BBB: ‘Mi smo uz Eduarda, nek’ svi saznaju što radi Mamić!’

Eduardo da Silva, BBB, Zdravko Mamić, kaznena prijava, BBB, Dinamo
Zbog ugovora potpisanog prije točno deset godina, sinZdravka Mamića, Mario, potražuje od Eduarda 5,5 milijuna kuna, ali ta bi brojka zbog kamata mogla i biti i znatno veća, piše sportski.net.hr

Mamić je Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za ovrhu, pa bi Eduardova kuća na Bukovcu, vrijedna 1,4 milijuna kuna te automobil Nissan Murano od 450.000 kuna), mogli završiti na javnoj dražbu.

Dudu je uložio protutužbu i žalbu na presudu, a epilog ćemo saznati uskoro. Eduardo je trenutno možda u nezavidnoj poziciji, ali ova situacija sasvim sigurno ne odgovara ni Mamiću, jer na vidjelo izlaze detalji njegovih ugovora i prljavi veš koji bi uskoro mogao potaknuti brojna druga neugodna pitanja.

U međuvremenu, Dudua su podržali i navijači, odnosno Građanska inicijativa ‘Zajedno za Dinamo', čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Javljamo se povodom vijesti o još jednom skandalu vezanom uz Zdravka Mamića i, nažalost, naš dragi Dinamo. Nakon što duže vrijeme upozoravamo na neoprostivo netransparentno poslovanje našega javno financiranog kluba, zapravo udruge građana, ovog puta je aktualiziran ugovor Eduarda da Silve sa Zdravkom Mamićem i njegovim sinom Mariom. Nadamo se da će javnost i time napokon saznati na koje sve načine pohlepni nogometni dužnosnici iskorištavaju pozicije u klubovima za vlastite privatne interese.

Osnovni problem koji se otprije javlja, a na koji mi duže vrijeme upozoravamo, jest da je Zdravko Mamić uopće na funkciji u klubu za vrijeme dok se on ili njegov sin bave menadžerskim poslovima. Vlasti su se nažalost oglušivale na ustanovljenu činjenicu da se radi o vrlo jasnom kršenju zakona, korupcije i klijentelizma.

No, još je nemoralnije, i za sport opasnije, da ljudi koji bi trebali voditi klubove i transfere, iste vode u vlastitom interesu, te s nizom igrača, osim menadžerskih, imaju privatne osobne ugovore kojima ih iskorištavaju do kraja njihovih karijera. Zdravko Mamić je to javno priznavao u više navrata, naglašavajući da igrače "sponzorira poput Coca Cole".

Za podršku mladim igračima bi trebali biti dovoljni stipendijski ugovori KLUBA s njima, a svi su omladinski pogoni javno financirani, pa i Dinamov, od strane Grada Zagreba. Zato je potpuno nemoralno da privatne ugovore s igračima čiji nogometni razvoj u potpunosti financira lokalna zajednica, imaju osobe koje bi klub trebali voditi u isključivom interesu kluba i navijača - nikako u vlastitom financijskom interesu. Sportski klubovi ne smiju biti poligoni za privatni obiteljski biznis dužnosnika!

Dodatno, mnogi takvi ugovori su ne samo nezakoniti sa stajališta zelenaškog ugovora, već predstavljaju i kazneno djelo lihvarskog ugovora i, u mnogim slučajevima, robovlasničkog odnosa i iskorištavanja nečijeg podređenog položaja i neiskustva.

Eduarda da Silvu podržavamo u raskrinkavanju takve zloupotrebe pravnog okvira udruge građana, protiv čega ćemo, kao i protiv svih devijacija u sportu, uključujući i nasilničko ponašanje svih sudionika, od navijača do nogometnih dužnosnika, uvijek i iznova dizati glas.

Obavještavamo javnost i da se 25. Studenoga inicijativi s podrškom javio i Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, koji nam je u pismu dodatno naglasio: "Kao član europskog parlamenta koji intenzivno radi na Hrvatskoj, svjestan sam da još ima posla u područjima prava građana, pravosudnog sustava i korupcije/transparentnosti. Podržavam vašu inicijativu protiv kršenja članskih prava, nedostatka transparentnosti i potencijalne korupcije u GNK Dinamo".

Navijači i članovi Dinama združeni u Građansku inicijativu "Zajedno za Dinamo"