BBB: 'Za kaos su krivi policajci i zaštitari'

BBB, policija, BBB, BBB, navijački neredi, navijački neredi
Udruga navijača Dinama oštro je osudila nasilje koje se dogodilo na nogometnoj utakmici između NK Dinamo i HNK Hajduk.

Udruga je u svom priopćenju nasilje nazvala nepotrebnim, te je pozvala nadležne državne institucije da procesuiraju odgovorne za kaos, kako navijače, tako i policajce te zaštitare.

Kažu da su upravo propusti u osiguranju doveli do teškog ranjavanja dviju osoba i ozljeđivanja više desetaka nedužnih navijača.

Za eskalaciju nasilja na sjeveru prozivaju policiju, odnosno njihovu lošu procjenu.

Mišljenja su da je navijač koji je zapalio baklju, a koja nikoga nije ozlijedila ili izazvala prekid utakmice, trebao biti identificiran i priveden po završetku utakmice, a ne nasilno izvučen iz mase neposredno prije poluvremena utakmice.

U Udruzi navijača Dinama smatraju da je upravo taj trenutak, a nakon toga i premlaćivanje 'izgrednika' ispod istočne tribine, bio jedan od uzroka nereda.

Prozvali su i medije, i to zbog ranjenog navijača.

'Uz svesrdnu pomoć policije taj navijač u medijima je prikazan kao alkoholičar i huligan koji je zaslužio metak, čime je svjesno stvorena klima odobravanja prema činu hladnokrvnog pucanja u nenaoružanog čovjeka, jer život policajca koji je odgovoran za pucnjavu niti jednog trenutka nije bio ugrožen', stoji u priopćenju.

Tvrde da je policija upravo u tom slučaju, kao i u premlaćivanju navijača koji su napuštali sjevernu tribinu po završetku utakmice, prekoračila ovlasti.

Udruga navijača Dinama postavila je pitanje trebaju li za subotnji kaos odgovarati jedino navijači, te dodaju da dosad nije zabilježen niti jedan slučaj u kojem je zbog prekoračenja ovlasti na osiguranjima sportskih priredbi kažnjen neki od pripadnika policijskih redova.

'Žao nam je što je jedan od policajaca teško ozlijeđen, nijedna baklja nije vrijedna nečijeg zdravlja. Osuđujemo svaki oblik nasilja, od navijačkog pa do policijskog. Zalažemo se za provođenje zakona. Pravosuđe treba kazniti izgrednike. No, policija se nema pravo osvećivati građanima samo zato što su navijači i što su bili na sjevernoj tribini. Policijska tortura vodi u totalitarizam', poručio je Marko Domazet iz Udruge navijača Dinama.