Baka Slišković o 'velikoj grešci' uoči odlaska na Island: 'Ovo je improvizacija!'

Baka Slišković, Igor Štimac, HNS, kritika, Baka Slišković, Island, SP Brazil, Hrvatska, hrvatska-island, Baka Slišković, komentar, Baka Slišković, Hajduk, stanko poklepović, Baka Slišković, komentar, SP u Brazilu, Brazil-Hrvatska, Blaž Slišković, Hajduk, baka, Baka Slišković, Blaž Slišković, blaž  slišković baka, interview, blaž baka slišković, južna koreja, izbornik, NK Široki Brijeg, Blaž Slišković, Slaven Musa, Dinamo, blaž  slišković baka, Baka Slišković
Posljednji put kad smo razgovarali, Hrvatska još nije znala protivnika u dokvalifikacijama. Kakav je sada vaš osjećaj, idemo li na SP?
Pa jasno je da je Island jedna reprezentacija koju bismo morali proći u dvije utakmice, s obzirom na razliku u renomeu i kvaliteti. Daleko smo ispred Islanđana u nogometu, ali kvalifikacije su ponekad čudne. Posljednji rezultati reprezentacije, barem meni, ne ulijevaju toliku sigurnost da sad mogu reći da Hrvatska sto posto prolazi. Ali treba reći da nismo ni zaslužili otići na Svjetsko prvenstvo ako nismo sposobni eliminirati Islanđane.

Kakva je vaša prognoza za ovu prvu utakmicu u petak u Reykjavíku?
Treba biti jako oprezan prije te prve utakmice. Mislim da će se stvoriti jedan veliki pritisak na našu reprezentaciju jer Island prvi put u povijesti ima priliku otići na SP i to će kod njih sigurno stvoriti jednu veliku euforiju. Na svu sreću, na Islandu nas ne očekuje 40.000 navijača, nego puno manji broj zbog ograničenog kapaciteta stadiona. Jedino što me brine je, ne daj Bože, da Islanđani dobro otvore utakmicu, da dobiju krila i završe utakmicu nekim dobrim rezultatom. Znate, to bi bio veliki pritisak za nas u revanšu. Zato sam i bio mišljenja da je nakon odlaska Štimca najidealnije rješenje za ove dvije utakmice - Ćiro Blažević.

Kako to mislite?
Pa mislim da je Ćiro maher i majstor za tako značajne utakmice, zna motivirati, zna napraviti atmosferu, a opet smiriti strasti, spustiti, ono što se kaže, loptu na zemlju. Dok se eventualno kod mladog izbornika kao što je Kovač može desiti da sve to nekako prođe mimo njega. Nadam se da neće, nadam se da će Niko znati sve to dobro sagledati, napraviti dobru atmosferu i reprezentativce znati držati na jednom visokom nivou što se tiče i agresivnosti i odnosa prema utakmici. Ove dvije utakmice su kao jedno malo natjecanje i tu treba ekipu držati na jednom visokom naboju, a tu je Ćiro najjači. To mu nitko ne može osporiti. Možda i da ima Niku pored sebe, ako je Niko perspektiva nogometnog saveza, odnosno netko za budućnost, pa da i on osjeti kako to Ćiro radi, da skuplja iskustvo. Sigurno je da Kovač nema to iskustvo koje ima Ćiro nakon 40 godina rada u trenerskom pozivu.

Sumnjate li u Kovača?
Ne, ali pokušavam stvari vidjeti objektivno. Nadam se da će i ovo biti kvalitetno, ali mislim da su ovo dvije jako značajne utakmice za nogomet u Hrvatskoj da bi se to smjelo, pod navodnicima, prepustiti nekoj improvizaciji. Jer ovo je po mom mišljenju bila improvizacija! Ajmo nekoga tko već vodi mladu reprezentaciju staviti na mjesto izbornika A tima. Velika je razlika kad vodite mladu reprezentaciju i ti mladi igrači u Niki Kovaču vide autoritet, vide legendu, velikog nogometaša, ali pitanje je hoće li tako biti i u A reprezentaciji. Ako me razumijete. Do jučer je igrao zajedno s tim nekim igračima. Svakako razumijem da je Niko bio kapetan, da je bio vođa naše reprezentacije, da je bio motivator, da je to njemački mentalitet. Ali hoće li ga svi ti igrači prihvatiti kao osobu za koju treba ginuti na terenu i može li on to prenijeti na igrače? Ćiro bi to sigurno znao prenijeti. Sve je to jedan veliki upitnik, ali nadam se i vjerujem da Niko to može i da će odraditi kvalitetno taj posao, zbog svih nas koji želimo vidjeti Hrvatsku na SP-u.

Plašite li se vremenskih uvjeta i ovih priča o 'oluji svih oluja', o odgodi utakmice koja nikako ne bi odgovarala Hrvatskoj?
Ne bojim se toliko tih uvjeta, iako nama sigurno ne odgovaraju. Ali ne može to biti presudno. I ako bude težak teren, mislim da su svi naši igrači već igrali takve utakmice. Kakav teren bude nama, bit će i njima, dobro je to Niko rekao. Pa ni oni ne igraju na Islandu, svi uglavnom igraju vani, u Engleskoj i po Europi.

sportski.net.hr