Argentinci u dresu HNK Čapljina

HNK Čapljina, HNK Čapljina, HNK Čapljina

...federalnog prvoligaša HNK Čapljina, koji je u svoje redove na početku ove sezone doveo čak petoricu argentinaca. Nikada se u Čapljini, a ni šire,  ni u jednom športu  nije dogodilo da odjednom, tj. zajedno,  dođe čak pet stranaca.

Stoga su argentinci u Čapljini skoro prava senzacija jer se mnogi čapljinci i ljubitelji nogometa pitaju otkuda nogometaši iz  velike i nogometno moćne argentine u jednoj „maloj“ Čapljini.

Uz „čiste“ argentince Santiaga Ojolia, Fabiana Coroneila i Pabla Rodrigeza u Čapljinu su stigla i dvojica argentinaca hrvatskih korijena, Dalibor Vladusic i Geronimo Viscovich. Svi su oni atrakcija na ovom području i odlučni su da sa HNK Čapljina izbore što bolje rezultat u 1. Federalnoj ligi. Neki od njih, prije svega Geronimo Viscovich, ide korak naprijed pa tvrdi da bi Čapljina mogla ući i u Premijer ligu.

Posjet obitelji iz daleke Argentine
Da u Čapljini ovih dana bude pravo argentinsko ozračje pobrinuli su se Geronimovi roditelji,  djed i rodbina, koji su došli iz daleke Argentine kako bi vidjeli gdje im se skrasio sin i unuk  sa svojim kolegama nogometašima. Da stvar bude još zanimljivija obitelj Viscovich vuče korijene sa otoka Hvara, pa je ovo bila prigoda da se dođe na mjesto odakle je sve i krenulo.

„ Baš sam bio na mjestu odakle je u daleku Argentinu još davno otišao moj djed. Bilo je zaista emotivno i prosto nam je uzavrela krv kada smo po prvi puta u životu došli tamo odakle potičemo. Krv ipak nije voda “ - govori nam Geronimov djed Juan Higinio Viscovich, a nadopunjuju ga i ostali članovi ove obitelji koji su uspjeli obići Čapljinu.

„ Ovo je zaista lijep i miran gradić o kojem do sada nismo ništa ni znali. No, kada nam je Geronimo javio da je došao u Čapljinu onda smo danima surfali po internetu da vidimo gdje uopće Čapljina i Hercegovina. Sada ćemo svim argentincima govoriti kako je ovdje lijepo pa možete očekivati i masovniju posjetu iz Argentine. “ -  poručuje Geronimov otac Nelkys Adrian Viscovich, dok sve potvrđuje i njegova supruga Rosana.

Oduševljenje onim što je vidio nije krio ni Geronimov stric Gustavo, koji je uvjeren da će njihov Geronimo i drugi argentinci ostaviti dubok trag u Čapljini. Od svih igrača jedino Geronimo govori hrvatski, jer je prije dolaska u Čapljinu dvije godine igrao u Biogradu na moru.

„Čuli smo i pratili zbivanja oko ratova u Hrvatskoj i BIH i jako smo tužni zbog stradanja Hrvata na ovom području. “ - ističu skoro u glas argentinci koji su se zahvalili klubu HNK Čapljina i općini Čapljina na gostoprimstvu  i svemu što su učinili za njihovu djecu.

Idemo na premijer ligu – poručuju Argentinci
I sama argentinska petorka je istaknula kako su odlično primljeni u klubu i kako će dati svoj maksimum u želji da se izbori sam vrh.

„ Imali smo taj čudni kiks u prvom kolu u Velikoj Kladuši ali smo se brzo dignuli protiv Iskre i nadam se kako je ovo početak našeg uzleta ka vrhu. “ - odlučan je Geronimo, koji je za sada i prevoditelj svojim kolegama na službi u Čapljini.

“ Argentinci imaju tu eksplozivnost i brzinu u igri  od noge do noge, a hercegovci maju tu čvrstoću i izdržljivost u igri. Mislim da je to odlična ili, bolje rečeno, dobitna kombinacija. „ – istaknuo je Jadranko Vladusic, menadžer argentinskih igrača u Čapljini te još u šali  dodao „ Napokon smo dočekali da u BIH sada ima više argentinskih negoli brazilskih nogometaša.  Uz petorku u Čapljini  dvojica su još u Olimpiku, a  naš Varea se odlično snašao u Širkom Brijegu. “

A sad malo o ne-nogometnim temama
Boravak u Čapljini uspjeli smo iskoristiti pa sa argentincma porazgovarati  i o drugim (ne)nogometnim stvarima. Kao prvo je bilo pitanje kakav je osjećaj i kakav bi rezultat željeli kada se susretnu Argentina i Hrvatska.

„ Uh, to je pola-pola. Ma najbolje bi bilo 0:0 i svi smo mirni “ - raspoloženi su bili članovi obitelji Vischovic, zbog  tih hrvatskih korijena.

„ Ma kada bilo što igramo sa brazilcima, pa bile to i balote ili nešto sasvim nebitno, rivalstvo je neopisivo žestoko. “ - komentar je vječitog  rivalstva Argentine i Brazila.

Komentar na nedavno Svjetsko prvenstvo
„ Na nedavnom svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj republici imali smo dva razočarenja. Prvo zbog  ranog ispadanja Argentine, a drugo, zbog ne igranja hrvatske reprezentacije kojoj je tamo svakako bilo i mjesto. No, takav je nogomet. Svi  smo pratili onu jaku hrvatsku reprezentaciju iz Francuske 1998.godine kada su briljirali Šuker, Boban, Prosinečki, koji je za hrvate u Argentini pravi kralj. Pogreška je bio Maradona kao argentinski izbornik jer u tom poslu nema iskustva. On je kao igrač bio pravi majstor, ali mu to nije dovoljno da bude izbornik. “ - neki su od stavova argetinaca na temu argentinskog i hrvatskog nogometa.

Razlike u ishrani: da ili ne ?
Kad je u pitanju hrana simpatični argetinci kažu kako se kod njih dosta jede, ali kako im kvaliteta života nje baš na visokoj razini. Neobično im je što se u Čapljini, primjerice, krumpir u jelu miješa sa drugim sastojcima.  Kod njih se jede sve odvojeno, a posebno su  ponosni na njihovo kvalitetno „kravlje meso“ koje se konzumira u velikim količinama.

S djevojkama održavaju vezu preko Facebooka
Mlad argentinski nogometaši su nam rekli kako „satima preko Facebooka '' održavaju vezu sa djevojkama u Argentini.  Na naš upit što je sa čapljinkama i hercegovkama stigao je odgovor „Još ništa.“

I Čapljinci će putovati u Argentinu na utakmice
Na  naš prijedlog na kraju je pao načelni dogovor da se upriliči meč između Čapljine i nekog argentinskog kluba. Prva tekma u Argentini , a  uzvrat u Čapljini. Samo treba pronaći sponzore „za dalek put“ do Argentine i eto nam dobrih nogometnih predstava.

Frano Matić i Zdravko Jakiša/čaportal