ANALIZA Završen jesenski dio Premijer futsal lige BiH

Premijer futsal liga BiH

Proteklog vikenda završen je i jesenski dio Premijer futsal lige Bosne i Hercegovine. Malonogometaši su odigrali devet kola, što je pola puta do doigravanja za naslov prvaka. Aktualni prvak Mostar Stari Grad ponovno je osvojio jesenski naslov prvaka, a u stopu ga prate Centar i Salines. Analizirali smo sve klubove Premijer futsal lige Bosne i Hercegovine. Krenimo redom.

Mostar Stari Grad Staklorad

Aktualni prvak sezonu je završio na prvom mjestu. Poznavatelji prilika u bh futsalu rekli bi očekivano. No, ruku na srce, nije to ona igra i momčad iz proteklih sezona. Istrošili su se Mostarci u Europi i trebalo je držati konce na oba kolosijeka. Veliku nesreću imali su Mostarci na početku sezone, kada su se dvije važne karike na koje su ozbiljno računali ozlijedile. Radi se o Brazilcu De Souzi, te Kristijanu Pantiću koji je stigao iz Brotnja kao veliko pojačanje. Pantić je završio na operaciji i ova sezona nažalost je izgubljena za njega. Prema informacijama do kojih smo došli Mostarce bi trebao napustiti i jedan od ključnih igrača Jovan Lazarević, koji ima ponudu iz inozemstva. Također kako Hercegovina.info doznaje, uprava Starog Grada ove zime će u "shopping", budući da Centar i Salines ozbiljno pušu za vratom.

Centar

Na drugom mjestu završio je Centar. Malo tko je očekivao ovakav rezultat Centra, budući da su krenuli jednim novim putem uz mlade snage. No, vizija, rad i kemija koju je u momčad donio legendarni Nijaz Mulahmetović donijela je Centru na kraju polusezone odlično drugo mjesto. Već duže vremena kruže priče kako je Centru bilo bitno polusezonu završiti na što višoj poziciji na tablici, te kako se u zimskoj stanci očekuje ulazak jednog značajnog sponzora u klub, koji bi Centru omogućio borbu za sami naslov. Što će biti od toga ostaje nam za vidjeti u narednim danima.

Salines

Momčad Salinesa u sezonu je ušla s velikim očekivanjima. Napadaju Tuzlaci duplu krunu. Najveće pojačanje stiglo je u liku Predraga Rajića koji je sjeo na klupu "Jarčeva". U klub su također stigli odlični igrači poput Kahvedžića, Ivankovića te Gruzijca Kakhabera. No, u klub je protekli dana stiglo još jedno pojačanje. Radi se o pojačanju u upravi gdje su Tuzlaci za savjetnika za sportsku politiku doveli Dženana Muminovića, dugogodišnjeg čelno čovjeka Centra. Što će taj dolazak Salinesu donijeti vidjet ćemo u ovo prijelaznom roku. U posljednjem kolu Salines je pregazio Stari Grad te pokaza da ozbiljno pretendira za naslov prvaka.

Brotnjo

Za Čitlučane realno četvrto mjesto. Nije to onaj Brotnjo iz prošle sezone. Zbog velikih promjena koje su doživjeli uoči nove sezone, brojnih odlazaka i dolazaka, nedostajalo je Brotnju uigranosti u igri. Pogodio je klub iz Čitluka dovođenjem Marina Sutona, koji je zajedno sa Zvonimirom Ćavarom nosio Brotnjo ove sezone. Brotnjo ima najefikasniji napad lige, postigli su čak 53 pogotka, no jednako tako i jednu od najlošijih obrana. U mreži Čitlučana završila je 41 lopta. Uzrok tome je sigurno odlazak dugogodišnjeg kapetana Kristijana Pantića koji je godinama bio stup obrane Brotnja. Hoće li Čitlučani dovoditi pojačanja da učvrste zid ispred Andrijana Dujmovića, ostaje nam za vidjeti.

Sloga

Pozitivno iznenađenje i osvježenje lige. Nalaze se na odličnom petom mjestu. Nošeni na krilima domaće publike, s njihovog parketa sve tri boda odnio je samo Mostar Stari Grad. U klub su doveli uoči sezone i veliko pojačanje Emira Milanovića jednog od najboljih igrača domaćeg prvenstva. No, Sloga muku muči na gostovanjima. Rijetko donose bodove sa strane. Trebat će momčadi iz Uskoplja malo više odvažnosti na gostovanjima, ako žele izboriti doigravanje za prvaka.

Kaskada

Momčad iz Gračanice za sada drži posljednju poziciju koja vodi u play-off. No, morat će uprava kluba poraditi na pojačanjima za narednu polusezonu. Napad Kaskade nije bio na baš visokoj razini. Zabili su igrači iz Gračanice svega 28 pogodaka. Vidi se nedostatak Emira Milanovića koji je "vukao" Kaskadu u protekloj sezoni.

Seljak Livno Bus

Veliku obljetnicu ovih dana slavi velikan domaćeg futsala Seljak iz Livna. No, Seljak je momčad koja je najviše pogođena odlascima uoči ove sezone. Nekolicina važnih igrača koji su nosili Seljak u protekloj sezoni otišli su u novoosnovanu MNK Hercegovinu u Široki Brijeg, dok je Anđel Čolak prešao u redove Brotnja. U klub je stigao Teklić koji se pokazao kao pun pogoda. No, treba uprava kluba uložiti maksimalan trud te angažirati nekoliko pojačanja ove zime kako se ne bi došli u opasnu zonu u slavljeničkoj godini.

HFC Zrinjski

Iako su svi govorili kako će Zrinjski u ovoj sezoni biti "kanta za napucavanje", momčad s Bijelog brijega sve je iznenadila. Mlada momčad predvođena Romanom Vahom oduševila je mnoge, naročito svojom borbom, voljom i htijenjem. Iskočio je mladi Luka Pehar koji će u budućnosti biti veliki igrač, bar u okvirima domaćeg prvenstva. Prema informacijama koje sm dobili u klub si se trebala vratiti i dva iskusna igrača. Radi se o Sariću i Drežnjaku, no to tek ostaje za vidjeti.

KMF Beli Anđeo

Rekli bi kako je momčad iz Popova Polja znatno bolja, i igra znatno bolji futsal, nego što pozicija na ljestvici to govori. Možda im raspored nije išao na ruku, te se sigurno očekuje kako će Beli Anđeo angažirati još neko pojačanje kako bi spasili Premijerligaški status. U klub je stigao Mirko Marinković, vrhunski igrač, koji sigurno može igrati i u znatno jačim ekipama. Jedan od igrača koji nam se uistinu svidio ovu polusezonu.

KMF Tango

Zbog čudnih događanja u futsal savezu RS Tango je dobio priliku da ove sezone igra Premijer ligi ako je prošle sezone napustio društvo najboljih. Rekli bismo Tango je najveće razočarenje sezone. Iako momčad na terenu predvodi iskusni Vučina Šćepanović, te je na vrata stigao Bahrudin Omerbegović, nije momčad iz Istočnog Sarajeva uspjela osvojiti više od skromna 4 boda. Ne, sumnjamo kako će i oni ovu zimu u kupovinu kako bi se spasili od ispadanja.

Parketi će mirovati narednih tridesetak dana, a prvenstvo se nastavlja već 18.01.2020.

Premijer futsal liga BiH