Baka Slišković provalio što bi Mamić napravio s Hrvatskom

Sliskovic

... gdje je svima već dosta sukoba oko svega i svačega. U razgovoru za Sportski.net reagirao je legendarni Baka Slišković pa iz BiH poslao poruku 'zaraćenim' stranama.

Saznali smo s kim će Hrvatska igrati u kvalifikacijama za EURO 2016 u Francuskoj. Tu su Italija, Norveška, Malta, Bugarska i Azerbajdžan. Kako vam se čini skupina H?

Mislim da Hrvatska može očekivati plasman među prve dvije ekipe. To je objektivno jer joj je najveći konkurent Italija, a s njom Hrvatska ima pozitivan omjer. Tradicija u tim utakmicama može biti jako važna. Primjerice, ja se sjećam kako sam kao igrač Veleža uvijek bio loše volje, odnosno osjećaja da ću izgubit' kad sam išao u Skopje. Ne znam zašto, ali Vardar mi nije odgovarao ni u kojem slučaju, makar nije Vardar u to vrijeme bio neka ekipa koja bi za Velež predstavljala neki bauk. Znači ta tradicija može utjecati, ako su momčadi izjednačene.

Vidite li neku treću reprezentaciju koja bi mogla zaprijetiti Hrvatskoj u skupini H i izgurati je ponovno u dokvalifikacije?

Pa tu su još Bugarska i Norveška, ali ne vidim da bi i jedni i drugi mogli napravit' neko iznenađenje u cijelim kvalifikacijama. Da se igra jedna utakmica onda je to drugo. Bugarska više ni je ni sjena one nekadašnje reprezentacije, a sa Skandinavcima nikad ne znaš. Mogu svakoj reprezentaciji napraviti problem, a isto tako mogu podbaciti protiv bilo koga. Ali kad pogledaš kvalitetu, ipak je Hrvatska tu jača.

Prije borbe za EURO, očekuje nas vjerojatno najveći mogući nogometni spektakl - Svjetsko prvenstvo u zemlji nogometa. Putujete li u Brazil?

Nisam još ništa planirao s obzirom da nisam našao angažman pa ću vidjeti kako će se situacija razvijati. Ako nađem posao do početka ljeta onda ću otići i na SP, a ako ne, onda ostajem.

Hrvatsku za nekoliko dana očekuje prva pripremna utakmica, ali atmosfera oko reprezentacije opet nije idealna. Gazda hrvatskog nogometa Zdravko Mamić napao je izbornika Niku Kovača zbog nepozivanja igrača Dinama u reprezentaciju, bilo je tu svakakvih kritika proteklih dana.

Pa vidio sam da je Mamić rekao i za Bobana da mu je Dinamo dao puno kao klub, a on se, s druge strane, nije vratio u Hrvatsku i pomogao ne samo Dinamu, nego općenito hrvatskom nogometu, pa da je tako najlakše popovati iz inozemstva i takve stvari.

Ma gledajte, Mamić je takav čovjek. Iskren da budem, on reagira na prvu i onda kaže nešto što svi dočekaju na nož i naprave bauk. Svi smo mi osjetljivi. On bi kao predsjednik Dinama htio da za Hrvatsku igra svih 11 igrača Dinama! Pa to je sasvim ljudski i normalno.

Ali, izbornik je taj koji određuje sastav, koji pravi koncepciju igre i svega. I ako je izbornik odlučio da nema ni jednog igrača Dinama, to ne znači da ih neće bit' za mjesec, dva dana. Oni u Dinamu trebaju pobošljati igru svojih igrača i onda će ih izbornik morati pozvati.

Što mislite, zaslužuje li Halilović poziv u reprezentaciju već za ovo Svjetsko prvenstvo?

Sada smo došli do apsurdne situacije da najrazvikaniji hrvatski talent nije više ni u jednoj reprezentaciji, nije pozvan niti u mladu.

Pa šteta je da se sve lomi preko leđa tako jednog mladog igrača. Takvih svađa ne smije biti, igraču treba dati priliku da se razvija, a Hailoviću svakako treba dati prostor, ili u mladoj ili u prvoj reprezentacji.

Je li dobro da se uoči ovako velikog natjecanja stvara takav pritisak na izbornika?
Ma ja mislim da je Niko prečvrst i da je sve to pročitao jedno jutro, a popodne već zaboravio. Neće takve stvari ostaviti utjecaja na Niku, on zna što treba raditi i drži svoju liniju. On je jedan njemački karakter i mislim da ispred svega stavlja razum, a emocije u drugi plan.