Apel BBB-a: 'Pozivamo sve naše članove da na sve načine pomognu Torcidi'

BBB
Torcida je najavila kako neće kupovati vaučere za gostujuću tribinu, već pozivaju sve navijače "bijelih" da u što većem broju popune "obične" tribine, a u tome im namjeravaju pomoći i ljuti rivali Bad Blue Boysi. To nam je potvrdio i Tomislav Glušić, jedan od istaknutih članova BBB-a.

- Pozivam sve naše članove da na sve moguće načine pomognu Torcidi u ulasku na stadion - rekao nam je Glušić.

Jedan od tih načina je kupnja ulaznica za Torcidu, jer moguće je da navijačima sa splitskim ili nekim drugim dalmatinskim prebivalištem to bude onemogućeno. Međutim, to automatski povlači i izravan doticaj torcidaša i "boysa". Premda su se dvije skupine očito ujedinile u borbi protiv HNS-a, uvijek su mogući pojedinačni incidenti. Glušić uvjerava kako do sukoba može doći jedino ako "policija ne obavi svoj posao".

- Molimo sve naše članove da se suzdrže od odgovora na policijske provokacije, kojima je cilj prikazati navijače kao vinovnike nereda. Za sve veće nerede koji su se dogodili na stadionima kriva je policija, odnosno loša i kriva procjena osiguranja. I u nedjelju do incidenata može doći samo ako ih izazove policija.

Za očekivati je kako će se Torcida bez obilježja grupirati na zapadnoj ili istočnoj tribini (pojedinci na internetskim forumima najavljuju kako će to biti "zapad"). Nakon toga će ih vjerojatno okružiti redari koji bi, barem na tribinama, trebali spriječiti izravan doticaj domaćih i gostujućih navijača. Otkako je na snazi HNS-ova odluka o vaučerima, slične su se situacije mogle vidjeti, recimo, na gostovanju Dinama protiv Splita u Parku mladeži. BBB su se tada smjestili na rubu istočne tribine i ubrzo je uz njih stao kordon redara. No, jasno je kako je ta utakmica bila sigurnosno neusporedivo manje zahtjevna od najvećega hrvatskoga derbija.

Upravo je tim susretom u Parku mladeži počela suradnja Torcide i BBB-a, splitski su navijači kupovali ulaznice za svoje ljute rivale. Već sutradan Zagrepčani su im se odužili, kupujući umjesto njih karte za Hajdukovu utakmicu s Hrvatskim dragovoljcem u Kranjčevićevoj. U međuvremenu su na svim susretima HNL-a gostujuće tribine zjapile prazne, a veće ili manje skupine gostujućih navijača smjestile bi se među domaćim gledateljima, ignorirajući vaučere.

Sada se očekuje kulminacija navijačke suradnje, u svakom slučaju je lijepo vidjeti da navijačke skupine međusobno ne ratuju, već pomažu jedna drugoj. Ma koja god svrha toga bila. I ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedavno je izjavio kako "vaučeri daju rezultate, jer navijači surađuju".

Glušić ističe kako se u javnost stalno potenciraju problemi s navijačima, dok se "zatvaraju oči pred pokradenim milijunima".

- Zar je stvarno glavni problem hrvatskog nogometa povik "za dom spremni"? Digla se hajka na navijače, benigni problemi se nameću kao ključni. Sami dajemo povoda UEFA-i i FIFA-i da nas kažnjava, kad sami sebe pljujemo onda i oni kažu "zašto ih ne bismo kaznili".

Istaknuti član Bad Blue Boysa dodaje kako navijači iz revolta rade ono što im se zabranjuje.

- Što se više potencira pitanje, bengalki, navijači će ih više paliti. Što se više govori o sloganu "za dom spremni", to će se više vikati. Zakon se provodi samo kad je riječ o navijačima, sve drugo se zanemaruje. Utakmice HNL-a igraju se protupravno, klubovi ne ispunavaju uvjete, nigdje osim u Maksimiru nema brojača, a to nitko ne spominje - zaključuje Glušić.

sportske.jutarnji.hr