Apel Dinamovih igrača: Prešli su sve granice, ne želimo ovakve navijače na stadionu!

GNK Dinamo-RNK Split 0:0 (2:4)
GNK Dinamo-RNK Split 0:0 (2:4)
Vrijeđali su, već uobičajeno, članove Uprave i njihove obitelji, vrijeđali su igrače, poglavito kapetana Milana Badelja, prenosi slobodna dalmacija.

Već dugo su igrači trpili takvo ponašanje s tribina, nakon nedavnih sličnih scena u Gabeli odlučili su šutjeti, nadajući se da će ipak netko nešto poduzeti, da će se, nekim čudom, problemi riješiti.

Međutim, u Faru, na utakmici s Helsingborgom, kap je prelila čašu. Igrači su dugo razmišljali što učiniti, što poduzeti, na kraju su odlučili zajednički odgovoriti onima koji ih stalno vrijeđaju.

"Ponašanje huligana kojemu smo opet svjedočili tijekom utakmice Dinama prelazi sve granice sportskog, pa i ljudskog ponašanja. Uvrede koje smo tijekom cijele utakmice slušali, a koje nemaju veze sa sportom, rezultatom ili načinom igre, su uistinu gnusne. Također, uvrede na nacionalnoj i(li) rasnoj osnovi prema bilo kojem našem suigraču su nedopustive na jednom civiliziranom sportskom događaju. Ovim putem tražimo od mjerodavnih institucija da javno osude spomenute uvrede, jer ignoriranjem takvog ponašanja cijelo naše društvo prešutno odobrava nastavak primitivnog ponašanja koje je za svaku javnu osudu, pa i odgovarajuće sankcioniranje.

Svlačionica je kao obitelj i uvreda jednom od nas uvreda je svima nama. Navijač koji svake godine kupi godišnju ulaznicu i novi dres ima pravo zviždati ako nije zadovoljan igrom, no gnusne uvrede kakve mi doživljavamo od strane grupice huligana, od kojih nitko nema ni dres Dinama ni neko drugo obilježje kluba, zaista prelaze svaku granicu. Naravno da pravi navijači nikada ne bi tako vrijeđali igrače kluba koji vole i koji im je svetinja. Izražavanje nezadovoljstva igrom ili zalaganjem je potpuno normalno, ali ovo što se nama događa zaista nema veze sa sportom.

Kako je moguće da desetak ljudi tijekom cijele utakmice odvratnim uvredama na osobni račun vrijeđa igrače i nakon toga, iako vrlo lako uočeni i prepoznati, mirno odu kući te se vrate sljedeći vikend i sve krene ispočetka? Na nedavnoj utakmici Liverpoola i Manchester Uniteda jedan je gledatelj imao rasistički ispad te je uhićen i vjerojatno više nikad neće moći doći na stadion. Logično je zapitati se - zašto tako nije kod nas?

Ne želimo takve ljude na našim utakmicama! Ne želimo da nas slijede preko pola Europe da bi izvikivali ovako sramotne uvrede. Dinamo kao klub te grad Zagreb i država koju predstavljamo su nešto puno više od svih nas i ne zaslužuju da se njihovo ime blati ovakvim ponašanjem. To nisu navijači i apeliramo da ih se u medijima tako ne naziva.

Neka se maknu od Dinama, neka se maknu što dalje od sportskih arena jer takvi jesu i uvijek će biti oštri kamen u cipeli svih nas koji se borimo za poštenu igru i što bolje rezultate, kao i onima koji sport prate zbog sporta i koji se tuguju ili raduju zbog rezultata kluba koji istinski vole.", stoji u priopćenju igrača Dinama.