

izvor: slobodna dalmacija