BiH: Huliganima na sportskim terenima će biti izrečene novčane i zatvorske kazne

...Nermin Nikšić na konferenciji za medije nakon sastanka koji je na njegovu inicijativu održan s mnogim subjektima koji bi trebali biti uključeni u ovaj proces.

Nikšić je, naime, inicirao okrugli stol kojem su, osim pojedinih ministara, prisustvovali predstavnici stranačkih zastupničkih klubova aktualnog saziva Federalnog parlamenta, neki od županijskih premijera, rukovoditelji Olimpijskog odbora BiH, Nogometnog saveza BiH, državnog košarkaškog i rukometnog saveza, Asocijacije sportskih novinara, Društva psihologa te direktora zaštitarskih agencija.

Glavni tajnici Košarkaškog i Rukometnog saziva BiH Harun Mahmutović i Smajo Karačić, koji su se također obratili na konferenciji za medije, pozdravili su namjeru donošenja zakona, naglasivši da se prvi put netko sjetio angažirati u smislu sprječavanja i preveniranja navijačkih nereda.

Premijer je, više od represivnih mjera u budućem zakonu, koje je također najavio, istaknuo edukativnu, preventivnu notu. Smatra da se problem ne rješava samo donošenjem zakona već sveobuhvatnom društvenom akcijom koja će, u obrazovnom segmentu, naprimjer, izgrađivati kod pojedinca odnos prema sportu, ali i patriotski osjećaj pripadnosti državi, odnosno njezinoj reprezentaciji.

Načelno je kazao da će propisane kazne biti novčane i zatvorske te da će zakonodavac imati u vidu iskustva drugih zemalja koja su dala efekte u praksi.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da radna varijanta zakona, prije parlamentarne procedure bude dostavljena na mišljenje svim stranama koje po prirodi problema trebaju biti uključene, odnosno doživjeti javnu raspravu.

Nepodijeljeno mišljenje sudionika okruglog stola je da zakon ove vrste treba imati na državnoj razini, ali pošto su bez odgovora ostale inicijative upućene Vijeću ministara i Vladi Republike Srpske, Federalna vlada je odlučna da do eventualnog državnog, važi federalni zakon o sprječavanju nasilja na sportskim terenima, naglasio je Nikšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fena