BiH će imati najmanje navijača na Svjetskom prvenstvu

brazil sp 2014
brazil sp 2014
U najboljem slučaju izabranike Safeta Sušića u nekoj od utakmica na stadionu moglo bi bodriti 5.000 navijača iz BiH, istaknuli su za Anadoliju u Nogometnom savezu .

Najveću podršku BiH bi mogla imati u susretu prvog kola grupne faze, koji će odigrati u Rio de Janeiru protiv Argentine 15. lipnja (susret će početi u 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno 16. lipnja u ponoć po srednjoeuropskom) na stadionu „Maracana" kapaciteta 76.000 sjedećih mjesta.

"Ulaznice za našu utakmicu sa Argentinom na ‘Maracani' rasprodane su odavno, što nam čini veliku čast. Mogu kazati da će na stadionu biti od 3.500 do 4.000 navijača BiH. To su egzaktni podaci na osnovu prodanih ulaznica, koje su kupovali naši građani sa bh. i dvojnim državljanstvima. U najboljem slučaju na stadionu će biti do 5.000 naših navijača", rekao je Adnan Džemidžić, menadžer Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za ulaznice utakmica Svjetskog prvenstva u Brazilu.

On napominje da će u susretu drugog kola grupne faze sa Nigerijom, u Cuiabi 21. lipnja, BiH bodriti manji broj navijača.

"Teški uvjeti transporta su limitirajući faktor, odnosno velika udaljenost između gradova u Brazilu predstavljat će problem i našim navijačima. Sigurno je da u odnosu na meč sa Argentinom, protiv Nigerije na stadionu bit će 30 do 50 posto manje pristalica bh. reprezentacije", kaže Džemidžić.

Treći susret prve faze natjecanja BiH će odigrati u Salvadoru, kada će 25. lipnja snage odmjeriti sa Iranom. Za ovu utakmicu za sada vlada najmanje interesiranje od svih koje će biti odigrane na SP-u, potvrdili su i u NS BiH.

"Točno je da je najmanje interesiranje gledatelja a za našu utakmicu sa Iranom. No, pošto bi ona mogla odlučivati o plasmanu u drugu fazu natjecanja nadamo se da će to nagnati neke od naših navijača da produže boravak u dalekom Brazilu. Vjerujem da ćemo u utakmici protiv Irana imati veći broj navijača u odnosu na trenutno stanje", istakao je Džemidžić, koji je pohvalio organiziranost navijačke grupe Bh. fanaticos:

"Oni su najorganiziranija navijačka grupa koja prati reprezentaciju BiH, što su pokazali u svim dosadašnjim utakmicama. Jedina su organizirana navijačka grupa koja će pratiti BiH na SP. U Brazil će putovati 350 do 400 fanatikosa, koji su i prilikom kupovine ulaznica i priprema za SP pokazali organiziranost na najvišem nivou".

Menadžer NS BiH za ulaznice utakmica SP tvrdi da će najviše navijača BiH u Brazil doći iz skandinavskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Jedan ili dva čarter leta ići će u Brazil sa navijačima iz BiH. Domicilnog stanovništvo među našim navijačima na SP moglo bi biti 500 do 700. Nažalost, dalek je to i skup put za mnoge ljude iz BiH", kazao je Džemidžić.

Da je SP „zabava za bogate" govore i cijene ulaznica za utakmice grupne faze, koje iznose 90, 135 i 175 američkih dolara. U svakoj narednoj rundi natjecanja cijena karata za mečeve povećavat će se za po 20 posto, te će za finalni susret koštati od 440 do 990 dolara. I pored toga u NS BiH nadaju se da će biti onih koji će bodriti BiH, ako se ona plasira u drugu fazu natjecanja.

"Nadamo se da ćemo se plasirati u drugu fazu natjecanja, odnosno da ćemo otići korak ili dva dalje od grupne faze. Zbog toga smo rezervirali tzv. uvjetne ulaznice za drugi dio natjecanje SP. Vjerujemo da bi u tom slučaju sa reprezentacijom BiH do kraja njenog nastupa u Brazilu moglo ostati 1.500 do 2.000 navijača", poručio je Džemidžić u razgovoru za Anadoliju.

Na Mundijalu veliki broj Hrvata

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Hrvatsku će u Brazilu bodriti znatno veći broj navijača. To će se dogoditi zahvaljujući jakoj hrvatskoj dijaspori u zemljama Latinske Amerike, odnosno velikom broju emigranata u taj dio svijeta, posebno poslije Drugog svjetskog rata.