Begić: Plasman seniorske reprezentacije na svjetsko prvenstvo u Brazilu predstavljao bi snažan poticaj za razvoj bh. sporta

...NSBiH Faruk Hadžibegić i generalni tajnik Jasmin Baković sastali su se danas u švicarskom Zürichu s predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom i generalnim tajnikom Jeromeom Valckeom, potvrdila je Feni portparolka NSBiH Slavica Pecikoza.

Blatter je u Zürichu organizirao prijem za Begića povodom njegovog imenovanja na lidersku funkciju u Nogometnom savezu BiH, a predsjednik krovne nogometne institucije BiH upoznao je domaćina o aktualnoj situaciji u Savezu i nogometu u Bosni i Hercegovini.

Čelnik FIFA-e je čestitao Begiću na izboru za prvog predsjednika NSBiH, te istaknuo da nakon pozitivnih pomaka koje je načinio Komitet za normalizaciju, FIFA očekuje nastavak implementacije planiranih reformi i potpune stabilizacije NSBiH. Predsjednik FIFA-e je naglasio da NSBiH može računati na dalju podršku i pomoć FIFA-e u svakom pogledu.

Begić je zahvalio Blatteru na konstantnoj podršci, a posebno nakon suspenzije i imenovanja Komiteta za normalizaciju. Prvi čovjek NSBiH naglasio je kako Savez neće stati na onome što je urađeno do sada, nego će još više intenzivirati sve aktivnosti koje za cilj imaju konsolidaciju stanja na svim područjima djelovanja i dalji razvoj nogometa.

Posebno je apostrofiran problem infrastrukturnih uvjeta bh. stadiona i potreba da se, uz pomoć nadležnih institucija u BiH, ali i FIFA-e i UEFA-e, pripreme i realiziraju novi infrastrukturni projekti, priopćeno je putem formalnog portala NSBiH.

Begić je dodao da bi plasman seniorske reprezentacije na svjetsko prvenstvo u Brazilu, što je postavljeno kao cilj, predstavljao snažan poticaj za razvoj najpopularnijeg bh. sporta.

Članovi bh. delegacije u Zürichu su se susreli i s rukovoditeljma svih odjela u FIFA-i, te su dobili korisne informacije o operativnim pitanjima koja se odnose na funkcioniranje i odnose FIFA i nacionalnih asocijacija.

Begić i Baković sutra će iz Züricha otputovati u Ženevu, a zatim u Nyon, gdje će nazočiti sastanku predsjednika i generalnih tajnika UEFA članica.

Fena