Ajmooooo: Legendarni Goca Jurić uspoređuje bjeličinu europsku generaciju i velika imena svog vremena

Goran Jurić, nogomet, Goran Jurić, Dinamo

Prvi se pamte, zauvijek. Prvi su posebni, nezaboravni, jednostavno jer su prvi. A Dinamu se taj prvi dogodio točno na jučerašnji dan prije sada već dalekih 21 godinu, piše Jutarnji list.

"Pazi, Maksimir gori, stadion rasprodan odavno, igrači pucaju od samopouzdanja, a ja im krenem govoriti da je Larsson baš zaj..., da je ovaj opasan, onaj još i više. I tako ponavljam više-manje sve što znaju, ali da im fokus ne pobjegne, kada me u jednome času prekine Mara: Šefe, nemojte se ljutiti, ali ‘ko su svi ti ljudi, ko’ je taj Larsson, kakvi bakrači. Dečko, ‘ajmo ih zgaziti!"

Urnebesno slavlje

Točno 68 minuta kasnije, u 21.48, Robert Prosinečki drugi je put ugurao loptu pored Jonathana Goulda, a rasprodani se Maksimir trese u transu. Legendarni maksimirski spiker Lovro Flanjak je uskliknuo: “Plavi dečki, ovo je naš Robert Prosinečki, a sada slavite Ligu prvaka...”. Na semaforu je stajalo Croatia 3, Celtic 0. A Dinamo je time nadoknadio 0-1 s Celtic Parka i ušao u legendu. S našim sugovornikom na čelu kao potpisnikom Dinamova europskog uspjeha.

"Slavlje je bilo urnebesno, ali to je tada doista bila strašna momčad, s velikim ‘jajima’", smije se i danas Zlatko Kranjčar, prvi među jednakima. Otada do danas, Dinamo je još šest puta zakoračio u elitu, no za razliku od kraja devedesetih, više nikada nije bio konkurentan. U posljednja četiri navrata, Modri su više bili ukras nego snaga. Sada, međutim, svi vjeruju da bi ova momčad, s Bjelicom na čelu, mogla biti na tragu one legendarne, koju je Cico u sljedećem sastavu izveo po trijumf nad Škotima: Ladić, Rukavina, Tokić, Jurić, Šimić, M. Cvitanović, Jurčić, Prosinečki, Jeličić, Marić, Viduka, a u igru su naknadno ušli i Mujčin, Šokota te Šarić.

"Ono što me danas strašno vraća u ona vremena je karakter momčadi. Mi smo si recimo nakon 0-1 u Glasgowu rekli da to prolazimo i da smo bolji. Nije to bilo busanje u prazno, već smo doista bili svjesni koliko smo jaki. A sada vidim da i ova momčad ima taj pobjednički gard; nema više onog straha, klasične dinamovštine, kako je vi nazivate", ozari se danas i Goran Jurić, možda i prvi među jednakima generacije koja se zlatnim slovima uklesala u modru povijest.

Vrhunac tek stiže

"Teško je komparirati vremena, ali ono je bila momčad velikih imena, dok ova danas do jučer to bila nije, ali ovu odlikuje momčadska kvaliteta i homogenost, zbog koje sam siguran da će riješiti Trondheim. Zna Bjelica vrlo dobro što raditi, ali važno je ostati odgovoran, discipliniran i stalno u fokusu imati konačni cilj: treba se paziti prekida i njihove brzine koja gdjekad postaje opasna, Rosenborg, želim vam reći, nikako nije bezazlena ekipa, ali Dinamo ju je takvom učinio, a to je velika zasluga igrača te napose trenera..."

Kada smo kod trenera, onomad je Cico bio u velikoj formi, baš kao i Nenad Bjelica danas.

"Već je prošle sezone pokazao svoje kvalitete, a sada s dečkima podiže i kapacitete, ne samo svoje, već cijele svlačionice. Ovaj mi se Dinamo jako, jako sviđa."

Koliko, sam će reći:

"Dilaver ima tu fajtersku crtu, ali po meni je vođa još uvijek Dani Olmo. Jest on je stranac, ali igra kao punokrvni purger. Ne znam ima li ima onu moju ‘ajmoooo’ foru, no igrački, ljudi, on je Prosinečki novog Dinamova doba", reći će Goca, uz zaključak:

"Znaš, uvjeren sam nekako da je Rosenborg samo usputna stanica prema Ligi prvaka, koju klub i Zagreb zaslužuju, a da bi onda tamo ova skupina ljudi s Bjelicom trebala igrati bitno drugačiju od proteklih, da se na Maksimir vrati duh onoga doba, i da bi, jer pokazuje da se ne boji nikoga, možda mogla osvetiti i ono moje, naše, doba, kada su nas sitnice dijelile od ne samo proljeća u Europi, već proljeća u Ligi prvaka. Jer, ova je momčad spremna za velike stvari, što je, uostalom, pokazala proljetos. A tada je tek krenula. Po meni, ovaj Dinamo nije još doživio svoj krešendo."