BBC: Nova afera u FIFI

FIFA
Nicolas Leoz, Issa Hayatou i Ricardo Teixeira uzimali su novac od marketinške firme koja je dobila unosna prava za Svjetsko prvenstvo, tvrdi BBC Panorama.

Navodi se da je u 175 transakcija isplaćeno oko 100 miliona dolara mita.

Trojica ljudi nisu odgovorila na navode BBC Panorame, a FIFA je također odbila da reagira.

Panorama, koja će večeras biti objavljena, također izvještava o dokazima o kontinuiranoj umještanosti još jednog visokog službenika FIFA-e u preprodaji ulaznica za utakmice SP-a.

BBC je kritiziran zbog tempiranja programa koji se emitira uoči glasanja Izvršnog komiteta FIFA-e o domaćinima svjetskih prvenstava 2018. i 2022., koje će biti održano u četvrtak.

U konkurenciji za SP 2018. su Engleska, Rusije te Španjolska i Portugal, odnosno Nizozemska i Belgija sa zajedničkim kandidaturama.

BBC je branio termin emitiranja Panorame, tvrdeći da je program u interesu javnosti.

Visokim članovima FIFA-e navodna mita je isplatila sportska marketinška kompanija "International Sport and Leisure" (ISL) između 1989. i 1999., javlja Panorama. Kompanija je propala 2001.

Fifa je odobrila ISL-u ekskluzivna prava za reklamiranje najvećih svjetskih brendova tijekom Svjetskog prvenstva, a ISL je primio i milione dolara od televizijskih prava.

Neki detalji o navodnoj isplati mita pojavili su se 2008. kada je šest rukovoditelja ISL-a optuženo za zloupotrebu novca kompanije.

Službenik FIFA-e Nicolas Leoz iz Pragavaja, čelnik Južnoafričke nogometne konfederacije, pomenut je u sudskim dokumentima u vezi s isplatom 130.000 dolara.

No, Panorama je došla do povjerljivog dokumenta ISL-a u kojem se navodi 175 tajnih isplata. On pokazuje da je Leozu isplaćeno dodatnih 600.000 dolara u tri rate po 200.000.

Leoz nije komentirao navode Panorame.

Drugi FIFA-in službenik koga je imenovao program BBC-a je Ricardo Teixeira, čelnik Brazilskog nogometnog saveza koji je domaćin narednog SP-a.

Dokument ISL-a pokazuje da je kompanija "Sanud" u Lihtenštajnu primila 21 isplatu vrijednu 9,5 miliona dolara.

Istraga brazilskog senata 2001. godione povezala je Teixeiru sa "Sanudom". Otkriveno je da su sredstva iz "Sanuda" tajno proslijeđena Teixeiri putem jedne od njegovih kompanija. Teixeira također nije želio komentirati optužbe.

Panoramina lista također uključuje detalje isplate 100.000 francuskih franaka Issu Hayatoi, dopredsjedniku FIFA-e, koji također nije komentirao navode.

Četvrti imenovani u programu Panorama je Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, jedan od dopredsjednika FIFA-e.

(Fena)