Asmir Begović: Postupak Prosinečkog vrijeđa i mene i reprezentaciju!

Asmir Begović: Postupak Prosinečkog vrijeđa i mene i reprezentaciju!
...utakmice protiv Austrije i Sjeverne Irske, a najviše bure je izazvalo nepozivanje standardnog golmana "Zmajeva" Asmira Begovića.

Prosinečki je rekao da mora postojati neki red i da Asmir bira utakmice koje će igrati, a sada se na svom Facebook profilu oglasio i golman Bournemoutha.

"Iako bih želio izbjeći bilo kakvu komunikaciju preko medija jer to nije način na koji se stvari trebaju riješavati, osjećam potrebu da se obratim navijačima nakon svega što je rečeno u vezi mog nepozivanja u reprezentaciju, napisao je Begović na svom facebook profilu.

Dodao je kako je ovo za njega bio jedan od najtežih dana u profesionalnoj karijeri jer se nije nadao da će nakon deset godina u reprezentaciji netko, kako navodfi, izbrisati njegovo ime bez da ga je barem nazvao ili posjetio i osobno objasnio o čemu se i kakvom problemu radi.

-Mislim da nakon toliko vremena i posvećenosti reprezentaciji nisam zaslužio takav odnos. Bukvalno sam danas izašao s treninga i preko poruka i novinskih tekstova saznao da ovaj put nisam na popisu reprezentacije i iskreno mislim da je to nedopustivo i da vrijeđa ne samo mene nego instituciju reprezentacije.

Prvo i najvažnije što želim reći je da ja ne biram utakmice i nikada to ne bih radio. U reprezentaciji sam odigrao 61 utakmicu, a 19 ih je bilo prijateljskih i to na različitim kontinentima. 11 puta sam utakmice počinjao s klupe i pošteno se svojim napornim radom borio za svoje mjesto na golu. Uvijek sam poštovao suigrače i trenere i instituciju izbornika i njegove odluke i poštujem i sada. Za BiH sam uvijek igrao srcem i bez kompromisa i kalkulacija.

Dva puta sam od izbornika tražio poštedu. Prvi put zbog povrede koju sam vukao od sijačnja, a Nogometnom savezu, izborniku i našem medicinskom timu sam poslao kompletnu medicinsku dokumentaciju. S dopuštenjem izbornika sam propustio okupljanje kako bi se za vrijeme pauze što bolje oporavio. Drugi put mi se dogodio privatni problem; kao bivšeg igrača i čovjeka sam izbornika zamolio da me poštedi utakmica. Nisam zahtijevao, nisam tražio, nisam uvjetovao, samo sam zamolio i izbornik mi je u kratkom razgovoru dao dopuštenje. Da nije, prihvatio bih to i došao na okupljanje.

U tri mjeseca koja su uslijedila nitko me od trenera ili predstavnika saveza nije nazvao ili rekao da postoji bilo kakav problem jer da jeste ja bih ga barem pokušao riješiti. Slažem se da u reprezentaciji treba postojati hijerarhija i red, ali ja sam tu hijerarhiju u ovom slučaju poštovao i nisam zaslužio da me se prikazuje kao nekoga tko izbjegava utakmice.

Isto tako nije istina da je izbornik sa mnom o tome razgovarao; od kada je Prosinečki izbornik osim kada sam ja zvao da zamolim za poštedu nije me zvao, posjećivao ili kontatirao na bilo koji način. Što više, više puta sam zvao izbornika da se čujemo ili vidimo smatrajući da je to normalan odnos ali nisam dobijao nikakav odgovor.

Na kraju, ja ne igram za izbornike ni za Savez ni za bilo koje individualce ili nečije privatne interese. Ja sam uvijek igrao i opet ću igrati za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu i to mi niko ne može oduzeti.

Ovo je moj stav i jedini komentar na ovu temu u ovom trenutku i ne želim se upuštati u daljnju raspravu i kvariti atmosferu prije važnih utakmica koje dolaze.

Ekipi želim puno sreće i sve najbolje u utakmicama protiv Sjeverne Irske i Austrije, za njih ću navijati svim srcem", napisao je Begović na svom Facebook profilu.