BiH, demokracija, fašizam, antifašizam i Komitet za normalizaciju

To se osjeti u svakoj sferi života, pa tako i u sportu koji je postao predmet obračunavanja jednih sa drugima, drugima sa trećima, i tako unedogled. Veliku ulogu u svemu tome idu mediji koji umjesto da smiriju situaciju dodatno rasplamsavaju mržnju.

Istina koju šire i propagiraju federalni mediji iz centara moći u Sarajevu jeste da je bošnjački nacionalizam antifašizam, a sve ostalo je fašizam. Danas dva dana nakon užasnih parola i pjesama sa kojim su navijači FK Sarajevo „pozdravili" nogometaše NK Široki Brijeg niti u jednom federalnom mediju nećete naći riječi osude za „nestašluk" navijača iz glavnog grada BiH. Licemjerje ide tako daleko da su ti isti mediji spremni prenijeti izjave čelnika kluba sa Koševa u kojoj se oni hvale „gostoprimstvom" prijateljima sa Širokog Brijega. To gostoprimstvo su pokazali navijači pozivanjem na ubijanje i parolom koja nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i poziv na linč. Sve to je začinjeno napadom na autobus sa nogometašima Širokog Brijega. Pukim slučajem niko u tom napadu nije ozlijeđen, a teško je i zamisliti što bi se desilo da su kojim slučajem nogometaši Širokog pobijedili na Koševu.

Gostoprimstvo glavnog grada već prije su osjetile momčadi iz Republike Srpske na stadionu Željezničara. Scene paljenja zastava i pozivanja na ubijanje postale su neizostavan folklor na sportskim borilištima u Sarajevu. Slično je naravno i na drugim stadionima širom BiH, nereda je bilo i u Banjaluci, Širokom Brijegu i Mostaru. Ti ispadi su u federalnim medijima okarektizirani kao fašističko-nacionalističko divljanje rušitelja države. Sa druge strane sve što se desi u Sarajevu (ukoliko se to uopće objavi) su nestašluci pojedinaca ili odgovor antifašista na provokacije. To valjda u Sarajevom smatraju demokracijom i slobodom medija.

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu i svuda u tom svijetu postoji rivalitet između navijača klubova. U BiH po federalnim medijama ne postoji rivalitet između navijača nego između antifašista i fašista, ili između multietničara i nacionalista. Bačen kamen u Mostaru ili Banjaluci  odjekne kao bomba federalnim medijima, dok se pozivi na linč , paljenje zastava ili napadi na vjernike za vrijeme svete mise u Mostaru svjesno prikrivaju i zataškavaju.

Možda se ovaj puta pukim slučajem oglasi Komitet za normalizaciju pri NS BiH i proba objasniti značenje parole o dolasku u glavni grad i o nepovratku iz njega, bar ne uspravno na dvije noge.

Krajnje je vrijeme da se pogleda istini u oči, a jedina istina je da su navijači Bošnjačkih klubova nacionalisti kao što su navijači Hrvatskih i Srpskih klubova. Federalni mediji moraju konačno odmotati celofan kojim prikrivaju jedne, a osuđuju druge za iste stvari. U BiH možda preživljava demokracija, ali valjda je više i vrapcima na grani jasno da ovdje odavno ne živi nikakva multietničnost.

hercegovina.info