Ante Vidačak: Grad Mostar koči Zrinjski

HŠK Zrinjski
Prošlo je šest mjeseci otkako je Ante Vidačak sjeo u predsjedničku fotelju HŠK Zrinjski, a kako je ovo vrijeme pred start nove sezone idealna prilika za razgovor našu posjetu nogometašima Zrinjskog na Kupresu iskoristili smo i za razgovor sa predsjednikom.

 "Na mjesto predsjednika kluba došao sam prije pola godine, a inače sam tu dvije godine kao član Upravnog odbora. Otkako sam došao pokušavam sa svojim kolegama iz uprave staviti Zrinjski na zdrave noge. Tražit ću da se sredstva troše onoliko koliko se ima, bez da se zadužuje kako je to bio običaj nekada ranije. Takvo nešto nam stvara poteškoće i dan danas, a kako i sami znate bez novca je nemoguće funkcionirati. U organizacijskom smislu uvodimo neke novine, u financijskom dijelu trošit ćemo onoliko koliko imamo bez zaduživanja i stvaramo jedan Zrinjski koji će se samofinancirati. To znači da ćemo stvarati igrače koji će uz pomoć starijih kolega stasati da bi ih poslije mogli plasirati na tržište. Sve drugo je utopija i u ovom trenutku Zrinjski raspolaže sa sredstvima od nepunih 500.000 km, a za normalno funkcioniranje kluba potrebno je najmanje 2.000.000 km. Do te svote jedino je moguće doći prodajom igrača".

Kakva je situacija sa trenutnim sponzorima?

"Vrijeme je takvo kakvo jeste, recesija je pogodila cijeli svijet pa tako i nas ovdje. Sponzori su umanjili davanja, recimo sam grad Mostar umanjio je davanja sa nekadašnjih 15.000 km, na sadašnjih 7.000 km što je krajnje nekorektno prema HŠK Zrinjski , jer Zrinjski predstavlja grad Mostar. Posebno boli ta činjenica znajući da grad Banjaluka Borcu daje mjesečno 100.000 km. Dobro ste čuli Borac dobiva mjesečno 100.000 km od grada, a mi za cijelu godinu jedva 90.000 km i to je sramotno i od Gradskog vijeća i od gradonačelnika. Zaista neshvatljivo i još kada nadodam da smo od grada tražili neke administrativne stvari da riješimo, a to se odnosi na pomoćno igralište i nekorektno je da od gradske administracije čekamo papire samo za promjenu trave već više od 18 mjeseci".

Kako čujemo stanje sa županijom je još gore?

"Što reći za županiju kada su nam prošle godine dali negdje oko 20.000 km, a ove godine su najavili da će taj iznos neznatno povećati dok jedna ZHŽ koja je znatno manja od naše dala 120.000 km za NK Široki Brijeg. Znači da nemamo neku potporu šire lokalne zajednice i onda možete zamisliti kako je teško nastaviti voditi jedan veliki klub".

Kakvo je stanje sa velikim tvrtkama u gradu?

"Ono što još moram istaći jeste da nam je HT Mostar drastično smanjio davanja i to sada iznosi oko 50.000 km godišnje. Od toga iznosa 10.000 km je računa za njihove usluge tako da oni praktički u klub unose 40.000 km godišnje ili nešto malo više od 3000 km mjesečno što je i više nego sramotno. Banke koje rade u gradu kao i osiguravajuće kuće koji žive u ovom gradu ne daju ništa klubu koji egzistira u gradu iz koga oni izvlače novac. Trenutno su ostale samo dvije velike tvrtke koje nas pomažu i to su Aluminij i EP HZ HB, sve ostalo je minorno. Za ostali novac se borimo i pokušavamo u klub privući nove ljude koji će unijeti novac neophodan za egzistenciju. Kao što sam već rekao naš cilj je stvarati igrače i od njihove prodaje živjeti".

Kada smo već kod sponzora činjenica je da je grad pun tržnih centara koji ne ulažu ništa u sport, ne samo u nogomet nego u niti jedan klub. Poznato je da su u jednom drugom gradu  zaprijetili da će pozvati na bojkot tih centara ukoliko ne počnu pomagati lokalnu zajednicu i sport u njoj. Ima li sličnih razmišljanja u Zrinjskom?

"Nažalost to je istina i mi smo u ozbiljnim razmišljanjima da pozovemo građane na bojkot ne samo tih  tržnih centara nego i nekih osiguravajućih kuća i banaka. Ja sam već više puta iznio da nam je u planu da Zrinjski bude klub cijele regije i u tu svrhu smo u Upravni odbor doveli neke ljude iz regije. Pokušavamo i da pojačamo igrački kadar igračima iz Livna, Čapljine i svih gradova iz naše regije. Nažalost  od klubova u okruženju ugasili su se mnogi, a i oni koji egzistiraju na tankim su granama tako da je skoro nemoguće pronaći nogometaše u okruženju koji bi mogli pojačati Zrinjski. MI ni u Mostaru nemamo igrališta za treniranje i da se mučimo na razne načine i najčešće koristimo igralište u Ortiješu koje je u jako lošem stanju. Mi pokušavamo postaviti umjetnu travu na naše pomoćno igralište, ali u ovom trenutku grad je taj koji koči taj projekt".

