BiH na korak do Brazila

Prvo poluvrijeme susreta u Rigi proteklo je u terenskoj dominaciji nogometaša BiH koji su stvorili nekoliko dobrih prilika za gol ali golman reprezentacije Lavije odlično je čuvao svoju mrežu. U 11. minutu susreta igrač Latvije Fertovs dobio je direktan crveni karton zbog starta na nogometaša BiH Elvira Rahimića. 

U nastavku susreta najbolji nogometaši BiH nastavili su s napadačkom igrom, što im se isplatilo već u 48. minuti. Nakon šuta Edina Džeke koji je pogodio stativu lopta se odbila do Miralema Pjanića čiji je pokušaj odbranio latvijski golman, ali na odbijenu loptu natrčao je Senad Lulić i postigao gol za vodstvo BiH.

Načetog protivnika bh. reprezentativci dokrajačili su golovima Vedada Ibiševića u 53. i Harisa Medunjanina u 63. minutu. Utakmica je već tada bila riješena, ali BiH se nije zadovoljila s tri gola u mreži protivnika. 

U 80. minuti susreta, nakon odličnog prodora po lijevoj strani Edin Višća je dodao Miralemu Pjaniću koji je pogodio za vodstvo BiH od 4:0. Samo dvije minute kasnije Edin Džeko je iskoristio dubinsko dodavanje i postigao posljednji pogodak na susretu.

Fena