Ne znajući za taj podatak u  javnosti prevladava  mišljenje da je razlog nedostavljanju umjetne trave  u klubu, a ne nekamo drugo?

"Otvoreno kažem da mi 18 mjeseci čekamo papire od grada. Mi toliko čekamo samo odluku o promjeni trave i ne tražimo nikakvu građevinsku dozvolu nego samo suglasnost  za promjenu trave. To nije građevinska dozvola da se treba čekati odluka vijećnika, a uz to nam dva puta gube dokumentaciju i mislim da o tome više ne treba govoriti".

Aktualni trenutak Zrinjskog govori da je klub napustio veliki broj igrača, a kako vidimo trenutno ih je samo par došlo kao pojačanja. Kakvo je Vaše mišljenje što možemo očekivati u sezoni koja dolazi?

"Zrinjski su oduvijek napuštali nogometaši, a i sami znate da je prije dvije godine klub napustili devet ponajboljih nogometaša, lani pet, a ove godine praktički desetorica. Mi sada moramo voditi računa da nam igrači ne odu bez oštete. Recimo našem Šunjiću slijedeće godine izlazi ugovor i ne smijemo dozvoliti da bude slobodan igrač i ode bez oštete klubu. Mi ćemo pokušati pronaći način da nam se to ne događa, i prodajom svojih igrača praktički omogućiti klubu da funkcionira. Već sam napomenuo da imamo na raspolaganju 500.000 km, a praktički blizu toj cifri nas košta samo omladinska škola, a gdje su putovanja, ugovori i sve ostalo što ide uz klub. Mi nastojimo Zrinjski staviti na zdrave noge i nažalost mi i danas imamo starih dugova iz proteklih godina i ti nas dugovi itekako koštaju. Na to se plaćaju i kamate i zaista je nemoguće u tako kratkom roku dovesti klub u normalno funkcioniranje , ali sam uvjeren da ćemo mi napraviti klub koji će se sam financirati".

Navijače trenutno najviše zanima da li će biti pojačanja? Ne moramo o konkretnim imenima, ali da li možemo očekivati neke afirmirane igrače u dresu Zrinjskog?

"Prijelazni rok traje do 31.07. i mi smo svakodnevno u potrazi za novim igračima. Napravili smo na početku priprema i selekciju od nogometaša iz okruženja i Hrvatske, ali provjerom smo uvidjeli da to nije materijal za Zrinjski. Mi danas ne smijemo gomilati igrače koji nam nisu potrebni, jer za to jednostavno nemamo novaca. Pokušat ćemo se dovesti u stanje da imamo petnaestak prekaljenih igrača, a ostatak će biti naši igrači iz omladinske škole. Ti momci iz omladinske škole treba da se kale i da sutra imamo od njih svoje gotove nogometaše. Naš cilj je da sutra imamo nove Aničića i Šunjića".

Nakon godina rada tek u posljednje dvije se vidi dobar rad omladinske škole. Ta škola je izbacila Anićića, Šunjića, a evo i sada imamo nekoliko momaka iz omladinske škole tu na pripremama?

"Vi se ne morate plašiti za budućnost kluba. Sjetite se utakmice sa Slovanom i ako pogledate taj sastav vidjet ćete da su u prvoj postavi polovica njih iz omladinske škole. To nam je cilj i za ubuduće iako mi razgovaramo sa ozbiljnim igračima, ali svi oni čekaju angažman vani . Ja ne bih sada o imenima jer svi oni imaju ugovore sa svojim klubovima do 01.07. i njih je nemoguće uključiti u tim za ove naše prve utakmice. Oni su  dalje sa nama u razgovoru i nama na dispoziciji,  a mi ćemo sa sigurnošću tražiti igrače do kraja prijelaznog roka. Nećemo po svaku cijenu dovoditi neke igrače jer opet spominjem da je moto kluba stvaranje svojih nogometaša. To je naše bogatstvo i naša zadaća te je u ovom trenutku nemoguće praviti klub samo kupovinom igrača. Još ću na kraju opet ponoviti da su vrata kluba svima otvorena koji u klub mogu donijeti 20-30.000 km".

Eto za kraj pozovite potencijalne nove ljude u Zrinjski

"Naravno po tko zna koji puta pozivam sve te ljude koji su spremni pomoći da dođu i vrata su im otvorena. Mi stvaramo jedan novi i veliki samoodrživi Zrinjski, i sve ostalo je neka utopija. Uzimanje kredita i zaduživanje kluba naša je prošlost, jer zaduživanje ne vodi nikamo".

  www.zrinjski.info